Analist: Romania poate demola monopolul energetic pe care il detine Rusia in R. Moldova

Luni, 26 August 2013, ora 14:51
2373 citiri
Analist: Romania poate demola monopolul energetic pe care il detine Rusia in R. Moldova
Foto: antenadambovita.ro

Vizita premierului roman Victor Ponta la Chisinau creeaza premise reale pentru ca Romania sa devina un actor energetic important peste Prut si sa distruga astfel monopolul rusesc, considera expertul Asociatiei pentru Politica Externa de la Chisinau, Victoria Bucataru.

"Vizita lui Victor Ponta la Chisinau si deschiderea gazoductului Iasi-Ungheni ne dau speranta ca in urmatorii zece ani Romania va deveni cel mai important actor energetic in Republica Moldova, care va demola monopolul pe care il are Federatia Rusa in domeniul energetic in aceasta tara", a declarat analistul Victoria Bucataru, referindu-se la vizita de doua zile a premierului roman in Republica Moldova, care incepe luni.

Rusia santajeaza Republica Moldova, acuza comisarul european pentru energie

In acelasi timp, ea a mentionat ca in ultima perioada de timp si relatiile economice dintre cele doua state sunt intr-o continua ascensiune.

"In ultimele doua decenii ponderea economiei Romaniei in Republica Moldova a crescut constant, iar in anul 2010 Romania a depasit Rusia in topul celor mai mari investitori in Republica Moldova. Soldul investitiilor directe ale Romaniei in Republica Moldova a depasit 200 de milioane de dolari in anul 2011", a precizat Bucataru.

Romania este un partener important al Republicii Moldova pe calea integrarii europene, iar relatiile dintre cele doua state s-au intensificat, a mai accentuat Victoria Bucataru. "Romania este, incontestabil, unul dintre cei mai importanti parteneri ai Republicii Moldova pe calea integrarii europene.

Ponta da asigurari ca Romania va continua sa sprijine Republica Moldova

Observam ca in ultimul timp relatiile dintre cele doua state s-au aprofundat, ceea ce este si normal si este un pas corect facut de autoritatile din Republica Moldova, pentru ca Romania este un partener viabil care trebuie valorificat la maxim", a declarat ea.

Premierul Victor Ponta se va afla luni si marti in Republica Moldova, vizita fiind prilejuita de inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi - Ungheni.

Potrivit Biroului de presa al Guvernului de la Bucuresti, Victor Ponta va avea, in cadrul acestei vizite, discutii bilaterale cu omologul sau, Iurie Leanca, alaturi de care va participa si la inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi - Ungheni.

"Lansarea lucrarilor de executie a gazoductului Iasi - Ungheni are loc intr-o zi cu semnificatie simbolica pentru Republica Moldova - Ziua Independentei. Momentul reprezinta punerea efectiva in practica a Declaratiei comune privind cooperarea bilaterala in domeniul securitatii energetice, semnata la nivel de prim-ministri, la 17 iulie 2012", potrivit Executivului roman.

Victor Ponta va participa si la Forumul Euroregiunii Siret - Prut - Nistru, care cuprinde doua judete din Romania (Iasi si Vaslui) si 23 de raioane din Republica Moldova. La eveniment va lua parte si comisarul Uniunii Europene (UE) pentru energie, Gunther Oettinger.

Expert georgian: Ideea unirii Republicii Moldova cu Romania este una fireasca

Reprezentantii Cabinetului, care se vor afla alaturi de primul ministru in Republica Moldova, vor avea discutii bilaterale cu omologii lor pe domenii de interes, precum energia, educatia sau sanatatea, pe teme cum ar fi interconectarile retelelor de energie, bursele acordate studentilor moldoveni sau perspectiva infiintarii unui serviciu de tip SMURD.

Miercuri, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a Republicii Moldova Natalia Gherman va efectua prima sa vizita, in aceasta functie, la Bucuresti.

Programul vizitei prevede intrevederi cu primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, si cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, precum si participarea la Reuniunea Anuala a Ambasadorilor romani, potrivit unui comunicat al MAE de la Chisinau.

De asemenea, in cadrul vizitei va fi semnat Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei cu privire la cadrul general si conditiile pentru cooperare in domeniul dezvoltarii.

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Republica Moldova a depasit o jumatate de milion de dolari in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu aproximativ 15% fata de aceeasi perioada a anului 2012, potrivit datelor oferite de Biroul National de Statistica de la Chisinau, care nu se refera si la operatiunile de export-import ale regiunii transnistrene.

Romania este al doilea partener comercial al Republicii Moldova dupa Federatia Rusa.

Autoritatile de la Chisinau spera ca gazoductul Iasi-Ungheni, ale carui lucrari de constructie urmeaza sa fie lansate marti, in prezenta premierului Ponta, va fi finalizat pana la sfarsitul anului curent, dar capacitatea maxima a acestuia va putea fi utilizata abia in 4-5 ani, dupa ce Republica Moldova va construi o magistrala care va conecta si Chisinaul la aceasta sursa alternativa de gaze.

Capacitatea maxima a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezinta mai mult decat consumul anual de gaze al Republicii Moldova. Conducta de gaz va avea o lungime totala de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul Romaniei.

Recent, ministrul economiei de la Chisinau Valeriu Lazar a precizat ca Romania ar putea sa ofere Republicii Moldova gaz la un pret mai mic decat cel pe care il importa in prezent din Rusia.

"Potrivit unor informatii pe care ni le-a oferit partea romana, in decurs de 2-5 ani Romania va putea sa ne ofere gaz la un pret foarte avantajos pentru noi. Romania intentioneaza sa extraga gaz din Marea Neagra si are rezerve serioase de gaze de sist", a declarat el.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#vizita Victor Ponta Republica Moldova, #vizita Ponta monopol rusesc, #Victor Ponta Moldova Rusia energie , #gaz