Cand se vor epuiza gazele descoperite in Marea Neagra

Miercuri, 15 Iunie 2016, ora 15:18
4753 citiri
Cand se vor epuiza gazele descoperite in Marea Neagra
Foto: Arhiva Ziare.com

Resursele de gaze descoperite in Marea Neagra de ExxonMobil si Lukoil se ridica la maximum 130 de miliarde de metri cubi si se vor epuiza in 20 de ani, a declarat Alexandru Patruti, expert in resurse geologice si consilier in cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

"Marea Neagra, cu certitudine, nu va fi o a doua Marea Nordului. Lucrarile de explorare au dat rezultate doar in Romania. In Turcia, care detine cea mai mare parte din Marea Neagra, explorarile nu au avut rezultate", a spus Patruti, miercuri, la Forumul Energetic Regional FOREN.

Potrivit acestuia, pana in prezent, cercetarile realizate de ExxonMobil-OMV Petrom si Lukoil au pus in evidenta zacaminte de 130 de miliarde de metri cubi la nivel de resurse geologice.

"Daca am putea exploata aceasta cantitate in totalitate, ceea ce este putin probabil, iar pentru a o exploata rentabil este nevoie de o productie de 6 miliarde de metri cubi pe an, am avea o productie de pana la 20 de ani. Aceasta productie din Marea Neagra se va suprapune peste actuala productie din zacamintele de pe uscat, de 6 miliarde de metri cubi pe an, care are o descrestere constanta", a explicat Patruti.

El a adaugat ca explorarile din Marea Neaga vor incepe doar daca preturile gazelor si titeiului vor creste si daca sistemul de transport al gazelor va fi conectat la pietele internationale.

"Cererea in tara a scazut foarte mult, iar investitorii care vor extrage aceste zacaminte au nevoie de piata de desfacere si de transportul gazelor de la perimetrele maritime, care sunt destul de departe, la 150-200 de kilometri de tarm. Deci o sa avem de asteptat", a mai spus consilierul CNR-CME.

Potrivit acestuia, pe termen mediu si lung, viitorul energetic al Romaniei depinde de interconectarea sistemelor de gaze si energie electrica, dar si de diversificarea surselor.

Gazele din productia interna se scumpesc. Vor simti romanii la facturi?

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#resurse gaze Marea Neagra, #resurse gaze Romania, #gaze Marea Neagra, #gaze Romania , #gaz