ANRE: Suprataxarea companiilor din energie nu va fi suportata de consumatori

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 12:22
2126 citiri
ANRE: Suprataxarea companiilor din energie nu va fi suportata de consumatori

Suprataxarea sectorului energetic nu va fi resimtita de populatie in preturi, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrilet.

Potrivit spuselor sale, ANRE vrea sa schimbe modul in care se calculeaza tarifele, astfel incat operatorii care au concesionat retelele de transport si distributie a gazelor si electricitatii sa nu isi recupereze redeventa de la consumatori, relateaza Bursa.

"In opinia specialistilor ANRE, aceste taxe trebuie sustinute din profitul companiilor, nu prin tarif. Deci aceste taxe nu trebuie recuperate de la consumatori. Opinia noastra este cunoscuta Guvernului, dar si organismelor financiare internationale, cu care am avut discutii pe acest subiect", a explicat Havrilet.

Presedintele ANRE sustine ca legea nu este clara in privinta taxelor si redeventelor. Astfel, institutia considera ca taxa impusa monopolurilor naturale din energie este una indirecta, pe o perioada limitata de timp, care nu trebuie recuperata de la consumatori.

Havrilet a precizat ca ANRE vrea sa stabileasca niste preturi fixe pentru mentenanta si un anumit profit si sa nu se mai mearga pe sistemul de volume transportate si distribuite.

Guvernul intentioneaza sa aplice o taxa de 60 la suta asupra veniturilor suplimentare ale companiilor care desfasoara activitati de extractie si de vanzare a gazelor naturale, obtinute ca urmare a liberalizarii preturilor.

De asemenea, vrea sa institutie o taxa pe monopolul natural din energie, respectiv pentru operatorii de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#pret gaze ANRE, #suprataxare companii gaze , #gaz