Ziare.com

Viitoarea sefa a FMI obtine simpatia economiilor emergente - Presa internationala

de Brandusa Stefanescu
Vineri, 27 Mai 2011, ora 10:04

   

Viitoarea sefa a FMI obtine simpatia economiilor emergente - Presa internationala
Christine Lagarde, cel mai probabil viitorul director al FMI, incepe un turneu in capitalele marilor state emergente, pentru a le garanta o buna reprezentantivitate in Fond; efectele cutremurului din martie, din Japonia, sunt mai degraba benefice pentru economia nipona, iar FED-ul isi mareste intr-un ritm alert participatia la datoria de stat americana - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de astazi.

Christine Lagarde, candidatul ce va deveni urmatorul director al FMI, a cautat sa inlature vocile critice ale celor ce se opun sefiei europene a Fondului, precizand faptul ca economiile emergente vor fi foarte bine reprezentantate, la nivelul pozitiilor de varf din Fond.

Promisiunea candidatei a fost facuta in momentul in care aceasta se pregatea sa faca o vizita prin capitalele economiilor emergente, in incercarea de a convinge liderii acestora ca tot un european ar trebui sa detina mandatul la sefia FMI, informeaza Financial Times.

La inceputul acestei saptamani, intr-unul dintre rarele eforturi de cooperare, Brazilia, Rusia, India, Africa de Sud si China au semnat o declaratie comuna prin care isi aratau nemultumirea pentru faptul ca sefia FMI revine in continuare Europei, ignorandu-se expansiunea economiilor emergente.

De la infiintarea sa, in 1947, Fondul a fost condus fara intrerupere de catre europeni, majoritatea francezi, in vreme ce sefia Bancii Mondiale a revenit americanilor.

Principalul contracandidat al Christinei Lagarde se pare ca va fi Agustin Carstens, guvernator al bancii centrale a Mexicului, format la University of Chicago, si care si-a declarat intentia de a "purta steagul economiilor emergente".

Japonia, afectata de inflatie

Pe de alta parte, preturile la nivelul consumatorului au crescut in Japonia, in aprilie, pentru prima data din 2008, dupa ce energia si alimentele au inregistrat o crestere puternica la nivel global, iar retailerii au avut de suferit la nivelul sistemelor de aprovizionare, acestea fiind direct afectate de cutremurul de pe 11 martie si efectele acestuia.

Preturile au crescut cu 0,6 procente fata de perioada similara a anului anterior. Victoria Japoniei impotriva deflatiei reflecta impactul dezastrului din martie, care, desi a determinat o recesiune, a reprezentat mai degraba un moment de renastere economica, noteaza Bloomberg.

Oficialii japonezi lupta cu efectele deflatiei - scaderea continua a preturilor la produsele cheie pentru consumul populatiei - inca de la sfarsitul anilor '90. In aceste conditii, Banca Japoniei isi poate permite sa mentina stimularea monetara, in vreme ce China sau India, de pilda, sunt fortate sa limiteze acest instrument de politica monetara din cauza amenintarilor legate de inflatie.

Partial, motivele cresterii costurilor de trai in Japonia se datoreaza cresterilor inregistrate la nivel global la preturile marfurilor. Pretul petrolului a crescut cu 20 de procente in ultimele 6 luni, determinand inflatie in tari precum Thailanda si China si determinandu-le pe acestea sa actioneze direct asupra disponibilitatii banilor in economiile locale - limitand, adica, creditarea.

Implicarea FED in economia americana creste permanent

Bilantul contabil al FED, care reflecta detinerile de active americane, respectiv implicarea bancii centrale in piata interna americana, a crescut cu un procent record saptamana trecuta, in conditiile in care banca centrala a cumparat mai multe titluri de stat decat de obicei, oferind astfel finantare autoritatilor centrale.

Cumpararile au fost parte a programului anuntat de 600 miliarde de dolari (QE2), menit sa stimuleze investitiile si activitatile economice, informeaza Reuters.

Implicarea FED s-a marit pana la 2,759 trilioane de dolari, de la 2,742 trilioane dolari in saptamana anterioara. Detinerile bancii centrale de titluri de stat americane - practic, cuantumul imprumutului total acordat de banca centrala guvernului - se ridica la 1,519 trilioane dolari.

FED va incheia programul de relaxare monetara in valoare de 600 miliarde dolari in iunie, insa va utiliza dobanzile obtinute pentru titlurile de stat deja detinute pentru a le reinvestii tot in titluri de stat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 980 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

America nu se va opune numirii acestei doamne.

Scopul operatiunii impotriva lui DSK a fost realegerea pro-americanului Sarkozy.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor