UE si tarile emergente spala bani prin FMI - analist The Economist

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 17:00
2683 citiri
UE si tarile emergente spala bani prin FMI - analist The Economist
Foto:solarnavigator.net

"Spalare de bani" - acestia sunt termenii cu care un analist al prestigioasei publicatii The Economist se refera la transferul de bani al tarilor din UE si a celor emergente catre Fondul Monetar International, in scopul de a ajuta statele lovite de criza europeana, ca Italia sau Spania.

Cum Banca Centrala Europeana nu are dreptul de a finanta guvernele membre UE, acest ajutor se poate face prin intermediul Fondului Monetar International, noteaza The Economist.

Este un lucru pe care guvernele europene l-au mai facut, injectiile de bani catre FMI dovedindu-se o metoda disciplinata, din moment ce conditionarile fondului ar pune economiile periferice europene inapoi pe linia de plutire.

Si, de asemenea, ar putea strange fonduri de la alte tari. America nu va mai contribui la FMI, insa pietele in curs de dezvoltare par doritoare sa creasca resursele fondului.

Astfel, cu toate ca Europa are deja propriul fond de salvare, FMI poate fi cea mai buna cale de a strange "bani adevarati".

Potrivit economistilor, daca europenii reusesc sa depuna o suma intre 150-200 de miliarde de dolari, si economiile emergente ar putea veni cu o suma similara.

FMI detina deja o suma de 390 de miliarde de dolari pusa la dispozitie Europei, insa aceasta suma este suficienta economiilor mai mici, nu si Italiei si Spaniei, care au nevoie de 320 de miliarde de dolari, respectiv 142 de miliarde, in 2012.

Insa aceasta "solutie desteapta" ar putea avea efecte negative si pentru europeni, si pentru FMI. Fondul, care a acordat mai mult de jumatate din imprumuturile sale zonei euro, ar putea deveni extrem de expus in aceasta regiune.

Pentru Italia si Spania, imprumutul de la FMI nu este acelasi lucru cu vanzarea de obligatiuni guvernamentale catre BCE.

FMI este un creditor preferential, ceea ce inseamna ca trebuie intotdeauna platit primul. Astfel, cu cat fondul imprumuta mai mult unei tari, cu atat nota de plata va fi mai mare pentru investitori, in cazul unui faliment.

Un plan de salvare care implica FMI ar putea speria investitorii, mai degraba decat sa ii asigure, in special daca acestia trag paralele cu situatia din Grecia, Portugalia si Irlanda care deja au primit pachete de salvare de la FMI si UE, insa nu dau nici un semn ca si-ar fi recastigat pozitia pe pietele financiare.

Experienta acestor tari ar putea afecta chiar si credibilitatea FMI, concluzioneaza analiza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#FMI UE spalare bani, #datorii UE spalare bani, #criza euro spalare bani , #FMI