Acordurile bilaterale pentru constructia South Stream incalca legislatia UE

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 23:15
2065 citiri
Acordurile bilaterale pentru constructia South Stream incalca legislatia UE

Acordurile bilaterale pentru constructia conductei de gaz South Stream incalca legislatia Uniunii Europene si trebuie renegociate de la inceput, a transmis Comisia Europeana, miercuri.

Acordurile pentru conducta construita de Gazprom au fost incheiate de Rusia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria, informeaza EurActiv.

Directorul pentru pietele energiei de la Comisia Europeana, Klaus-Dieter Borchardt, a declarat, la Parlamentul European, ca respectivele acorduri contravin reglementarilor Uniunii Europene.

"Comisia a analizat aceste acorduri interguvernamentale si a ajuns la concluzia ca niciunul dintre acorduri nu este conformitate cu legile Uniunii Europene", a spus Borchardt.

"Acesta este motivul pentru care le-am cerut acestor state ca trebuie sa ceara renegocierea cu Rusia, pentru a aduce acordurile interguvernamentale pe aceeasi linie cu legea Uniunii Europene", a adaugat oficialul european.

Declaratiile acestuia au fost facute la un eveniment din Parlamentul European, unde au participat, printre altii, si adjunctul ministrului rus al Energiei, Anatoli Iankovski, precum si directorul general pentru exporturi al Gazprom, Alexander Medvedev.

Potrivit lui Borchardt, daca negocierile nu se vor incheia cu succes, tarile care au acorduri cu Rusia vor trebui sa le denunte.

"Acordurile interguvernamentale nu vor reprezenta baza constructiei sau operarii South Stream. Din cauza ca statele membre sau statele implicate nu renegociaza, atunci Comisia are mijloacele pentru le obliga sa o faca. Iar South Stream nu poate opera sub aceste acorduri", a mai spus Borchardt.

Acesta a facut anuntul intr-o perioada de sensibilitate crescuta intre Uniunea Europeana si Rusia, dupa ce liderii europeni au fost costernati de o decizie a presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu aproba semnarea unui acord care ar fi intarit relatiile dintre tara sa si UE.

Nu in ultimul rand, Klaus Borchardt a enumerat trei probleme importante din acordurile interguvernamentale. In primul rand, este vorba despre legislatia UE care prevede ca activitatile de productie sa fie separate de cele de transport al energiei. Astfel, Gaprom nu poate sa fie in acelasi timp si producator, si distribuitor de gaze.

In al doilea rand, trebuie sa se asigure acces fara discriminare al unei a treia parti la conducta de gaze, si nu sa fie un drept exclusiv al Gazprom de a fi singurul furnizor. In cele din urma, in al treilea rand, trebuie sa fie modificata structura tarifelor.

Proiectul South Stream vizeaza construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia catre Bulgaria, prin Marea Neagra, si, mai departe catre Grecia, Italia si Austria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#acord bilateral conduct South Stream, #constructie South Stream incalca legea , #gaz