Ziare.com

Avantajele proiectului Nabucco pentru romani - Vom evita sa ajungem tot la mana rusilor?

de Constantin Pescaru
Marti, 21 Mai 2013, ora 16:46

   

Avantajele proiectului Nabucco pentru romani - Vom evita sa ajungem tot la mana rusilor?
Romania a gazduit, marti, reuniunea Comitetului Politic Nabucco, din postura unei tari care are interese directe in dezvoltarea acestui proiect care va duce la reducerea dependentei de gazele rusesti a tarii noastre, securizarea furnizarii resursei si scaderea facturilor.

"Nabucco reprezinta una din principalele surse de diversificare in ceea ce priveste aprovizionarea cu resurse energetice in intreaga Uniune Europeana, de aceea a fost catalogat drept proiect prioritar la nivelul Comisiei Europene si tratat ca atare in decursul acestor ani.

Proiectul are darul de a aduce resursele energetice din zona Caspica pe un traseu Turcia-Austria. Capacitatea fiind foarte mare, undeva la 60 si ceva miliarde de metri cubi pe an, poate asigura in mare parte resursele energetice pentru toate tarile pe care le tranziteaza", a precizat fostul ministru democrat-liberal al Economiei, Adriean Videanu, pentru Ziare.com.

Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui gazoduct pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, cu o lungime totala de 3.296 km. Conducta va traversa Turcia pe o portiune de 2.000 km, Bulgaria pe 400 km, Romania pe 460 km, Ungaria pe 390 km si Austria pe 46 km.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Capacitatea initiala a conductei este de 8 miliarde mc/an, cu o crestere liniara pana la capacitatea proiectata de 31 miliarde mc gaze naturale/an in anul 2020.

Acest proiect este foarte important, deoarece poate duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze pentru peste 500 de milioane de clienti potentiali din tarile cu economii in crestere din Europa de Sud-Est, precum si pentru Europa de Vest.

Ce foloase isi poate trage Romania

Romania are interese directe in realizarea Nabucco, tocmai de aceea compania de stat Transgaz a decis, in sedinta din 29 aprilie a Adunarii Generale a Actionarilor, sa finanteze proiectul gazoductului pana la 20%, inainte de intrarea in consortiu a altor actionari, si pana la 10 procente, dupa accedarea unor alti potentiali actionari.

Pana atunci, Transgaz detinea o participatie de 17,48% din proiectul gazoductului Nabucco. Printre actionari se mai numara si OMV (Austria), FGSZ (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Aceasta din urma a anuntat, la finalul anului trecut, ca ar putea parasi consortiul, existand posibilitatea vanzarii actiunilor sale catre OMV.

Adriean Videanu considera beneficiile ca fiind uriase pentru Romania. Pe langa investitia in sine, care pe teritoriul tarii noastre ajunge la 400 km de conducta, se mai platesc si taxe de tranzit.

"Ar fi vorba de venituri si de resursa energetica pe care o ai la dispozitie oricand si poti sa o accesezi, avand in vedere ca trece pe teritoriul tau. Aici ma refer la capacitatea de inmagazinare, mai ales pe timp de iarna. Romania nu poate inmagazina mai mult de 3,2 miliarde de m3, ceea ce ii creeaza o oarecare vulnerablitate, mai ales pentru consumatorii interuptibili pe timp de iarna. De aceea, cred ca din toate punctele de vedere, Nabucco e un mare avantaj pentru Romania", a opinat fostul ministru al Economiei.

In plus, expertul in energie Jean Constantinescu apreciaza ca proiectul va crea o competitie pe piata gazelor din Romania, ceea ce va duce la scaderea pretului.

"De aceea, dupa aparitia Nabucco, la capatul celalalt vor fi si alti furnizori puternici, nu doar Rusia, prin Gazprom. Se creeaza competitie si sansa de a avea un pret mai bun", a explicat acesta, pentru Ziare.com.

Un alt avantaj important nu este legat de partea comerciala, ci de securitate, "adica ceea ce implica directia 114 din decembrie 2008 a UE, care vorbeste despre retele critice. Bineinteles, cele de gaz fac parte din aceasta categorie", a subliniat si expertul pe energie, Ionut Purica, pentru Ziare.com.

"Nabucco ar putea fi un conector de retele critice, care ar putea sa creasca securitatea in zona pe care o tranziteaza, conectand Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, astfel incat atunci cand apar probleme de alimentare cu gaz, din diverse motive, sa ai o conducta care poate sa transfere, sa egalizeze si sa ajute cumva la alimentarea cu aceasta resursa.

Acest lucru trebuie combinat cu exploatarea gazelor de sist si faptul ca putem in 2025 sa ajungem exportatori, sa avem gaz disponibil pentru export", a adaugat expertul.

Proiectele concurente ar putea izola Romania

Adriean Videanu recunoaste ca Nabucco reprezinta implicarea Bulgariei si Romaniei intr-un important proiect european.

"Proiectele de infrastructura sunt prioritare pentru Europa, fie ca e vorba de infrastructura energetica sau de oricare alta forma. Sunt planuri care trebuie sa duca la compatibilizarea statelor membre", a spus fostul ministru al Economiei.

Insa exista un posibil competitor pentru Nabucco, anume Proiectul Transadriatic (TAP), propus in anul 2013 de compania compania elvetiana EGL Group, care ar lega Marea Caspica de Italia, tranzitand Grecia si Turcia.

In acest moment, Nabucco pierde teren in fata TAP la capitolul costuri. In consecinta, o decizie ferma a Consiliului European, care este organizat miercuri, in sensul sprijinirii proiectului Nabucco, ar fi cu atat mai importanta cu cat in luna iunie este asteptata hotararea Azerbaidjanului privind ce gazoduct va alege pentru a-si furniza gazele in UE. La intalnire, tara noastra este reprezentata de premierul Victor Ponta.

In conditiile in care azerii vor renunta la gazoductul de interes pentru tara noastra si ar opta pentru TAP, ar putea exista si alte alternative pentru Nabucco, precum sursele din Turkmenistan, Irak si rezervele din Marea Neagra.

Dar un raspuns negativ din partea Azerbaidjanului ar insemna intarzirea Nabucco si izolarea Romaniei, care ar ramane in continuare dependenta de gazele rusesti. Momentan, Gazprom furnizeaza 20-30% din necesarul de consum al tarii noastre.

"Fara acest proiect, e foarte putin probabil sa avem o piata, pentru ca ducem lipsa de furnizori seriosi. Ar fi o pierdere mare pentru noi, insa pentru Europa, aparitia unui alt proiect similar ar diminua impactul, chiar daca Nabucco ar ajunge in inima continentului, Elvetia", a precizat Jean Constantinescu.

Insa Ionut Purica considera ca Romania nu va ramane total pe dinafara, in ciuda proiectelor de genul celui Transadriatic, pentru ca tara noastra "poate trage niste racorduri catre sistemul nostru de gaze", a punctat expertul.

Ce spune Victor Ponta despre proiect

Premierul Victor Ponta a subliniat, marti, la reuniunea Comitetului Politic Nabucco, importanta proiectului pentru Romania in reducerea dependentei de importul de gaze naturale.

Ponta, despre Nabucco: E o sansa unica pentru Romania - Care e agenda Consiliului European

"Daca se realizeaza acest proiect, pe teritoriul Romaniei va trece cea mai importanta parte, e o sansa pentru ca tara noastra sa-si completeze productia de gaze si de a deveni independenta energetic si pentru a folosi acest gaz pentru intreaga regiune, inclusiv Republica Moldova", a mentionat premierul, dupa intalnirea la care au mai participat reprezentanti ai guvernelor Austriei, Ungariei, Bulgariei si Turciei.

La reuniune a fost subliniat potentialul Nabucco de a alimenta pietele de energie din Balcanii de Vest si din tarile Grupului de la Visegrad (Polonia, Slovacia, Republica Ceha si Ungaria), conform unui comunicat remis Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2816 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

in mod sigur ,

- avand in vedere ca penultimu' presedinte al Azerbaidjanului , a fost sef prin kgb ! lol.

 

Toarasi, de ce tie frica nu scapi, asa zice chinejii !

Asa ca, pregatitiva pentru ceie mai rau, adica nu sa jungem la mana rusilor, cila ++++ lor !

Sa nu ziceti ca nu vam spus !

SA TRAITI !

 

Nabuco si gazele de sist se bat

cap in cap! Pe cand gazoductul este benefic intr-o oarecare masura, exploatarea gazelor de sist pe langa pericolul poluari panzei freatice v-a distruge plajele de la
Vama Veche si Saturn plus alte localitati!
USL distruge ROMANIA!
USL si-a dat acordul si pentru folosirea CEANURI la ROSIA MONATANA!
Gugernul copy-paste si-a platit tributul pentru a putea fi la putere. Acest guvern ne distruge economic cat si ecologic!

 

Nabucco a fost, este si va fi un esec. Dupa parerea mea proiectul

asta nu va demara niciodata. Tot la mana rusilor veti ajunge. Ca si toata Europa, de altfel.

 

@D ILIU

Uite care-i treaba cu "gazele alea" si cica nu-s periculoase ptr apa freatica, fauna, flora, etc..:
A) http://earthjustice.org/features/campaigns/fracking-across-the-united-states
B) http://www.desmogblog.com/fracking-the-future/images/Gasland_5Full_fmt.jpeg
“You don’t want a situation like we have with BP in the Gulf Coast. You don’t want an oil company saying ‘don’t worry.’ Instead, you want these effects tested carefully, in well established circumstances."
—Dr. Daniel Botkin, PhD Ecologist and Professor Emeritus, University of California, Santa Barbara

..Si asa arata-n TEORIE:
http://www.chevron.com/deliveringenergy/naturalgas/shalegas/?utm_campaign=Energy_Sources_-_Shale_Gas_English&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_term=fracking&utm_content=sQ6N3seZe|pcrid|17963124529|pkw|fracking|pmt|p
"Our work in the Marcellus Shale of Pennsylvania is developing more than natural gas. We're also fueling job growth and strengthening local economies."

Si va curge lapte si miere! ;-) CHEVRON dixit! :-)))))
Creating the Fog Around Fracking
http://truth-out.org/news/item/14958-us-climate-bomb-is-ticking-what-the-gas-industry-doesnt-want-you-to-know
"Industry is going to great lengths to hide the impact of these extreme methods and to promote them as safe and necessary energy sources, even falsely calling them "clean." The American Petroleum Institute created multimedia public relations campaigns with innocuous names such as Energy Tomorrow and Energy Citizens to provide a green-washed image of the industry as one that is concerned about the environment and health and that is creating jobs and energy security. And President Obama has aided and abetted this effort with his advocacy for "all of the above" energy, while taking large donations from energy industries."
Itzi pare cunoscuta vrajeala? ;-)

Daca povestea gazelor de sist nu este numai o gogoritza, ...

... si daca, din productzia interna ne vom asigura necesarul, conducta Nabucco aproape ca nu mai prezinta interes pentru Romanika! Poate doar ca o varianta de rezerva, sau o cale de realizare a unor exporturi de gaze!
Dar, sa nu ne grabim! Sa ne lamurim intai ce este cu gazele de sist!

 

deci:ramii pe bio-gazul produs in familie;v-ati obisnuit cu mirosu'!

E bine! pina te lamuresti ce e cu gazul de sist! altii s-au lamurit deja: Polonia! UK-ul lucreaza intens la..."lamurire". Spui ca daca te lamuresti cu gazul de sist "Nabucco aproape ca nu mai prezinta interes pentru Romanika!" da poate prezinta interes pt. celelate tari: Romania e una din tarile tranzitate.

 

@Gipsanii nehalitzi se lasa jumulitzi: Polonia, UK

UK este in mana lui Rothschild, acolo-i BAZA banditismului mondial. Polonia are si ea falitzii ei, ca si Romania (nu vezi ce-i in Parlament la Bucuresti? Crezi c-or fi polacii mai breji, asa-i?? daca bagi fracking potzi linistit sa dai drumul la Rosia-Montana ca tot p'acolo esti cu amandoua).
Tu vrai progresu' cu orice pretz ;-) ..Salutari de la Caragiale.
Vezi un pic pozele ce i le-am pus lui D ILIU, mai ales aia cu chiuveta, in care ia foc apa de baut ce iese din robinet.

mai Ohomanel !

De cite ori ai fost tu tentat sa umbli cu flacara la spalator ? Si de cite ori s-a " intimplat sa fie chiar atunci si o echpa de " verzi " sa te filmeze ?
Mie nu mi s-a intimplat niciodata ! Tu de cite ori ai dat drumul la robinet cu chibrituri aprinse in mina ?
Recunoaste ca niciodata !
US scoate gazele in draci si lunaticii verzi nu au nici o dovada ca se intimpla asta .


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor