Ungaria este terminata fara sprijinul FMI - studiu

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 15:58
2280 citiri
Ungaria este terminata fara sprijinul FMI - studiu

Ungaria nu se poate descurca fara ajutorul de la Fondul Monentar International, iar economia maghiara va avea mult de suferit in 2012, din cauza ca acordul cu aceasta institutie financiara nu a fost finalizat.

Economia Ungariei va inregistra o scadere de 1,5% anul viitor, iar specialistii considera ca nu exista o alternativa la acordul cu FMI, se arata intr-un studiu intreprins de analistii de la GKI, citat de Portfolio.hu.

Ungaria nu a reusit sa finalizeze intelegerea cu FMI, reprezentantii instiutiei criticand decizia acestei tari de a schimba legislatia in privinta Bancii Centrale a acestei tari (MNB).

Conform noului act normativ, dreptul guvernatorului MNB, Andras Simor, de a-si alege adjunctii a fost transferat Guvernului, iar numarul persoanelor din consiliul ce decide politicile monetare a crescut, de la sapte la noua persoane.

Specialistii GKI mentioneaza ca daca intelegerea cu FMI nu va fi concretizata, atunci Guvernul trebuie sa obtina un pact cu bancile ungare, sa descentralizeze puterea in conformitate cu legea si sa se reintoarca la un model economic.

In aceste conditii, increderea investitorilor in aceasta tara va fi doar temporara, iar in 2012 vor exista multe restructurari.

In plus, analistii GKI considera ca nu exista o alternativa la intelegerea cu FMI si ca, cel mai probabil, tara va intra in insolventa daca cele doua parti nu vor ajunge la un consens.

FMI trebuia sa acorde un sprijin financiar Ungariei, sub forma unui imprumut evaluat intre 15 si 20 de miliarde de euro, insa discutiile, programate pentru vineri, nu s-au finalizat.

Reprezentantii institutiilor euroepene si internationale i-au transmis premierului maghiar, Viktor Orban, sa nu se grabeasca in luarea deciziilor privind legile care au fost contestate de FMI si de Comisia Europeana.

Banca centrala a Ungariei a majorat, marti, dobanda de politica monetara de la 6,5% la 7%, desi aceasta era deja cea mai ridicata din UE. Aceasta decizie pune si mai multa presiune asupra preturilor activelor pe piata locala.

Forintul a avut cea mai proasta evolutie din toate monedele din lume, depreciindu-se cu 12% in utlimul an, scrie Business Week.

"In conditiile in care Guvernul si Banca Centrala sunt in discutii contradictorii, intelegerea cu FMI a picat, iar piata financiara a suferit multe socuri, impunerea unor masuri drastice ar fi o eroare grava pentru Ungaria", a precizat economistul William Jackson.

Forintul s-a apreciat, miercuri, fata de moneda unica cu 0,1%, cursul fiind de 300,7 forinti pe euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Ungaria FMI, #Ungaria ajutor FMI, #economie Ungaria, #criza Ungaria , #FMI