Bloomberg: Romania va deveni exportator net de gaze, pana in anul 2020

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 12:37
4346 citiri
Bloomberg: Romania va deveni exportator net de gaze, pana in anul 2020

Romania ar putea deveni un exportator net de gaze naturale pana in anul 2020, cu descoperiri majore posibile in acest an, in contextul unor previziuni care pun rezervele totale de gaze naturale ale Marii Negre la circa 600 de miliarde de metri cubi, potrivit companiei canadiene Sterling Resources.

"Acesta este cel mai activ an de pana acum pentru explorare si foraj in partea romaneasca a Marii Negre", a spus Marc Beacom, manager general al filialei romanesti a Sterling Resources (SLG) Ltd. din Canada, intr-un interviu acordat marti, in capitala bulgara Sofia.

"Presupun ca, odata cu tot forajul care va avea loc in anul 2013, vom vedea descoperiri majore", a completat acesta, citat de Bloomberg.

Circa 30 de miliarde de dolari vor fi necesari pentru extragerea celor 600 de metri cubi de rezerve de gaze naturale, a mai spus Beacom, citand un studiu Purvin&Gertz Inc. Cheltuielile de operare pentru productie ar putea ajunge la 25 de miliarde de dolari, iar taxele si redeventele pentru Guvern la circa 45 de miliarde de dolari.

Exxon Mobil Corp si OMV Petrom SA au transmis, in urma cu un an, ca au gasit ceea ce ar putea fi cea mai mare descoperire din Marea Neagra, dupa ce au explorat zona Neptun, aflata la circa 170 de kilometri in largul tarmului romanesc, la circa 1.000 de metri adancime.

Sterling a convenit, in luna octombrie, sa vanda Exxon si Petrom o parte a zonei sale Midia, care se afla langa zona Neptun, a celor doua companii.

"Speram sa facem afacerea in curand", a spus Beacom, adaugand ca firma canadiana nu planuieste sa vanda orice alta zona de foraj. Compania cauta parteneri care sa primeasca o parte din zonele ramase si "a facut oferte companiilor pentru negocieri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Romania exportator gaze, #Romania exporta gaze naturale , #gaz