Vosganian: Situatia economica e mai grava decat vrea sa ne arate Guvernul

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 20:07
1403 citiri
Vosganian: Situatia economica e mai grava decat vrea sa ne arate Guvernul
Foto: Realitatea TV

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat, crede ca situtia din Romania este mult mai grava decat ne lasa Guvernul sa credem, avand in vedere ca intentioneaza sa negocieze un nou acord cu Fondul Monetar International in luna octombrie.

"Faptul ca se anunta deja inceperea negocierilor, dupa ce, in prealabil, se vorbea doar de o ipoteza in primavara viitoare, inseamna ca situatia este mai grava decat incearca Guvernul sa arate", a declarat Varujan Vosganian, intr-o interventie la Realitatea TV.

De asemenea, senatorul PNL sustine ca situatia arieratelor este ingrijoratoare, acestea ridicandu-se, dupa calculele sale, la 3 miliarde de euro.

"La discutia precedenta, se vorbea de arierate de 1,6 miliarde de lei. Presedintele Traian Basescu a vorbit de arierate de 1 miliard de euro. Acum, producatorii de medicamente spun ca numai ei au de luat 1,5 de miliarde de euro. Dupa calculele mele, arieratele sunt de 3 miliarde de euro. Deficitul de 22 de miliarde de lei este doar o iluzie", a explicat Vosganian.

Presedintele Comisiei economice din Senat a adaugat ca este limpede faptul ca Guvernul "vede ca 2011 nu va fi un an de relansare, ci unul supus acelorasi dezechilibre".

Potrivit spuselor sale, un nou acord cu Fondul Monetar International este necesar pentru a da credibilitate la nivel international, ca politica interna urmeaza un anumit traseu de consolidare fiscala.

De asemenea, presupune capacitatea de interventie pe piata monetara. "O tara care are datorii mari slabeste moneda nationala, or numai de slabirea leului nu avem nevoie, ca avem deja inflatie mare", a explicat Vosganian.

In plus, o parte din banii din acest acord ar urma sa mearga la plata pensiilor si salariilor.

#Varujan Vosganian FMI, #Fondul Monetar International, #acord FMI , #FMI