TV Ziare.com: Solutiile FMI vor agrava recesiunea

Vineri, 28 Mai 2010, ora 18:05
1719 citiri
TV Ziare.com: Solutiile FMI vor agrava recesiunea

Statul are un mecanism ineficient de alocare a resurselor, sustine profesorul Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano - Americana, iar solutiile propuse de FMI nu vor duce la insanatosirea acestuia.

Solutia ar fi, potrivit spuselor sale, scaderea poverii puse pe umerii firmelor si populatiei: scaderea fiscalitatii si tuturor barierelor pe care statul le pune in calea dezvoltarii afacerilor.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Bogdan Glavan

"E o falsa problema sa cadem in dihotomia asta, marirea taxelor versus reducerea cheltuielilor bugetare. Niciuna dintre solutii nu este buna. Cred ca, indiferent de solutie, problema fundamentala in Romania ramane aceea ca statul este un mecanism ineficient de alocare a resurselor, astfel incat nu trebuie sa urmarim insanatosirea acestuia, pentru ca nu trebuie sa fie insanatosit niciodata, pentru ca nu poate fi insanatosit, este prin definitie un mecanism de redistributie, creeaza si intretine iluzii.

ACPR condamna nationalizarea pensiilor private si taxarea sectorului IT

Daca vrem o economie sanatoasa si sa sporim bunastarea, trebuie sa renuntam la iluziile pe care le intretine statul. Prima categorie de iluzii este sistemul public de pensii", a declarat Bogdan Glavan.

Seitan: Deficitul sistemului de pensii ar putea ajunge la 5 miliarde de euro

Acesta precizeaza ca solutiile "predicate" de FMI, de reducere a cheltuielilor sau de crestere a veniturilor nu au functionat in niciunul dintre statele care le-a aplicat, iar acest lucru este stiut de catre conducerea institutiei financiare, desi nu este recunoscut public. Mai mult, singurele efecte pe care le-ar avea aceste masuri ar fi reducerea veniturilor la buget si agravarea recesiunii.

Ce pensii si salarii se taie - Vezi proiectele de lege propuse de Guvern

"In diverse studii, oficialii FMI arata ca toate tarile care au adoptat programe de austeritate fiscala, si doar atat, nu au reusit sa depaseasca momentul crizei.

Este demn de remarcat faptul ca in Romania se vorbeste doar de austeritate fiscala si nimic altceva. Masurile vor avea drept efect doar reducerea PIB-ului si agravarea recesiunii, nu sadesc semintele pentru o revigorare economica", a declarat Bogdan Glavan, adaugand ca masurile de reducere a cheltuielilor trebuie sa mearga mana in mana cu un program de redresare economica, de reducere a fiscalitatii si a birocratiei.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#fmi, #solutii FMI, #FMI scadere PIB, #FMI agravare recesiune, #Bogdan Glavan , #FMI