Acuzatii grave ale Rusiei: UE a santajat Bulgaria sa opreasca lucrarile la South Stream

Joi, 19 Iunie 2014, ora 18:02
4607 citiri
Acuzatii grave ale Rusiei: UE a santajat Bulgaria sa opreasca lucrarile la South Stream

Rusia acuza Uniunea Europeana ca a facut presiuni asupra unora dintre tarile partenere pentru a se retrage din proiectul gazoductului South Stream, care ar fi urmat sa ajunga in mai multe state europene, precum Bulgaria sau Italia.

Acuzatiile vin in contextul in care autoritatile de la Sofia au suspendat recent pregatirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, care urma sa inceapa in aceasta vara in Bulgaria, in urma criticilor exprimate de catre Bruxelles si Washington, scrie Reuters, care citeaza agentia Interfax.

South Stream si un alt gazoduct al gigantului rus Gazprom, Nord Stream, sunt proiectate astfel incat sa ocoleasca tari precum Ucraina, unde Moscova a sistat la inceputul acestei saptamani livrarile de gaze.

UE acuza ca South Stream incalca legile, Bulgaria apara proiectul: Nu e cazul sa facem atat drama!

"Comisia Europeana a luat o pozitie ferma in ceea ce priveste proiectele de infrastructura transfrontaliere cu participarea Rusiei", a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, la Congresul Mondial al Petrolului din Moscova.

"Astazi, unii dintre partenerii proiectului South Stream se afla sub presiune. Li se cere sa nu se mai implice in proiect pana cand problemele litigioase legate de functionarea conductei nu vor fi rezolvate. In special, colegii nostri bulgari au fost amenintati cu taierea fondurile europene", a sustinut Novak.

Bulgaria opreste lucrarile pentru construirea gazoductului South Stream

Sofia a suspendat, la inceputul lunii iunie, pregatirile pentru construirea gazoductului South Stream. "Am ordonat oprirea lucrarilor. Vom decide ce va urma in functie de viitoarele noastre consultari cu Bruxelles-ul", a declarat atunci premierul Plamen Oresarski, dupa o intalnire cu senatori americani.

Comisia Europeana (CE) a cerut marti Sofiei sa suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentand ca Bulgaria nu a respectat reglementarile europene in domeniul pietelor publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#South Steam Bulgaria santaj, #Rusia UE santaj Bulgaria, #Bulgaria fonduri UE gazoduct , #gaz