Ungaria da UE pe Rusia? Gazoductul care urma sa lege Marea Neagra de Occident se va opri in Ungaria

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 22:48
6888 citiri
Ungaria da UE pe Rusia? Gazoductul care urma sa lege Marea Neagra de Occident se va opri in Ungaria

Conducta de gaze BRUA, ce ar fi urmat sa duca gaze din Marea Neagra pana in Austria, ar putea fi blocata in Ungaria, potrivit intentiilor autoritatilor de la Budapesta. Masura ar fi o lovitura data Uniunii Europene si un sprijin pentru industria gazului din Rusia.

BRUA este un proiect din care fac parte Bulgara, Romania, Ungaria si Austria, care prevede legarea retelelor de gaze naturale din cele patru tari si exportul de gaze naturale din Marea Neagra.

Insa gazoductului finantat de UE i s-ar putea pune o piedica importanta, daca autoritatile din Romania si cele din Ungaria vor conveni un cadru de reglementare care ar urma sa excluda partenerul Austria, iar astfel sa beneficieze Rusia.

Cum asa?

Care sunt termenii partii maghiare

Operatorul maghiar FGSZ a luat prin surprindere piata europeana a gazului, vineri, atunci cand a anuntat ca nu mai este dispus sa sustina sectorul Romania - Ungaria - Austria al conductei, scrie site-ul ICIS, care furnizeaza informatii din piata de profil.

In schimb, FGSZ a transmis ca singura parte "viabila economic" a conductei BRUA ar fi actualul intercontector Romania - Ungaria, care ar urma sa fie modificat pentru a transporta 5,26 de miliarde de metri cubi anual, fata de 4,4 miliarde, in prezent.

In acest sens, FGSZ a contactat Transgaz, iar daca ANRE va fi de acord cu aceasta modificare, ar ramane in continuare data de inceput a operatiunilor comerciale, respectiv 1 octombrie 2022, sustine partea maghiara.

Potrivit informatiilor ICSI, oficialii romani si maghiari au timp pana pe 1 august sa aprobe acest nou cadru, iar daca esueaza, intreaga procedura trebuie demarata de la inceput, dar sa fie in linie cu codul european privind reteaua de transport al gazului.

O surpriza pentru toata lumea...

O sursa apropiata acestui subiect sustine ca anuntul operatorului maghiar a luat prin surprindere piata si partile implicate, mai ales ca, in ultimii trei ani, Austria a coordonat proiectul cu celelalte doua tari (ROHUAT).

ROHUAT ar fi urmat sa lege rezervele de gaze din Marea Neagra de infrastructura de profil europeana. Gazul era destinat centrelor europene, prin punctul de granita Baumgarten, din Austria, in apropierea orasului maghiar Sopron, insa nu se stie daca proiectul initial va mai exista.

O sursa din cadrul Federatiei Europene a Comerciantilor de Energie (EFET) a precizat ca anuntul FGSZ este surprinzator si a subliniat ca federatia urmareste acest subiect indeaproape.

...nu si pentru Rusia. Cum ar beneficia Moscova

In luna septembrie a anului trecut, reprezentantii companiei Transgaz au semnat la Budapesta acordul prin care sa primeasca finantarea europeana pentru proiect. Este vorba despre 179 de milioane de euro, care ar urma sa vina prin intermediul Mecanismului Conectarea Europei, bani destinati lucrarilor de pe teritoriul tarii noastre.

Conducta de gaze ar urma sa se intinda de la Giurgiu pana la Nadlac, trecand prin Oltenia si Banat. Pe traseul sau de 528 de kilometri prin tara noastra, conducta este proiectata sa aiba trei statii de comprimare a gazelor naturale (SCG), la Podisor, in judetul Giurgiu, Bibesti, in judetul Gorj, si la Jupa, in Caras-Severin.

De altfel, pe 11 noiembrie a si fost inaugurat gazoductul Giurgiu-Ruse, iar lucrarile BRUA sunt considerate cele mai mari pentru un proiect de acest fel la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit ICIS, BRUA ar include atat infrastructura existenta, cat si noua, facilitand astfel furnizarea pe o noua ruta care ar ajuta regiunea sa se distanteze din acest punct de vedere de Rusia.

Daca Austria este insa exclusa, dupa anuntul FGSZ, gazul natural ar urma sa fie livrat altor tari din regiune, potrivit unei posibile noi intelegeri. Este vorba despre Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia, unde ar putea ajunge gazul din Ungaria, vecina cu toate cele patru tari.

In plus, daca noul cadru ar fi aprobat si gazul nu mai ajunge in Austria, companii care asteapta sa exporte gazul din Marea Neagra, precum uriasii ExxonMobil din SUA si OMV din Austria, s-ar putea vedea in situatia de a fi blocati in a face exporturi regionale.

In schimb, ar putea beneficia Rusia, prin Gazprom, care ar putea astfel sa foloseasca infrastructura existenta pentru a vinde gazul rusesc in regiune. Asta pentru ca Rusia este in curs de construire a TrukSteam, un gazoduct care ar trece pe sub Marea Neagra, mai comenteaza ICIS.

Citeste si:
Strategia PSD în cazul în care moțiunea de cenzură trece. „Vrem alegeri anticipate”
Strategia PSD în cazul în care moțiunea de cenzură trece. „Vrem alegeri anticipate”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți seară, 28 septembrie, la România TV, că social-democrații nu vor face o propunere de premier în cazul în care moțiunea de cenzură va...
Kelemen Hunor, previziuni sumbre: „Criza politică, până la urmă, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este minoră”
Kelemen Hunor, previziuni sumbre: „Criza politică, până la urmă, faţă de criza ce ne aşteaptă în această iarnă la preţul energiei electrice şi la gaze, este minoră”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 28 septembrie, că actuala criză politică este "minoră" faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie și gaze....
Sursa: Ziare.com