Amanarea liberalizarii pretului la gaze: Inca un esec pentru guvernarea din Romania?

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 14:32

   

Amanarea liberalizarii pretului la gaze: Inca un esec pentru guvernarea din Romania?
Amanarea liberalizarii preturilor la gaze ar putea reprezenta un nou esec al guvernului din Romania, insa, pentru consumatori, ar putea fi un moment de respiro inainte de scumpiri, timp in care ar trebui gasite solutii pentru protejarea categoriilor dezavantajate, potrivit specialistilor in domeniu.

Liberalizarea pretului la gaze naturale ar trebui sa aiba loc in mai multe etape, conform acordului semnat de Romania cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Astfel, de la 1 iulie, pretul pentru consumatorii casnici ar trebui sa se majoreze cu 8 la suta, iar, de la 1 octombrie, cu alte 2 procente. De asemenea, in 2014, ar trebui sa existe patru trepte de crestere a pretului la gaze in urma liberalizarii, la 1 ianuarie (2%), la 1 aprilie (2%), 1 iulie (3%) si 1 octombrie (3%). Finalizarea liberalizarii preturilor pentru consumatorii casnici este prevazuta de abia in 2018, in rate de 12 la suta pe an.

Un calendar similar exista si pentru consumatorii industriali, pentru acestia preturile crescand deja de la 1 aprilie 2013 cu 5 procente.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Unul din motivele realizarii liberalizarii preturilor la gaze in trepte este necesitatea de adaptare a populatiei la preturile mai mari. Totusi, potrivit analistilor, sase luni in plus sau in minus la inceperea programului nu va ajuta consumatorii.

"Aparent, guvernul protejeaza consumatorul cu aceasta amanare. Dar, in realitate, dupa sase luni, o sa fie aceeasi problema. Nu o sa fie un consumator mai bogat, mai solvabil", a declarat Jean Constantinescu, expert in energie, pentru Ziare.com. "Trebuie sa gasim o solutie pentru consumator, si atunci nu mai avem nevoie de gradualizare", a adaugat acesta.

De altfel, insasi ideea liberalizarii in multe etape era sortita esecului, potrivit lui Constantinescu.

"Toata aceasta tehnica a gradualizarii trebuia sa ajunga aici, sa nu se tina guvernul de cuvant cu programul. Insasi ideea am criticat-o. Gradualizarea nu rezolva nimic. Pune gradual povara pe cetatean, dar, intre timp, nu se gaseste o solutie. Pentru mine este doar o confirmare ca ne apropiem de un esec cu aceasta politica a gradualizarii", a comentat specialistul. Constantinescu este de parere ca amanarea inceperii programului cu alte sase luni este doar o "fuga de rezolvare" a problemelor.

Amanarea, fara sens

Pe de alta parte, expertul in energie si mediu Ionut Purica sustine ca nu se poate lua o decizie in privinta amanarii sau aplicarii programului de liberalizare in absenta unor modele de scenarii care sa arate ce impact ar exista asupra consumatorilor, fie industriali sau casnici.

"Noi suntem intr-un context in care dinamica este foarte puternica, or noi nu avem inca niste modele de simulare a diverselor tipuri de scenarii posibile, astfel incat sa stim daca liberalizam piata acum ce se va intampla, daca mai astept sase luni ce efecte pot sa fie?", a spus Purica, pentru Ziare.com.

In plus, acesta este de parere ca nu poate exista o piata libera daca nu este si stabila, iar stabilitatea inseamna existenta unei puteri de negociere comparabile intre vanzatori si cumparatori.

Avand in vedere ca Gunther Oettinger, comisarul european pentru Energie, a recomandat deja guvernului sa nu amane liberalizarea si sa respecte programul agreat, Purica sugereaza invocarea Tratatului de la Lisabona, in care se vorbeste despre competitivitatea industriei. "Poti sa spui ca ma pregatesc sa liberalizez in momentul in care liberalizarea va duce la efecte benefice", a explicat Purica.

In caz contrar, efectul liberalizarii, respectiv majorarea pretului pentru consumatori, va conduce la scaderea de cumparare a acestora si, ulterior, la scaderea consumului, lucru ce ar afecta economia. In cazul consumatorilor industriali, cresterea pretului s-ar putea reflecta in costuri mai mari, companiile fiind nevoite sa ia masuri de genul taierii salariilor, concedierilor sau scaderii investitiilor.

"Orice crestere de pret, in acest context, intr-o economie cu puterea de cumparare cu aproape de trei ori mai mica decat cea din Germania sau Franta, ajunge sa bata niste limite de cumparare. De exemplu, cresterea pretului energiei in Bulgaria a atins o limita a suportabilitatii care a dus lumea pe strada si a cazut guvernul, de unde instabilitate, rating mai prost, costuri mai mari pentru credite", a explicat Purica.

Astfel, inceperea programului liberalizarii ar trebui amanata daca, in acest timp, se poate rezolva problema impactului asupra consumatorilor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de3138 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
janvaljean
rank 5
Ce dreaku de guverne avem daca permanent se scumpesc preturile la...
Energie electrica si gaze conform indicatiilor FMI,BM si UE ? Inseamna ca cele 80% din cantitatea de gaze extrasa anual din Romania pentru consum intern si exportate la 50% di pret pentru fostele imperii germano-austriace se fac pe spatele consumatorului roman,spoliat,mintit si lasat ion *** gol de toate guvernele de tradatori care se tot perinda la conducerea tarii de 23 de ani.Voi,stati si cititi pe net stirile acestea si nu faceti nimic pana nu va iau astia si *** vostri din cimitire !
grindina
rank 5
încă una la mână...
se fă***ă fo șapte-opt trovanți negri.. și nu sunt unul dintre cei care v-au votat.

Prin urmare, tot ce ați promis a fost o listă de păcăliciuni atent formulată - atata tot. In rest ați dovedit numai goange. Acu´ să vi le rostogolească poporul cum știe el.

hă hă hă - cum ar ganguri comandantul...
Apollo13
rank 3
Daca tu vrei....
...pentru tine se va face o factura speciala sa pletsti de 3 ori pretul la gaze viteazule!
OTTOman
rank 4
Colonia Bananiera Romania. Ca-n America de Sud..
A-ha, asta suna ca-n Scanteia lui Ceaushu aka "citeste bre printre randuri ca nu poci sa ma iesprim direct":

/Amanarea liberalizarii preturilor la gaze ar putea reprezenta un nou esec al guvernului din Romania,/
Bine spus "DIN Romania" ... :-) Da mai, FMI, Chevron-TEXACO & sorellele vor fi taare manioase pe ajentu' lor cumparat cu 10% din suma afacerii (vezi John Perkins Economical Hitman -youTUBE)

/insa, pentru consumatori, ar putea fi un moment de respiro inainte de scumpiri,/ .. subtil explicat, thanks madame Budeanu :-))
Deci, ce-i eshec ptr preshul & guvernul fanariot, este binefacere ptr POPOR :-)) M'da, cica zicE amerecantzii ca RO are gaze ptr 100 de ani si pretzul ..se scumpeste. (??!?)
Bey Uniunea Ziaristolor, va trebuie un TAKSIM -Plazza ca sa deschidetzi gura? Saua steptatzi sa va faca FMI, Bilderberg & EU-gasca Barroso+Solana ce le-au facut GRECILOR de le-au astupat Televiziunea neprivatizata gen CNN, Fox-News & suratele? Chiar nu indrazneste sa-i spuna NIMENI la Ziare.com pe numele adevarat?: spoliere dgydowo-amerloca a banilor si resurselor naturale ale Romaniei.
De cand cu aparitzia sugativei George Johnny Walker Junior, tupeu bre la ei! Asa fara jena, la vedere, nemascat: cresterea pretzului la gaz .. in vara, pai ce-o fi IARNA atunci?

;-) Uite ca-i IUNIE DEJA, ar trebui Popoarele Europei sa iese din hibernare si lanseze sezonul de Grill-Party.... Pana nu se scumpeste gazul ;-)
fgrooster
rank 5
@grindina...
Oare "liberaralizarea pretzurilor" o fi shtiind euglenele verzi ce-nseamna?

Nu vrei sa le-ntrebi tu?...
gong
rank 5
DE ce in tara asta liberalizare inseamna numai scumpire ???
Oare din cauza ca statul roman incaseaza cota procentuala ?

Oare din cauza incompetentei celor care negociaza acorduri internationale de finantare, cu clauze sinistre ?

Unul din directorii din guvernarea ponta a ridicat o problema pentru care a fost ,,plesnit si mustrat '': de puterea de cumparare si veniturile romanilor nu se ocupa guvernul ?

Oare guvernantii nu au invatat nimic de la Bulgaria ???
Apollo13
rank 3
Unde mai pui....
...ca pretul gazelor este in scadere permanent....si daca luam in considerare noile resurse care se vor exploata...pretul ar trebui sa scada in mod sigur! Aranjamentul este pentru multinationalele care trebuie sa-i stoarca pe romani de ultimul franc si sa duca banii acasa!
OTTOman
rank 4
Bre @Gong, nu nu pune intrebari "d'ASTEA" ca...
... se supara @Condoleantza45 si te toarna ca la Securitate la Big-Brother-Perciunel. ;-)
El e drona-kosher, "Ochiu & Timpanu" -vorba cantecului

Don't think sorry's easily said
Don't try turning tables instead
You've taken lots of Chances before
But I ain't gonna give anymore
Don't ask me
That's how it goes
Cause part of me knows what you're thinkin'

Don't say words you're gonna regret
Don't let the fire rush to your head
I've heard the accusation before
And I ain't gonna take any more
Believe me
The sun in your Eyes
Made some of the lies worth believing

Chorus:
I am the eye in the sky
Looking at you
I can read your mind
I am the maker of rules
Dealing with fools
I can cheat you blind
And I don't need to see any more
To know that
I can read your mind, I can read your mind

Don't leave false illusions behind
Don't Cry cause I ain't changing my mind
So find another fool like before
Cause I ain't gonna live anymore believing
Some of the lies while all of the Signs are deceiving
http://www.youtube.com/watch?v=euhgMBgTB34
Qui Bono
rank 5
Mda, basistii arata cu degetul la
noul guvern USL, cau vezi doamen nu a reusit sa acopere deficitele acumulate in ultiumii 8 ani (reforma administratiei publice, privatizarea companiilor de stat si reformarea pietei energetice, reforma justitiei, samd). Deficitele si performantele proaste ale guvernelor precedente (pe marginea acesrtor teme) nu-i deranjeaza. Cacarau, plagiatorul si uslasii sint de vina, mama lor de uslasi!
Apollo13
rank 3
Se pare ca Teodora Bodeanu.....
...habar nu are ceva despre evolutia pretului la gaze, produse petroliere, etc. Nu aminarea liberalizarii trebuie ci anularea liberalizarii acestui pret. Pretul gazelor la nivel mondial a scazut in ultimii 2 ani si are tendinta de scadere in continuare asa ca ....aceasta "crestere programata" pentru Romania este absurda! De ce o crestere si nu o scadere ma intreb! Unde este scris ca pretul actual nu este in concordanta cu piata? Unde mai pui ca in Romania nu avem mai multi producatori ...deci nu exista concurenta reala! Bogatiile subsolului apartin acestui popor indiferent cine le exploateaza si nu se poate face un joc murdar pe spinarea populatiei tarii.
Qui Bono
rank 5
Vezi, in USA pretul gazelor a scazut in investitiilor private
si a concurentei intre producatori pe piata. Firmele exploatatoare contribuie la bugetul statului cu taxe grase de redeventa, impozite, etc. Piata romaneasca a gazelor este dominata de un monopol de stat (firme de la care politicienii fura si folosesc pretul gazului ca pomeni electorale si finantari de campanii).

Chiar daca se scumpeste un pic si pentru consumatorii caznici, nu este nici un bai (vor creste si contributiile la buget si salariile, samd). Consumatorii mari cumpara gaz cu discount de 50% (vezi mogulul Ioan Niculae). Acestia vor avea la inceput o problema, nu boborul!
Jean Valjean
rank 5
Chiar daca se scumpeste un pic si pentru consumatorii caznici
--cum s-a scumpit 'un pic si pentru caznici' curentul electric si benzina.--

In zonele de fracking americanii se vor lasa in masa de fumat-- altfel le explodeaza chiuveta in obraz daca isi iau niste apa in ibric cu Marlboro in coltul gurii.
necunoscut01
rank 1
CIND
sa promis poporului nu se stia ce acte au fost semnate?? ce obligatii are tara?? nu cred ca nu sa stiut
acum se cauta vinovati ??
Asta e ai promis te tii de cuvint asa e in west in comunism e diferit adica cum e la noi
OTTOman
rank 4
"nu se stia ce acte au fost semnate?? ce obligatii are tara?"
Care-o fi de vina, dupa opinia ta Itzig, ca nu era voie conf "obligatziilor alora" ,sa se dea publicitatzii Tratatul de Capitulare Neconditzionata si de Vasalitate Vesnica fatza de Organizatzia Financiara Parazita FMI?
Si baga la insectar: Tzara nu are nicio obligatzie, Tzara este Poporul si nu Tagma vanduta la Bilderberg & FMI.
Neutron
rank 5
Un articol platit de samsarii straini de gaze
Asa mi se pare mie si m-as mira sa fiu singurul.
OTTOman
rank 4
"Lobby" îi zice, draghE!
:-) Treaba inocenta, pentru valorificarea adecvata a resurselor Tzarii ;-)
:-))))
Bursucul
rank 1
Bineinteles
ca nimeni nu are nici un interes sa faca ceva.In Ro.cand spui liberalizare spui automat scumpire.Companiile de gaze fiind private fac pretul dupa interesul lor.Si daca iese gazul singur prin aragaz sau soba,astia tot il scumpesc.Ca in loc sa faca ceva planuri de supravietuire a natiunii se bat in referendumuri,se spurca pe la tv si ziare.Ar trebui luati cu parul incepand de la marinar si terminand cu ultimul consilier local.Poate a venit timpul unei revolutii adevarate,sa avem si noi Bastilia noastra,e buna casa poporului facuta de Ceasca,si ceva ghilotine.Ca ala chelu marinelu a uitat de promisiunile cu tepele.S-a ocupat numai de tragerea-n teapa a cucosoaiei.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor