USL versus FMI: Urmeaza un razboi tacit?

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 14:16
3670 citiri
USL versus FMI: Urmeaza un razboi tacit?

Investitorii straini vor fi cu ochii pe Romania in urmatoarele luni si vor urmari atent daca noul Guvern, care se va forma in urma alegerilor parlamentare, castigate de USL, va reusi sa incheie un nou acord preventiv cu Fondul Monetar International (FMI), esential pentru mentinerea increderii in activele romanesti.

Premierul Victor Ponta a repetat, in nenumarate randuri, ca vrea sa continue intelegerea cu FMI, astfel ca i-a invitat la discutii pe reprezentantii institutiei financiare pe aceasta tema.

Insa seful delegatiei la Bucuresti, Erik de Vrijer, a precizat ca negocierile pentru un nou acord nu pot incepe decat dupa ce Romania va rezolva toate conditiile prevazute in acordul aflat in derulare, care se incheie in martie 2013.

Un alt impediment ar putea fi masurile populiste propuse de USL in programul de guvernare, asa cum observa analistul William Jackson, de la Capital Economics.

"Problema este daca Romania va reusi sa atinga, in aceste conditii, tintele de deficit bugetar din acordul preventiv cu FMI", se arata intr-o analiza remisa Ziare.com.

Coalitia aflata la guvernare a propus reducerea progresiva a contributiilor sociale la angajator cu 5%, concomitent cu cresterea treptata salariului minim la 1.200 de lei pana in 2016 si scaderea TVA la 19% dupa patru ani de guvernare.

Statul trebuie sa isi merite taxele - vezi masurile economice din programul USL

"Luand in considerare termenii acordului in vigoare, care expira in martie, si ca oficialii romani vor sa incheie unul nou, orice neintelegere legata de politica fiscala cu reprezentantii FMI ar putea lasa Romania fara plasa de siguranta, astfel ca va ajunge la mila pietelor financiare", a mai precizat Jackson.

Insa acest scenariu are sanse mici de implinire, astfel ca incheierea unui nou acord cu FMI va depinde, de fapt, de abilitatile de negociere ale Executivului.

"Fondul nu respinge majorarile salariale si alte diminuari de taxe si impozite, daca Guvernul dovedeste ca poate colecta mai multe fonduri la buget si ca poate opri risipirea banului public", a explicat Marian Dusan, presedintele Asociatiei Investitorilor Straini din Romania, pentru Ziare.com.

Brokerul Nicu Grigoras, de la Intercapital, apreciaza ca va fi foarte interesant cum noua majoritate politica va putea satisface promisiunile facute in campanie prin bugetul pe anul 2013, care va fi cu siguranta extrem de restrictiv, avand in vedere cresterea economica modesta prognozata pentru 2013 si pentru anii care urmeaza.

"Negocierile cu FMI vor fi de asemenea foarte dure pentru ca, in ultimele luni, reformele au fost amanate si majoritatea angajamentelor luate de Romania nu au fost indeplinite. Noului Guvern ii va fi foarte dificil, in aceasta situatie, sa negocieze un nou acord cu FMI si probabil conditiile impuse de institutia financiara pentru incheierea noului acord vor fi extrem de dure", a explicat Nicu Grigoras, pentru Ziare.com.

Prognoza oficiala pentru crestere economica in 2013 a fost redusa, de la 3,1%, la 2,0%, in timp ce deficitul bugetar trebuie sa ajunga la 1,7%.

Cristian Parvan, secretarul general Asociatiei oamenilor de afaceri din Romania (AOAR) considera ca FMI va mai cere ceva privatizari, cresteri de preturi la gaze si alte masuri solicitate de investitoriii straini in energie, exploatare resurse naturale si "in general, legate de companii ce detin monopol".

"Sa nu uitam ca, pe de alta parte, FMI a cerut ca Romania sa treaca de la austeritate si stabilitate macroeconomica la dezvoltare", a conchis Cristian Parvan, pentru Ziare.com.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#USL acord nou FMI, #Guvern acord nou FMI, #FMI discutii Guvern acord , #FMI