UE si FMI santajeaza Grecia - Presa internationala

Marti, 21 Iunie 2011, ora 12:59
2046 citiri
UE si FMI santajeaza Grecia - Presa internationala

FMI conditioneaza urmatoarea transa de bani pentru Grecia de garantiile ferme ale Uniunii Europene, iar oficialii europeni solicita, in schimb, implementarea reformelor in Grecia; China renunta treptat la dolarii americani, marindu-si expunerea pe datoria europeana, denominata in euro - acestea sunt principalele subiecte din presa economica internationala de marti.

Ministrii de Finante au acordat Greciei doua saptamani incepand de luni pentru aprobarea urmatoarelor reduceri de cheltuieli si cresteri de impozite, in schimbul a inca 12 miliarde de euro, sub forma imprumuturilor de urgenta.

Grecia risca faimentul si imposibilitatea de plata a dobanzilor pentru imprumuturile deja accesate, daca transa de 12 miliarde de euro, care reprezinta esalonul al cincilea din sprijinul financiar UE/FMI, nu este livrata in timp util, informeaza Reuters.

"Aprobarea din partea Parlamentului grec este absolut esentiala si va trebui sa vina la timp pentru ca decizia sa poata fi luata pe 3 iulie", a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele ministrilor de Finante din zona euro.

"Este evident ca datoria greceasca este sustenabila insa se va mentine sustenabila doar daca Grecia isi va respecta angajamentele pe care si le-a luat", a mai declarat Junker pentru presa.

"Consecintele unui faliment ar fi dezastruoase pentru fiecare gospodarie in parte, pentru banci si pentru credibilitatea tarii" a incercat primul ministru grec sa justifice masurile dure de austeritate pe care trebuie sa le adopte.

Conditiile impuse de catre ministrii de finante din zona euro sunt strans legate de politica FMI fata de Grecia, reprezentantii Fondului precizand ca nu sunt dispusi sa livreze transa de 12 miliarde Greciei, cata vreme oficialii europeni nu vor oferi garantii cu privire la un nou pachet de salvare, conform Financial Times.

FMI-ul solicita un angajament ferm din partea statelor europene, angajament care sa constituie garantie pentru capacitatea Greciei de a-si plati datoriile. Insa garantiile statelor europene sunt direct legate de impunerea reformelor in Grecia, printre care reducerea costurilor la bugetul de stat, cresterea impozitelor, disponibilizari din aparatul de stat si programe de privatizare foarte extinse.

China renunta treptat la dolarii americani

China a inceput sa-si diversifice portofoliul in primele luni ale acestui an, scazand progresiv ponderea pe care o au activele denominate in dolari americani printre detinerile sale, orientandu-se in schimb catre titluri de stat europene.

Rezerva valutara a Chinei s-a marit cu aproximativ 200 de miliarde de dolari in primele 4 luni ale anului, trei sferturi din aceasta suma fiind investita in active ce nu sunt denominate in dolari americani, noteaza Financial Times.

In ultimii 6 ani, Beijingul a continuat sa acumuleze datorie americana, chiar daca oficialii au insistat pe faptul ca doresc o reducere a ponderii dolarilor americani in rezervele valutare ale Chinei. Intre decembrie 2007 si martie 2011, rezervele valutare ale Chinei s-au dublat, ajungand pana la 3.044 de miliarde de dolari, iar multi analisti considera ca din acesta suma intre 60 si 70 de procente sunt reprezentati de dolari americani.

Analistii nu justifica diversificarea atat prin ingrijorarea Beijingului cu privire la stabilitatea dolarului american cat, mai degraba, prin faptul ca, din cauza crizei europene, dobanzile care se platesc la imprumuturile accesate de catre statele europene sunt mult mai mari decat cele platite de statul american - drept urmare, este mai profitabil pentru China sa-si plaseze banii in Europa.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#criza Grecia, #santaj FMI Grecia, #datorie americana China, #China dolari americani , #FMI