Valcov, despre FMI: Nu mai e cazul ca profesorul sa ne arate unde e tabla si unde e usa

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 21:19
3761 citiri
Valcov, despre FMI: Nu mai e cazul ca profesorul sa ne arate unde e tabla si unde e usa
Foto: Realitatea Tv

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a anuntat, miercuri seara, ca cel mai probabil Romania nu va mai incheia un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI).

"Nu am cerut acordul celor de la FMI (pe noile masuri cuprinse in proiectul de Cod Fiscal - n.red.). Acordul expira in septembrie 2015 si sper ca toate masurile din noul Cod Fiscal sa fie adoptate la jumatatea acestui an si sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016.

Cel mai probabil, nu se va continua acordul cu FMI. Stam foarte bine din punct de vedere macroeconomic, avem a cincea crestere economica in UE in 2014 (din punct de vedere procentual - n.red.). Cred ca am depasit de mult timp stadiul in care profesorul trebuia sa ne arate unde e tabla si unde e usa, doar ca trebuie sa avem un dialog mai bun cu mediul de afaceri", a sustinut Darius Valcov, la Realitatea Tv.

De asemenea, el a precizat ca doua din masurile cuprinse in proiectul de Cod Fiscal au fost incluse in scrisoarea de intentie care, insa, nu a fost semnata saptamana trecuta.

"N-are rost discutia despre un nou acord. Pana in septembrie, cand se termina intelegerea actuala cu FMI, trebuie sa ne indeplinim obligatiile pe care ni le-am asumat", a mai spus Valcov.

Guvernul nu a semnat scrisoarea de intentie cu creditorii internationali din cauza ca acestia au cerut cresterea pretului la gaze la un nivel nesustenabil, dupa spusele lui Ponta, dar si lichidarea Complexului Energetic Hunedoara si a Complexului Energetic Oltenia.

Marul discordiei intre Guvern si FMI: Creste sau nu creste pretul gazelor naturale?

Adevarul despre cresterea pretului la gaze: Motivele pentru scumpirile din ultima vreme Interviu

Ponta, despre un nou acord cu FMI

In ianuarie 2015, premierul Victor Ponta nu a fost la fel de vehement ca Valcov cand a venit vorba despre un nou acord cu FMI.

"Ne dorim sa incheiem cu bine acest acord in asa fel incat in toamna sa putem sa decidem daca mai facem un nou acord si in ce forma facem acel acord", a spus Ponta pe 19 ianuarie.

Anterior, in decembrie 2014, el a mentionat, intr-un interviu acordat Reuters, ca "daca reusim sa finalizam acordul preventiv cu succes - si cred ca vom reusi - nu vom mai avea nevoie de un acord de acest gen, dar poate vom putea discuta despre o noua intelegere, de alt tip, cum e cazul Poloniei".

Ponta, pentru Reuters: Romania ar putea negocia un nou tip de acord cu FMI

Un nou acord cu FMI ar putea presupune obtinerea unei linii flexibile de credit, pe care institutia a creat-o in 2009 pentru tarile care au performante economice solide.

Mai mult, acest tip de intelegere ar veni "la pachet" cu conditii mai putin restrictive decat cele incheiate pana acum de Romania. Polonia a contractat o linie flexibila de credit in 2009, pe care a prelungit-o cu inca doi ani in ianuarie 2013.

Ponta, despre Codul Fiscal: Nu e forma finala!

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca proiectul noului Cod Fiscal si de procedura fiscala nu reprezinta forma finala, fiind discutat cu mediul de afaceri, societatea civila si contribuabili.

El a precizat ca Guvernul nu impune nimic, iar daca noul Cod Fiscal va fi adoptat, va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Proiectul prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%.

Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 si introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Noul Cod Fiscal: Schimbari cruciale la plata CAS si CASS

Ulterior, cota standard de TVA ar urma sa fie diminuata de la 20% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2018. Cota unica de impozitare va fi redusa de la 16% la 14% din ianuarie 2019, conform proiectului noului Cod Fiscal.

Cota unica se modifica - Ce planuri are Ponta pentru urmatorii ani

Reducerea va diminua incasarile la buget cu 4,8 miliarde lei in 2019, dar va genera si venituri suplimentare de 2,3 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, si ca urmare a crearii de noi locuri de munca, impactul bugetar net fiind 2,5 miliarde lei.

Pentru 2016, incasarile la buget sunt estimate sa scada cu 11,6 miliarde lei, dar cu o crestere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.

Contributiile de asigurari sociale si de sanatate vor fi impuse la plata tuturor persoanelor fizice care realizeaza venituri, iar din 2017 cota de asigurari sociale (CAS) va scadea atat la angajat, de la 10,5% la 7,5%, cat si la angajator, de la 15,8% la 13,5%, conform proiectului noului Cod Fiscal.

Noul Cod Fiscal: Impozitul pe locuinte si terenuri va creste si cu 500% in anumite cazuri

Din 2016, va fi eliminata deducerea contributiei de asigurari de sanatate (CASS) de la calculul impozitului pe venit.

Proiectul prevede introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016 si ntroducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Valcov acord FMI, #nou acord FMI , #FMI