Ungaria cere ajutorul FMI

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 19:22
2350 citiri
Ungaria cere ajutorul FMI
Foto: The Telegraph

Guvernul ungar demareaza negocieri pentru un nou tip de cooperare cu FMI in cursul consultarilor programate, a anuntat Ministerul ungar al Economiei.

Pentru a asigura cresterea economica, Ungaria are nevoie in primul rand sa-si protejeze independenta, capacitatea de a se imprumuta de pe piete. Aceste lucruri sunt ingreunate de criza din zona euro, a spus ministerul.

Un nou tip de cooperare, conceput pentru a se potrivi intereselor Ungariei si economiei, ar putea fi un instrument util. Acest tip de cooperare, spre deosebire de vechiul acord FMI, nu va reduce, ci va creste independenta financiar-economica a tarii, a explicat ministerul.

Noul acord nu va fi cuantificat la datoria publica, pentru ca nu va fi un imprumut, ci un acord "de asigurare", menit sa creasca siguranta investitorilor in Ungaria, a explicat ministerul. El ofera Ungariei sansa de a induce cresterea economica preconizata.

Decizia anuntata joi de Budapesta a luat prin surprindere, in conditiile in care guvernul lui Viktor Orban era sustinatorul unei politici prin care sa evite acordurile cu FMI, argumentand ca in acest fel se poate mentine suveranitatea economica si financiara a Ungariei.

In 2008, Ungaria a primit un imprumut de 25,1 miliarde de dolari de la FMI, in timpul guvernului socialist, insa Viktor Orban, al carui partid de centru dreapta, Fidesz, si-a asigurat o majoritate de doua treimi la algerile din 2010, a decis anul trecut sa nu mai reinnoiasca acordul stand-by cu FMI.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Ungaria acord FMI, #economie Ungaria , #FMI