Ungaria da UE pe Rusia? Gazoductul care urma sa lege Marea Neagra de Occident se va opri in Ungaria

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 22:48
7327 citiri
Ungaria da UE pe Rusia? Gazoductul care urma sa lege Marea Neagra de Occident se va opri in Ungaria
Foto: Ziare.com

Conducta de gaze BRUA, ce ar fi urmat sa duca gaze din Marea Neagra pana in Austria, ar putea fi blocata in Ungaria, potrivit intentiilor autoritatilor de la Budapesta. Masura ar fi o lovitura data Uniunii Europene si un sprijin pentru industria gazului din Rusia.

BRUA este un proiect din care fac parte Bulgara, Romania, Ungaria si Austria, care prevede legarea retelelor de gaze naturale din cele patru tari si exportul de gaze naturale din Marea Neagra.

Insa gazoductului finantat de UE i s-ar putea pune o piedica importanta, daca autoritatile din Romania si cele din Ungaria vor conveni un cadru de reglementare care ar urma sa excluda partenerul Austria, iar astfel sa beneficieze Rusia.

Cum asa?

Care sunt termenii partii maghiare

Operatorul maghiar FGSZ a luat prin surprindere piata europeana a gazului, vineri, atunci cand a anuntat ca nu mai este dispus sa sustina sectorul Romania - Ungaria - Austria al conductei, scrie site-ul ICIS, care furnizeaza informatii din piata de profil.

In schimb, FGSZ a transmis ca singura parte "viabila economic" a conductei BRUA ar fi actualul intercontector Romania - Ungaria, care ar urma sa fie modificat pentru a transporta 5,26 de miliarde de metri cubi anual, fata de 4,4 miliarde, in prezent.

In acest sens, FGSZ a contactat Transgaz, iar daca ANRE va fi de acord cu aceasta modificare, ar ramane in continuare data de inceput a operatiunilor comerciale, respectiv 1 octombrie 2022, sustine partea maghiara.

Potrivit informatiilor ICSI, oficialii romani si maghiari au timp pana pe 1 august sa aprobe acest nou cadru, iar daca esueaza, intreaga procedura trebuie demarata de la inceput, dar sa fie in linie cu codul european privind reteaua de transport al gazului.

O surpriza pentru toata lumea...

O sursa apropiata acestui subiect sustine ca anuntul operatorului maghiar a luat prin surprindere piata si partile implicate, mai ales ca, in ultimii trei ani, Austria a coordonat proiectul cu celelalte doua tari (ROHUAT).

ROHUAT ar fi urmat sa lege rezervele de gaze din Marea Neagra de infrastructura de profil europeana. Gazul era destinat centrelor europene, prin punctul de granita Baumgarten, din Austria, in apropierea orasului maghiar Sopron, insa nu se stie daca proiectul initial va mai exista.

O sursa din cadrul Federatiei Europene a Comerciantilor de Energie (EFET) a precizat ca anuntul FGSZ este surprinzator si a subliniat ca federatia urmareste acest subiect indeaproape.

...nu si pentru Rusia. Cum ar beneficia Moscova

In luna septembrie a anului trecut, reprezentantii companiei Transgaz au semnat la Budapesta acordul prin care sa primeasca finantarea europeana pentru proiect. Este vorba despre 179 de milioane de euro, care ar urma sa vina prin intermediul Mecanismului Conectarea Europei, bani destinati lucrarilor de pe teritoriul tarii noastre.

Conducta de gaze ar urma sa se intinda de la Giurgiu pana la Nadlac, trecand prin Oltenia si Banat. Pe traseul sau de 528 de kilometri prin tara noastra, conducta este proiectata sa aiba trei statii de comprimare a gazelor naturale (SCG), la Podisor, in judetul Giurgiu, Bibesti, in judetul Gorj, si la Jupa, in Caras-Severin.

De altfel, pe 11 noiembrie a si fost inaugurat gazoductul Giurgiu-Ruse, iar lucrarile BRUA sunt considerate cele mai mari pentru un proiect de acest fel la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit ICIS, BRUA ar include atat infrastructura existenta, cat si noua, facilitand astfel furnizarea pe o noua ruta care ar ajuta regiunea sa se distanteze din acest punct de vedere de Rusia.

Daca Austria este insa exclusa, dupa anuntul FGSZ, gazul natural ar urma sa fie livrat altor tari din regiune, potrivit unei posibile noi intelegeri. Este vorba despre Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia, unde ar putea ajunge gazul din Ungaria, vecina cu toate cele patru tari.

In plus, daca noul cadru ar fi aprobat si gazul nu mai ajunge in Austria, companii care asteapta sa exporte gazul din Marea Neagra, precum uriasii ExxonMobil din SUA si OMV din Austria, s-ar putea vedea in situatia de a fi blocati in a face exporturi regionale.

In schimb, ar putea beneficia Rusia, prin Gazprom, care ar putea astfel sa foloseasca infrastructura existenta pentru a vinde gazul rusesc in regiune. Asta pentru ca Rusia este in curs de construire a TrukSteam, un gazoduct care ar trece pe sub Marea Neagra, mai comenteaza ICIS.

Vești bune pentru șoferi: A fost deschisă încă o porțiune de autostradă. ”În următoarele 15 zile vor fi dați în circulație 80 - 90 de kilometri” VIDEO
Vești bune pentru șoferi: A fost deschisă încă o porțiune de autostradă. ”În următoarele 15 zile vor fi dați în circulație 80 - 90 de kilometri” VIDEO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că, începând de joi, 5 decembrie, de la ora 13:00, se poate circula între lotul 2 din Autostrada 0 Nord şi DN2. ”Este foarte...
Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
Bitcoin a stabilit un nou record istoric miercuri, 4 decembrie, depășind pentru prima dată valoarea de 100.000 de dolari. Prețul celei mai populare criptomonede a crescut cu peste 5% în...
#Ungaria proiect BRUA, #Transgaz proiect BRUA, #Rusia gaze Europa, #Romania gaze Ungaria Austria , #gaz
  1. Vești bune pentru șoferi: A fost deschisă încă o porțiune de autostradă. ”În următoarele 15 zile vor fi dați în circulație 80 - 90 de kilometri” VIDEO
  2. Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
  3. Meta vrea să folosească energie nucleară pentru alimentarea centrelor de date. Planuri ambițioase până în 2030
  4. Vânzările de mașini din China, în creștere – TradeVille
  5. Facturi mai mici pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Care este oferta companiei
  6. De la tâmplar la maistru: o poveste inspirațională în grupul RNDV
  7. Peter de Boer (DN Agrar) la Quarterly Report, despre succesul agriculturii circulare: „Singura cultură vândută anul acesta în afara grupului a fost floarea-soarelui”
  8. Airbus intenționează să concedieze peste 2.000 de angajați din domeniul spaţial şi de apărare
  9. Dobânzile la datoria românească ajung la un nivel record. Au explodat după primul tur al alegerilor prezidențiale
  10. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital