Ziare.com

Absolut toate marile raspunsuri despre pericolele gazelor de sist - Interviu

de Lucian Lumezeanu
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 11:08

   

Absolut toate marile raspunsuri despre pericolele gazelor de sist - Interviu
Profesorul Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Romane, cadru didactic la Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre toate potentialele pericole ale exploatarii gazelor de sist, concluzionand ca aceasta activitate e una sigura si cu mai putin potential de afectare a mediului decat industrii conventionale precum industria petrolifera sau cea de producere a energiei din carbuni.

Anastasiu, care e unul din autorii unui studiu despre gazele de sist publicat de Consiliul Mondial al Energiei, este expert Shale Gas Europe (platforma de informare sustinuta de mai multe companii din domeniul extractiei de hidrocarburi, printre care si Chevron) si are peste 40 de ani de experienta, spune ca oamenii nu ar trebui sa se teama ca apa le poate fi contaminata de substantele chimice folosite pentru forarea acestei surse de energie.

Primul argument e ca e aproape imposibil ca acele substante sa ajunga in apa, intrucat puturile sunt sigilate. In cazul in care, printr-un accident, ar ajunge, spune profesorul, oricum cantitatea de substante ar fi prea mica pentru a afecta viata oamenilor, mentionand ca sunt aceleasi substante cu care oamenii intra in contact si din industria cosmetica. El mai adauga si ca s-ar putea folosi noi tehnologii, deja dezvoltate, care nu folosesc nici macar aceste substante.

Intrebat de Ziare.com despre celebrul film "Gasland", in care cineva da foc gazului care vine pe langa apa de la robinet, Anastasiu a raspuns ca acest film e "plin de facatura" si ca e imposibil ca gazul de sist sa ajunga in apa de la robinet si ca acel gaz era, probabil, biogaz provenit din putrefactia unor resturi organice.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

El a explicat si ca acele cutremure produse de exploatare nu sunt suficient de puternice pentru a fi simtite, avand 1-2 grade pe scara Richter.

Profesorul respinge si ideea ca oamenii din zonele de explorare si exploatare pot ramane fara apa din fantani, explicand ca apa nu se ia din fantani, ci se aduce din rauri, cu cisterne, iar ea e reutilizata in proportie de 60-70%, astfel incat nu e nevoie de un flux constant de apa.

"Gazul de sist nu e un pericol", a conchis Anastasiu.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de profesorul Nicolae Anastasiu pe tema pericolelor gazelor de sist


Prima intrebare care se pune in cazul gazelor de sist e asta - pot ajunge substante chimice folosite pentru explorarea si exploatarea gazelor in apa de baut?

Gazele de sist se gasesc la 3-4.000 de metri, panza freatica, din care iau apa fantanile, e la adancimi de pana in 100 de metri. Inceperea activitatilor de explorare, de efectuare a forajului care urmareste identificarea formatiunilor argiloase cu potential gazeifer incepe de la suprafata, traverseaza panza freatica si toate formatiunile geologice care se gasesc pana la 3.500-4.000 de metri si aceasta activitate e urmata de tubarea putului, de separarea golului de panza freatica.

E necesara, pentru a nu contamina nici fluidele care se introduc (in tubul de foraj - n.red), pentru o buna exploatare.

Nu se poate face un asemenea amestec intre "noroiul de foraj", care e 99,5% apa si nisip si 0,5% acei aditivi. Fiecare sonda are reteta ei pentru aditivi.

Ce spuneti dumneavoastra e ca e practic imposibil sa ajunga substantele, aditivii in apa?

Acele substante se folosesc in mod curent in cosmetica, in industria medicamentelor. Daca am lua separat fiecare din aditivii acestia, am vedea ca e folosit, important e in ce cantitate, pentru ca ei se dilueaza in cantitatea foarte mare de apa in care sunt si nu mai pot avea niciun efect.

Aceste substante au un prag care nu poate fi depasit cand se folosesc in cosmetice sau se dilueaza in apa, acest lucru se stie din start. Fiecare companie care incepe sa faca explorare, studiind tipul de roci, va identifica limitele, pragurile de alerta pentru fiecare substanta.

Sa tragem o concluzie - e sau nu imposibil sa ajunga substantele acelea in apa?

Da, e aproape imposibil. Chiar daca ajung, sunt in cantitati foarte mici, sub pragul de alerta sau pragul de impact asupra sanatatii oamenilor.

Si singura posibilitate e, daca inteleg bine, sa nu fie izolat bine putul?

Da, singura posibilitate e sa nu fie cimentat bine putul, inseamna ca cimentarea acelor coloane care s-au introdus acolo sa nu se fi facut in mod corect.

Daca ajunge, e prea putin sa afecteze, cantitatile sunt foarte mici, sunt doar 0,5% alte substante in afara de apa si nisip.

Oamenii nu au de ce sa se teama. Fracturarea hidraulica s-a folosit de zeci de ani, atat in Romania cat si in alte tari. In toti anii acestia nu au ajuns substante in apa.

Se poate folosi si alta tehnologie, fara alte substante?

Da, asta e un alt aspect. Am fost la o conferinta a celor care se ocupa de tehnologiile de explorare - au lansat o tehnica noua, care sa inlocuiasca apa si sa foloseasca gazul lichefiat. Acesta se poate introduce in gazele de sonda, apoi se poate intoarce pe conducta.

Un alt aspect foarte-foarte important pentru oameni e asta - e un film celebru, Gasland, in care cineva da foc gazului care vine pe teava de la chiuveta. Se poate sa vina gaz de sist pe teava de apa?

Gazul de la 3-4.000 de metri nu poate sa traverseze 3.-4.000 de metri de roci! Sunt si argile impermeabile pe distanta asta, nu poate fi traversat.

Acest film a avut foarte mult trucaj si intentie rea.

Si in Romania, daca ne deplasam unde sunt exploatari vechi, o sa vedem ca apa din fantanile oamenilor are un iz de petrol. De ce? Pentru ca titeiul s-a scurs din conducte care nu erau izolate bine si in jurul oricarei sonde de petrol o sa gasesti, pe raze de sute de metri, solul imbibat cu titei si gaz. El poate sa ajunga in fantani, sa genereze mirosul respectiv.

Exista infiltrari generate de om, insa doar in activitati de suprafata.

Ce se mai poate intampla - daca exista gropi in care se acumuleaza resturi organice, in gropile alea se transforma substanta organica, acele mortaciuni, in gaz organic, biogaz. El poate trece in conductele de apa, daca sunt in zona si nu sunt bine izolate.

Ce spuneti dumneavoastra e ca in filmul ala e imposibil sa fi fost gaz de sist, ci a fost, probabil, biogaz?

Sigur, e imposibil. Gazul de sist e un gaz natural, un tip de gaz metan care s-a format pe alta cale, factorul generator a fost temperatura.

Se mai pune o problema - stiu ca sunt microcutremure generate de explorarea si exploatarea gazelor de sist - sunt ele atat de puternice incat sa puna probleme oamenilor?

Fracturarea hidraulica genereaza niste vibratii. In ultima vreme acestea au inceput sa fie asimilate cu notiunea de seisme. In timpul activitatii de forare exista posibilitatea monitorizarii - la suprafata se instaleaza niste echipamente care pot inregistra si calitatea apelor care se intorc, dar si miscarile care s-au petrecut. Daca se inregistreaza o cantitate mare, se poate opri activitatea.

Acestea microseisme au o intensitate intre 1 si 2 grade pe scara Richter. Astfel de seisme se produc cu miile pe zi, Pamantul e o planeta vie, se misca, chiar si acum, cand vorbim noi.

In Vrancea au fost foarte multe cutremure de gradul 3 in ultimul timp, noi nu le-am resimtit, se simt doar cele de gradul 5, nu de 1 sau 2. Fracturarea hidraulica nu a produs niciodata un microseism mai mare de 3 pe scara Richter. Cum sa spun eu ca va produce probleme? Sunt exagerari.

Oamenii din zonele unde e pe cale sa inceapa explorarea mai sunt ingrijorati ca risca sa ramana fara apa de baut, pentru ei sau animale, ca li se vor goli fantanile pentru apa necesara exploatarii gazelor de sist, se va lua din fantanile lor. Se poate intampla asa ceva?

E de inteles ca oamenii sunt speriati, li se spun foarte multe lucruri despre un impact negativ. Categoric, nu se va lua din fantanile oamenilor. Nu se atinge nimeni de apa lor. Cei care efectueaza lucrarile astea pot sa mearga sa isi ia apa din Prut sau din Siret, cu cisternele.

In plus, apa e reciclabila, se intoarce 60-70% din apa pompata in bazine.

Oamenii sa nu se sperie, ci sa se bucure ca in zone asa sarace ca zona Barladului sau Dobrogei de Sud cineva sa le spuna ca au hidrocarburi acolo.

Tragand o linie, e mai periculoasa sau mai sigura industria gazelor de sist decat alte industrii "comune", precum cea petroliera?

Daca vorbim de industriile energetice, precum termocentralele pe carbune, sunt mult mai daunatoare, produc o cantitate de dioxid de carbon cu efect de sera mult mai mare decat produce titeiul si gazul metan.

Da, dar dincolo de efectul de sera, sunt mai periculoase pentru viata oamenilor si mediu, pe termen mai scurt?

Da, numai daca ne gandim la cenusile de acolo. Spre exemplu, uzinele care produc energie electrica din gaz sunt cele mai putin daunatoare, comparativ cu titeiul sau carbunii.

Cum ne putem asigura 100% ca exploatarea gazelor de sist nu prezinta niciun pericol?

Daca se schimba legea petrolului si se baga un capitol special pentru resursele neconventionale, se introduce un mecanism de monitorizare pentru calitatea apei si intensitatea vibratiilor, problema e rezolvata din start. Daca acea companie care efectueaza lucrarile semneaza obligativitatea aceasta, trebuie sa monitorizeze cum se face cimentarea, care e calitatea apei care intra sau iese din put si care e intensitatea microseismelor.

Gazele de sist nu prezinta un pericol. Parerea mea e ca oamenii nu cunosc problema, pentru ca nu li s-a explicat de la nivelul scolii de geologie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13833 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
60 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Chevron plateste bine manipularea...

Chevron spune:"După fracturare, pot fi introduse in puț conducte de oțel pentru extracția gazului. Din momentul in care gazul natural incepe să curgă spre suprafață, se consideră că instalația de producție este finalizată. Terenul este apoi refăcut astfel incat impactul asupra intrebuințării lui inițiale să fie minim. Tot ceea ce rămane in urmă sunt in mod normal doar capul de erupție și cateva rezervoare de apă care la un loc ocupă mai puțin de un hectar de teren."
N.Atanasiu nu spune nimic de faptul ca la 100 sonde se pierd 100 ha de teren arabil.Dar se doreste sa se perforeze peste 500.000 in prima faza la care se vor pierde tot atatea ha de teren arabil.
El spune ca nu se ia apa din panza freatica,minciuna sfruntata intrucat sunt zone unde nu se gasesc paraie iar cu cisterna nu se poate aduce apa in cantitatea necesara intrucat la o sonda se consuma peste 500 mii tone de apa.
Ziare com.ar trebui sa publce si parerea unui specialist care nu este de acord cu fracturarea.
Informarea corecta este data de cunosterea ambelor parti cei pro si cei contra,altfel nu este informare ci manipulare.

 

acum ca ne-a raspuns la TOATE intrebarile,

Profesorul Nicolae Anastasiu poate pleca linistit sa-i lamureasca si pe francezi, bulgari, americani, olandezi ... Mai ales pe francezi care se presupune ca au cele mai importan,te zacaminte din Europa si care, neluminati la minte de tov prof Anastasiu au spus un NON hotarat exploatarii.

Noi, romanii trebuie sa fim fericiti si sa multumim din inima partidului pentru bucuria ca peste 9 % din teritoriul tarii a fost acordat "binefacatorilor" care ne asigura "independenta energetica" printr-un ametitor beneficiu de 3 %. In modestia lor se multumesc cu numai 97 %. Ca bonus, vom beneficia si de parjolul si de dupa explotare. Asta strategie pentru cei ce sunt si mai ales pentru cei care vor veni dupa noi.

Te minunezi sa vezi cat de intunecati la minte sunt cei care refuza asa o mana cereasca. Tot rusii i-or fi manipuland ? Iata o intrebare la care tov prof nu a raspuns. Intrebati-l, domnule Lumezeanu.

 

Specialistul evitat de tembeliziuni este Emil Constantinescu

Pana inainte de lovitura de stat din 2012 , era prezent peste tot sa-si verse veninul , sa-si plateasca datoria fata de aia care il lasa sa traiasca in casa de la stat pana la sfarsitul vietii .

Nu stiu cum se face chestia asta cu gazele , dar daca se face in America ar fi bine sa vedem si noi ce se intampla acolo .

 

Fara comentarii sa traiti tov.sef.

Absolut toate marile raspunsuri...
Titlul ne sune clar ca este o lucratura de toata kkoa.Uite pe cineva care cunoste absolut tot,este a tot cunoscator.De aici,din titlu,suntem avertizati ca noi nu mai avem ce comenta in fata unui individ care detine adevarul absolut in domeniu.Este un mod de gandire comunist care doreste sa se impuna fara a asculta si partea adversa,fara comentarii.

Sa traiti .... dupa cum ganditi !

Nu am nici cea mai mica idee despre treaba cu fracturarea .
Tot ce stiu -

SI NU IMI CONVINE

- este ca cineva , cica "statul" , poate sa ma nenoroceasca pe viata pe pamantul meu . Adica cica am in proprietate dar proprietatea aia nu e definita cum vrem noi , ci numai o pojghita de pamant ca restul face "statul" Ponta ce vrea cu el . La fel a facut si Tariceanu si Nastase si altii .
Boc a fost retinut in a calca proprietatile oamenilor , insa Mafia este atat de puternica in tara asta incat l-au facut praf dpdv mediatic .

Este simplu de rezolvat : sa se adune si vocile pro si cele contra - ma refer la cei cu studii in domeniu - si sa dezbata pana nu mai respira . Si cine vrea , sa stea si sa se uite la ei .

Da, titlul este suspect

Iar figura savantului nu-mi inspira incredere. Dar, ce este mai important, dl profesor argumenteaza destul de subtirel, superficial.
In general, oamenii de stiinta vorbesc numai atunci cand au convingeri profunde si atunci aduc argumente puternice.
Interviul pare facut la comanda. In ciuda titlului transant, nici autorul nu pare convins.

Si Ceausescu stia absolut toate marile raspunsuri

... dar a sfarsit-o cu nasu'n tarana, langa zidurile Targovistei, acolo unde fac pisssu maidanezii orasului...

Eu propoun sa ii bagam

profesorului Nicolae Anastasiu o sonda in fundul *** tii!:)))

nu mai bine o sapa clasica,de sonda ?

.

"ABSOLUT TOATE marile raspunsuri ... ?!"

Vai ce putin exigent sunteti, domnule Lumezeanu ! Pentru dumneavoastra or fi aici "absolut toate marile raspunsuri", pentru mine nu-s, nici pe departe raspunsuri convingatoare, ca sa nu mai vorbim de intrebarile mari si mici (cum va place sa le clasificati) care n-au fost puse.

De fapt, in emisiunea de la TV national, dl reprezentant Chevron, a scaldat-o penibil si nu prea a fost in stare sa raspunda serios vreunei intrebari.

Vizionati filmul "Gasland" despre efectele nocive

...ale exploatarii gazelor de sist.

Filmul este facut de americani si canadieni.

nu va speriati gazpromisti

Care e problea, ecologisti gazpromisti? Va sperie faptul ca omul s-ar putea sa aiba dreptate. Va sperie faptul ca s-ar putea ca odata deschisa exploatarea de la Pungesti, sa nu existe nici un pericol ecologic? Imi pare rau pentru voi, dar intre marii destepti care comentati pe aici si profesorul intervievat, sunt sigur ca marii habarnisti sunteti voi, nu el...

Minciuni si propaganda

pe multi bani. Prostitutie intelectuala. Imi e scarba de asa-zisii "experti".

 

@Florin2-minciuni si propaganda

Foarte corect ai sintetizat tot ceea ce se petrece. Lucratura ca la RM.

Dubios in expunerea profesorului este faptul ca nu

arata distrugerile fracturarii hidraulice in Dakota si Alberta. Nu este vorba doar de Chevron, ci de tehnologie.
Nu este vorba de filmul Gasland.
La expertiza care i se atribuie, ar trebui sa stie mai multe.

Romania are nevoie de un partid Ecologic -verde- Puternic

Fara membri securist sau comunisti

e suficient sa citesti printre randuri..

deci se ia apa din rau si 60-70% (cazul fericit) se reutilizeaza. ce se intampla cu restul de 30-40%?.. vorbim de milioane de litri de apa! apoi povestea cu aditivii care se folosesc si in sampon parca am mai auzit-o si la rmgc. din pacate nu le da nimeni astora sa bea sampon in fiecare zi (ca din fantana o sa bei apa toata viata, nu doar o data) ca sa scapam de ipocrizia lor.

mda....

Tovaraseii astia k_academicieni ma pot convinge intr-un singur fel: sa se mute si sa locuiasca cu familion si purcel ( da' fara catel, ca aia imi sunt simpatici) intr-o zona din asta calamitata in viitor de chevronuri. Atunci si nici atunci, ca imi amintesc de un "specialist" din asta din secolul XIX care demonstra cu aplomb si hotarare ca la o viteza de peste 60km/h aerul iese din vagoane si oamenii mor asfixiati in tren. A, si mai era unu', care demonstra la fel de stiintific ca pasarile, fiind mai grele decat aerul, fizic nu pot zbura, asa ca musai e o minune.....

 

academicianul propagandist

plin de experienta in domeniu, oculteaza un amanunt : prin anii 70 cand romanii erau in topul petrochimiei, specialistii nostri au pus la punct forarea la mare adancime, pana la 10 000, procedeu preluat de specialistii din numeroase tari, inclusiv USA. Tov Ceausescu a fost instiintat insa de efectele forarii la mare adancime asupra mediului si a ordonat incetarea lor. Totul a fost blocat. Si nu era vorba de forat prin fractiune hidraulica, nici de 700 de substante nocive. Era atunci vorba de seismele care riscau sa se declanseze drept urmare a interventiei asupra unor straturi geologice, draga tovarase academician doctor inginer Anastasiu.

Val - stii cum e cu acest tovaras academician care

... le stie pe toate? Exact ca si cu autorii de manuale care le concep fara sa fi intrat vreodata in vreo clasa si sa fi lucrat cu elevii. Dintr-un birou, oricat de mare si luxos si de bine incalzit, cum oare poti sa le stii pe toate?

A fi sau a nu fi platit pentru PROPAGanda...

Poate sa ne spuna distinsul domn profesor daca din momentul alaturarii la Shale Gas Europe a beneficiat de avantaje materiale pe subiectul gazelor de sist(diurne, excursii,etc) si daca da cine au fost creditorii? Eventual poate sa ne explice in ce consta colaborarea sa cu firma Prospectiuni si cat este suma cumulata incasata pana acum in calitate de colaborator stiintific?

 

oare un alt Anastasiu a intocmit harti pentru Prospectiuni S.A.?

A, uitam: poate sa ne spuna daca a acordat suport firmei Prospectiuni in intocmirea de harti in vederea prospectarii? Pentru ca el inca de la la inceputul lui 2012 colaboreaza cu aceasta firma si este incorect sa se prezinte acum drept "impartial".

 

O omisiune esentiala!

Autorul a uitat sa precizeze ca savantul a lucrat si ca a fost platit de cei pentru care pledeaza?!!!
Rusine, d-le Lumezeanu!

@valll-o omisiune....

Fi si tu mai duios si spune-i:"Rusiniiiica,Lucianeeee!"
Sau,daca vrei,ii spui celui intervievat.Da,ala cred ca
nu are.Da,Lucian,mananca si el cascaval de la Chevron?Eu
n-am auzit de firma asta in domeniul produselor lactate.Da,poate nu mananca cascaval de la Chevron,ci
authton.Sigur.Eu ma indoiesc insa ca e cascaval.Cred ca
e urda.

Lumezeanu n-a omis sa ne spuna

Ba chiar zice din primul paragraf: "este expert Shale Gas Europe (platforma de informare sustinuta de mai multe companii din domeniul extractiei de hidrocarburi, printre care si Chevron)". Asta clar nu prea incape la categoria "experti independenti.
Cititul in diagonala poate fi daunator formarii parerilor, dar mai ales convingerilor.
Deci, dupa ce citesti cu atentie primul paragraf, esti deja pus in garda asupra expertizei si intereselor intervievatului, asa ca nu mai inghiti pe nemestecate ce-ti toarna.

eventual sa-i improspatez memoria: harti pe zona Transilvaniei?!

Eventual sa-i improspatez memoria: harti pe zona Transilvaniei si pe "exteriorul lantului Carpatic", asa cum spunea el...

 

Subiect controversat !

Dar oare, francezii de ce nu aplica aceasta metoda de axtractie si asteapta sa vada ce se intampla cu adevarat pe la altii ?! Care o fi adevarul pana la urma ? Dar, despre efectul intorducerii sub presiune a unui fluid in subsol, de ce nu se spune ? Doar nu o exercita presiune numai asupra gazelor ? Pot actiona si impotriva omului, mai ales acolo unde solul este mai putin dur, adica mai mult argilos, ... ?? Se para ca americanii au experimentat aceasta metoda in zone mai putin populate si totusi au instalata pe cheltuiala proprie, filtre pentru apa la acei cativa vecini indepartati ! Oare de ce ?

 

Francezii

In Franta 70-80% din energie e nucleara si nu au de gand sa renunte la ea. Gaze nu prea folosesc, tocmai pentru ca au nuclear in abundenta. Asa ca le-a fost chiar usor sa interzica o resursa de care nu prea au nevoie si sa le inchida si gura unor ecologisti.

Domnul Andi

De ce nu pot sa am acces la pagina profil a dumneavoastra?
De ce vreti sa va ascundeti?

..............TOVARASI.OI,o,IOI,!!!!!..........

...Acuma-i amu'!Sintem deja pe primul loc la productia de petrol in lume![1gall. benzina $3.04 azi] Doar asa intimplator si la gaze curind si ambele cu ajutorul frakturarii! Nu este technologie rusesca de la gazprom este Americana si merge excelent! Si merge bine si sigur, iar profesorul vostru zice bine, si dece sa o faca pe gratis! Nici crucea lui Christos nu a fost facuta pe gratis! Rusii v-au speriat bine si v-au bagat frica in oase,de ce si cit de rau poate fi cu americanii! Ca,cit de bine a fost cu rusii si cu cei cu rusii din rromanika deacum NO COMENT! Apoi da-i rromanului mintea de pe urma! Dece? D'aia ca veti vedea la ce rezultate si independnta energetica vor POLONEZII si unde veti ajunge voi, postacii de deserviciu de pe internet si restul plevei votante usl din rromanika! DECI sa PROSPERATI PRECUM va CONDUCETI!...Stiu ca sint 'singur contra tuturor', doar de asta m-am si carat de pe ACOLO!...Rog nu depunctati ca si asa am fost degradat la rank 4 si nu stiu cum mai platesc bill-urile!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

" sunt doar 0,5% alte substante in afara de apa si nisip."

Cu accent pe "doar". matematic vorbind, la cele 500 de mii de tone de apa mentionate de mcquin in primul comentariu,
0.5% inseamna DOAR 2.5 mii de tone de aditivi.
o nimica toata.

 

Ma ingrijoreaza cantitatea mare de apa,mai tare decit aditivii

De unde or sa ia atita apa, cind prospectiunile se fac in cele mai secetoase zone ale Moldovei si Dobrogei, respectiv judetul Vaslui si Galati si judetul Constanta?

Acolo, in mediul rural si apa de baut este deficitara. Stau oamenii la rind cu canistrele si peturile la izvoare ca sa duca apa dentru baut si mincare acasa, mergind poate si cite 1-2 km.

@ curat----

Au gasit desteptii basistoizi de unde sa ia apa: Cand se umfla Dunarea si vin inundatii, iau apa si o baga in pamant, iar cand e seceta, fac provizii in gropi.Ca tot sunt astia destepti de dau in gropi

Mister Cascaval

De ce oare?Ce este atat de misterios in explorarea pe care
vrea sa o faca Chevron si ce este atat de secret in a se elucida misteriosul zacamant?Adevarul este ca pe la noi
S-au mai perindat niste firme precum Amoco,Shell, Enterprise care au facut si ele prospectiuni,tot pe sestache si tot la care misterul a fost atat de adanc
incat nu s-a produs niciun tzunami ca acum cu Chevronul.
Si de ce acum?Din prostie,din parvenitism,din alte
motive?Eu inclin sa cred ca din toate cate putin.Reactia
oamenilor este fireasca.Azi spui una,esti contra si impotriva total contra explorarii si exploatarii gazelor de sist si a doua zi dupa ce ai ajuns la putere si pui
botul la cascaval te sucesti la 180 grade.In loc sa dai
dovada de pragmatism te arunci orbeste in mrejele mirajului fluturat odata cu cascavalul si-ti dai singur la gioale dovedind inca odata cat de infantila gandire de
conducator ai.Cat de nociva,ce repercusiuni are actiunea
ta infantila de a manca cascaval cu castraveti acri si
cat capital politic pierzi,nu mai conteaza.Te repezi ca
hamesitul la cascaval.Ca il mananci in spatele usilor
inchise sa nu te vada boborul,asta nu se mai pune,pentru
ca in apetitul tau nesatios de hamesit pentru firimiturile pe care ti le arunca o companie strina, pentru tine nu mai conteaza.Trebuie sa te indopi cat mai repede cu cascaval,de parca in tara ta nu s-ar gasi.Ti se
pune pata pe cascavalul lor si gata,ti se blocheaza
absolut toa simturile,toate sinapsele si devii ceea ce
lumea a inceput sa realizeze mai demult.Un pafarist,un
parvenit,un mincinos sau mai bine zis,un politician ca
oricare altul,adica,de fapt o fiinta lipsita de cel mai
elementar bun simt.Restul,e poezie.Chemati specialistii
adevarati sa va spuna ce si cum,nu unul care a pus si el
botul la cascaval.

 

Chiar asa

De ce li s-a pus parapon doar pe Chevron? Ailalti pot opera in ceata?

Profesorul alege paharul cu picatura de otrava pentru nepotel

Adevarata miza a gazele de sist Alternativa pe care o dorim din sufletele noastre dar care nu e sustinuta de forte politice Romanii vor sa traiasca intr-o tara nepoluata, nealterata unde sanatatea omului e primordiala. Nu vrem sa fim mereu intoxicati cu proiecte straine de spiritul romanesc. Vrem sa fim uniti nu dezbinati continuu. Vrem sa se intoarca inapoi in aceasta tara milioanele de romani care s-au saturat de strainatate si munca continua facuta pentru altii. Vrem sa ne pastram traditiile noastre, mincarea si apa cu gustul pe care il stim, zestrea biologica pe care o avem, felul in care ne contopim cu natura. Vrem sa mentinem Romania o tara f frumoasa unde e o placere sa traiesti cu mincarea pe care neamul nostru a mincat-o dintodeauna. Noi romanii vrem sa ne mentinem ca natie supli, iuti, harnici ... asa cum suntem, fara a ni se modifica structura interna cu substante chimice si otravitoare. De aici vine si mintea agera si sufletul deschis si curat. Vrem sa ne dezvoltam dar in primul rind prin educatie si tehnologii nepoluante. Nu vrem sa devenim sclavii unor companii mafiote transnationale care ne strica linistea, sanatatea si rostul. Noi inca mai avem o tara nealterata in unele locuri, cu sute de insecte si plante pe metru patrat de pamint. Aici creste altfel o fructa si o leguma in comparatie cu tarile "civilizate" unde pamintul nu mai are viata de la chimicale si agricultura intensiva, civilizata. Vrem sa mentinem aceasta stare de fapt caci aceasta este in momentul de fata avutia noastra cea mai mare si poate singura pe care o mai avem. Mafiotii internationali si politicienii corupti vor sa ne fure aceasta existenta de subzistenta pe care o avem in tara noastra si care ne ajuta sa supravetuim indiferent de crizele de pe mapamond. Asta e problema principala a acestor gaze de sist. Este hotia suprema a natiei romane pentru ca dupa ce aceasta se savirseste, nimic nu mai face sens pentru romani. Nu vom mai avea de ce sa ne intoarcem in tara, nu vom mai avea de ce sa fim mindri si vom pierde bucuria de a trai in tara noastra. In concluzie, aceast El Dorado cu gaze de sist pe teritoriul Romaniei are o miza vitala pentru noi romanii.

 

Profesor de 3 lei si 50 de bani,cät o varza murata si degerata

Stim cu toti ca profesori sunt rau plataiti..
Stim cu toti ca profesori aduna bani de la elevi,sub toate formele, admiteri la liceu,etc
Daca ia 50€ de la elevi ia si 5000€de la Chevron.
Rusine profesor Nicolae Anastasiu,rusine tie si
familiei tale,rusiene ca te bagi in laturi .
Sa ai sarbatori asa cum tie caracterul.
Sa iti stea in gat ce ai cumparat din bani pentru acest comentariu.

 

Mobilizare Nationala la Pungesti

Acum, tara are nevoie de noi. Fiecare din noi valoreaza enorm. Veniti!

Evenimentul national de mobilizare este - https://www.facebook.com/events/540677842690764/

 

Ceeace arde acum sunt intamplarile de la Pungesti,

nu teoriile insailate ale unui pseudosavant!
Mare tupeu sa publici un asemenea articol cand la Pungesti se petrec abuzuri inimaginabile ale statului impotriva cetatenilor sai! Stat servil unor interese straine.
Situandu-se in randul celor ce ignora abuzurile alarmante de la Pungesti, ziare.com se compromite!

 

Oameni fara caracter.....

daca pana si un profesor se preteaza la a lua mica firmitura ptr o declaratie suntem un popor pierdut..sincer sunt atat de dezamagit de majoriatea oamenii din tara asta ...cateodata regret ca m-am nascut roman .....dar asta e viata mergem inainte macar sa salvam ce mai e de salvat..daca putem.

Jalnic

mai terchea-berchea... Cum iti poti permite sa clasifici de pseudosavant pe unul din gigantii geologiei romanesti? Sa-ti fie rusine!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor