Vasilescu: Intrarea banilor de la FMI in rezervele BNR va asigura stabilitatea

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 19:40
951 citiri
Vasilescu: Intrarea banilor de la FMI in rezervele BNR va asigura stabilitatea
Foto: Antena 3

Faptul ca banii obtinuti prin imprumutul de la Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala vor intra in conturile bancii centrale va asigura stabilitatea economica a Romaniei, a explicat Adrian Vasilescu, consilerul guvernatorului BNR.

"Regula este ca banii de la FMI cand vin catre o tara, se duc la banca centrala, in rezerva. Ce a fost la noi pret de trei etape a fost o exceptie. Jumatate s-a dus in Trezorerie pentru a acoperi deficitul bugetar, care, in vreme de criza a trebuit sa fie mai mare", a spus Vasilescu, la Antena 3.

Insa, cand Romania a semnat acordul cu cele trei institutii, toate partile au cazut de acord ca jumatate din bani trebuie sa intre la Trezorerie pentru a acoperi deficitul bugetar, adica sa asigure plata pensiilor si salariilor bugetarilor.

Tanasescu: Urmatoarea transa de la FMI, acordata exclusiv BNR

De altfel, in momentul de fata, BNR nu are nevoie de banii de la FMI, avand in vedere ca are cea mai mare rezerva din istoria Romaniei, de 35 de miliarde de euro (32 de miliarde cash, plus aur).

"Ne uitam in contul curent si vedem ca importurile sunt de 5 miliarde de euro pe luna. Avem 6 luni de importuri asigurate, stam foarte bine. Este foarte limpede ca pentru orice ochi din afara ca acest lucru inseamna stabilitate", a spus Vasilescu.

Dar BNR accepta banii deoarece o rezerva cat mai mare, mai ales in momente de criza, isi indeplineste mai bine rolul de a da credibilitate. "Daca rezerva ar fi la fundul statului, am avea de suferit. Si bancile, cand vad aceasta rezerva, sunt mai relaxate, dar si investitorii vin. Daca banii merg la BNR, cursul e stabil", a adaugat consilierul lui Mugur Isarescu.

El a explicat, totusi, ca BNR nu are o tinta de curs, pentru ca acesta este ca un termometru al economiei. "Pulsul trebuie sa exprime realitatea pietei valutare si o realitate a pietei de economii", a explicat Vasilescu.

FMI: Situatia din Grecia obliga si mai mult Romania sa respecte angajamentele

Consilierul guvernatorului BNR a sustinut si declaratiile lui Isarescu privitoare la majorarea impozitelor, declarand ca, daca acestea ar fi majorate, ar pune in pericol iesirea din recesiune a Romaniei.

De asemenea, el a declarat ca Romania nu se poate afla in situatia Greciei, asa cum sugera premierul Emil Boc, deoarece suntem mereu evaluati de FMI.

"Noi, si Romania si Grecia, suntem in UE. Comisia Europeana nu are un sistem de analize ca FMI. De aia CE nu a ajuns in Grecia pentru a vedea ca mint. CE nu are cum sa spuna nici din Romania, daca e corect ce raportam. Dar FMI, cu sistemul lor de analiza, au facut cinci evaluari. FMI stie exact cum stau lucrurile in Romania, nu are nevoie de raportarile Guvernului. Nu avem un pericol sa existe raportari false", a incheiat Vasilescu.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#transa FMI, #vizita FMI, #Adrian Vasilescu BNR , #FMI