Anuntul facut de Comisia Europeana: Livrarile de gaze si petrol, in noua runda de sanctiuni pentru Rusia?

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 07:32
3020 citiri
Anuntul facut de Comisia Europeana: Livrarile de gaze si petrol, in noua runda de sanctiuni pentru Rusia?

Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger, a sustinut ca livrarile in domeniul energetic - cum ar fi petrol, gaze, carbune si uraniu - nu ar trebuie sa fie incluse pe lista sanctiunilor aplicate Rusiei.

In schimb, in opinia oficialului, ar trebui oprit exportul echipamentelor catre tara condusa de Vladimir Putin, informeaza Kyiv Post.

El a adaugat ca spera ca "in urmatoarele saptamani" se va ajunge asupra unui acord privind gazele naturale intre Ucraina si Rusia.

Precedentele intalniri s-au incheiat fara niciun rezultat.

Comisia Europeana va incepe in curand sa lucreze la sanctiuni in sectorul apararii impotriva Rusiei, in contextul crizei din Ucraina. Sanctiunile vor include si un embargo pe arme, a anuntat ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz.

"Vom lucra in zilele urmatoare pe sanctiuni pentru aparare/embargo pe arme impotriva Rusiei", a scris Kurz pe Twitter.

Inasprirea sanctiunilor a fost adusa in discutie dupa ce un avion cu aproape 300 de oameni la bord s-a prabusit in Ucraina, Occidentul si autoritatile de la Kiev dand vina pe rebelii prorusi pentru acest atac.

Europa ar primi o lovitura puternica daca ar ramane fara gazele rusesti

Aproape o treime din importurile de gaze naturale ale UE provin din Rusia si reprezinta un sfert din consumul total din regiune.

In opinia lui Henning Esskuchen, seful departamentului de cercetare pentru Europa Centrala si de Est, dependenta Europei de energia din Rusia reprezinta cel mai mare pericol pentru regiune, in contextul in care criza continua.

Dintre statele membre ale UE, cele care se afla mai aproape de Rusia din punct de vedere geografic sunt dependente intr-o mai mare masura.

Europa risca sa ramana fara gaze. Romania sta cel mai bine - analisti straini

Bulgaria va fi cel mai puternic afectata, in conditiile in care aceasta isi importa tot gazul natural din Rusia. Italia si Germania sunt mai putin vulnerabile, deoarece ambele tari si-au diversificat sursele de aprovizionare", a notat economistul Tomas Holinka intr-un raport pentru Moody's Analytics.

Fost satelit sovietic, Slovacia, care importa 83,5% din gaze din Rusia este, de asemenea, expusa intr-o mare masura. Ungaria se afla intr-o situatie similara - tara importa peste trei sferturi din gaz, in totalitate din Rusia.

"Din estul Europei, doar Romania are o productie interna suficienta pentru a rezista (unei sistari a livrarilor de gaze din Rusia - n.red.) fara perturbari", a adaugat Holinka.

Aproximativ 60% din exporturile de gaze naturale ale Rusiei sunt livrate prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.

Insa nu doar statele din est sunt dependente intr-o mare masura de gazele rusesti. De exemplu, Germania ia de la rusi o treime din necesarul de gaze si petrol.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...