Avertizare de la General Electric: 5% din gazele naturale din lume, irosite an de an

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 16:41
1145 citiri
Avertizare de la General Electric: 5% din gazele naturale din lume, irosite an de an

Aproximativ 5% din productia mondiala de gaze naturale se pierde in fiecare an prin arderea sau "arderea cu flacara deschisa" a gazelor nefolosite, o cantitate echivalenta cu 30% din consumul Uniunii Europene si 23% din consumul SUA, potrivit unui studiu al gigantului american General Electric (GE).

Arderea gazelor cu flacara deschisa emite 400 milioane tone de CO2 pe an, cantitate egala cu cea emanata de 77 milioane de automobile, fara a produce energie termica sau electrica utila. Astfel, miliarde de metri cubi de gaze naturale se irosesc an de an la nivel mondial, de regula sub forma de produs secundar al procesului de extragere a petrolului.

Potrivit reprezentantilor GE, studiul "Reducerea gazelor arse cu flacara deschisa: tendinte globale recente si considerente privind politicile" arata ca dispunem deja de tehnologiile necesare dezvoltarii unei solutii. In functie de regiune, acestea pot fi reprezentate de solutii pentru productia de energie, reinjectarea gazelor (pentru o mai buna recuperare, colectare si prelucrare a petrolului), dezvoltarea sistemului de conducte si energie distribuita. Cele aproape 20 de miliarde dolari, adica echivalentul cantitatii de gaze naturale irosite, ar putea fi folosite pentru a produce energie electrica fiabila, necostisitoare si ar putea genera miliarde de dolari pe an prin cresterea productiei economice globale.

"O atentie sporita si eforturi concertate la nivel global, concretizate si in parteneriate, politici clare si tehnologii inovatoare, ar putea duce la eliminarea in mare parte a arderii pe scara larga a gazelor cu flacara deschisa in doar cinci ani. Este un rezultat reciproc avantajos", a declarat directorul de programe in cadrul GE Energy, Michael Farina.

Raportul prezinta o analiza pe regiuni a tendintelor privind arderea gazelor cu flacara deschisa.

Astfel, pe teritoriul Federatiei Ruse, una dintre cele mai mari surse de emisii de gaze arse cu flacara deschisa din lume, conform unor masuratori, pierderile anuale ajung pana la 50 de miliarde de metri cubi gaze naturale produse. Daca jumatate din aceste gaze arse cu flacara deschisa (25 miliarde de metri cubi pe an) ar fi captate si vandute la preturile de pe piata din Rusia, oportunitatea economica ar putea depasi doua miliarde dolari (65 miliarde ruble). Aceasta pierdere ar putea fi evitata in mare parte prin eforturi modeste in domeniul politicilor si prin investitii in tehnologiile de productie energetica si prelucrare a gazelor.

Totodata, desi Nigeria si-a redus nivelul emisiilor de gaze arse cu flacara deschisa cu 28% fata de nivelurile din 2000, industria petroliera a tarii inregistreaza in continuare pierderi de 15 miliarde mc de gaze naturale pe an. Aproape jumatate din populatie nu are acces la electricitate, in timp ce cheltuielile aferente productiei pe baza de motorina la nivel national se ridica la aproape 13 miliarde dolari si probabil 10 GW potentiali de energie electrica sunt irositi prin arderea cu flacara deschisa. Captarea si utilizarea cu succes a gazelor arse cu flacara deschisa ar putea eventual tripla consumul de energie electrica pe cap de locuitor in aceasta tara cu 155 de milioane de locuitori, spun oficialii GE.

In alte regiuni din Africa de Vest, Angola, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Congo si Camerun inregistreaza impreuna pierderi de aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale in fiecare an.

Pretul scazut al gazelor naturale si costurile ridicate aferente captarii gazelor arse cu flacara deschisa din Orientul Mijlociu incurajeaza inevitabil arderea inutila a gazelor nefolosite.

"O mai buna valorificare a gazelor eliberate si arse cu flacara deschisa este o oportunitate extraordinara. Va contribui la incetinirea procesului de incalzire globala si va permite in acelasi timp economisirea resurselor naturale tot mai rare. Desi acest aspect este luat in considerare de mai mult timp, exista numeroase tari care irosesc cantitati masive de gaze prin ardere cu flacara deschisa si eliberarea gazelor", a declarat directorul Laboratorului privind Legislatia si Regulamentele Internationale din cadrul Universitatii California San Diego, David Victor.

GE este o companie activa in domeniile tehnologiei avansate, serviciilor si financiar, fiind prezenta in peste 100 de tari si are aproximativ 300.000 de angajati in intreaga lume.

GE deserveste sectorul energetic prin dezvoltarea si instalarea unor tehnologii care contribuie la folosirea mai eficienta a resurselor naturale. Cu cei peste 90.000 de angajati la nivel global si venituri de 38 miliarde dolari in 2010, GE Energy este unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologii de producere a energiei si de alimentare cu energie din lume. Diviziile care formeaza GE Energy-GE Power & Water, GE Energy Services si GE Oil & Gas-ofera solutii integrate de produse si servicii in toate sectoarele industriei energetice precum cel al carbunelui, petrolului, gazelor naturale si al energiei nucleare, dar si pe segmentul resurselor regenerabile cum ar fi energia hidroelectrica, eoliana, solara, biogazul si alti combustibili alternativi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#gaze naturale, #gaze naturale irosite , #gaz