Cand vine vorba de gaze, Ungaria se uita la rusi, iar polonezii la americani - Dar Romania?

Marti, 25 Iulie 2017, ora 09:58
8240 citiri
Cand vine vorba de gaze, Ungaria se uita la rusi, iar polonezii la americani - Dar Romania?
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru Ungaria, singura optiune pentru diversificarea resurselor energetice o reprezinta o noua conducta care sa lege Rusia de Uniunea Europeana, in timp ce polonezii au pus ochii pe gazele americane. Insa care ar fi cel mai bun plan pentru tara noastra?

Luna trecuta, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a spus ca "singura optiune realista pentru diversificare o reprezinta legarea de coridorul sudic de gaze", arata Bloomberg.

Declaratia a avut loc in contextul in care oficialii de la Budapesta au semnat un acord cu gigantul rusesc Gazprom, care construieste gazoductul Turkish Stream, ce va transporta gaz in Turcia pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Robinetul ar urma sa fie deschis in anul 2019, iar ungurii merg pe mana lui Vladimir Putin si pentru ca alte proiecte cu tarile din regiune (inclusiv cu Romania si Croatia) nu sunt batute inca in cuie.

Pe de alta parte, Polonia nu vede in gazul rusesc o oportunitate, asa ca se axeaza pe cel provenit din SUA, iar un acord in acest sens va fi semnat cat de curand.

Asta in conditiile in care presedintele american Donald Trump a facut lobby la cateva tari de pe Batranul Continent pentru a construi terminale de gaz natural lichefiat (GNL), ca sa aiba americanii o piata de desfacere mai mare.

Iar acest plan i-a suras omologului sau roman, Klaus Iohannis, care a evaluat propunerea dupa o intalnire cu seful de la Casa Alba.

"Trebuie sa fim foarte realisti si sa ne gandim in primul rand la economiile noastre. Daca vrem sa avem securitate energetica, trebuie sa avem disponibilitate, sa profitam de toate ofertele care sunt pe piata. Nu cred ca trebuie sa se teama cineva de aceasta noua oferta de gaz lichefiat. Este o sursa in plus, discutia e mai veche in UE.

Mare parte din UE depinde foarte mult de gazul rusesc (...) Daca aceasta dependenta ar scadea printr-o alta ofeta, daca e buna, toata lumea are de castigat. Cu cat mai multe oferte, cu atat mai avantajat este consumatorul", a spus Klaus Iohannis luna trecuta.

In acest context, care ar fi cel mai bun plan pentru Romania?

Contextul regional

Ungaria se baza pe gazele ce vor tranzita Romania ca o sursa de aprovizionare, si totodata pe Croatia care intentioneaza de mai multi ani sa construiasca un terminal pe insula Krk care ar permite importul de GNL din SUA, a explicat Valentina Ivan, director Energy Investment Policy, EnerCap, pentru Ziare.com.

"Avand in vedere ca atat Romania, cat si Croatia au intarziat proiectele de infrastructura menite sa ofere o mai mare siguranta in aprovizionare zonei (intre Romania si Ungaria conducta bidirectionala existenta nu permite fluxul unor volume semnificative de gaze, iar Croatia nu a construit terminalul prin care s-a fi putut aduce in zona GNL din SUA), Ungaria si-a creionat un plan B, menit poate sa fie pus in practica sau poate doar sa puna presiune pe statele vecine (Romania si Croatia) ", ne-a spus Valentina Ivan.

Ce-i drept, saptamana trecuta, presa maghiara a relatat faptul ca transportatorul local de gaze, FGSZ, nu va mai organiza o sesiune de rezervare de capacitate pentru gazoductul BRUA (Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria), din cauza lipsei aprobarii necesare din partea Consiliului de Supraveghere al companiei, motivata de probleme de eficienta economica.

Potrivit companiei romanesti Transgaz, partea ungara a propus, in schimb, derularea procesului de sezon deschis angajant doar pentru punctul de interconectare Romania-Ungaria, urmand ca volumul de gaze de 4,4 miliarde de metri cubi/an, care ar proveni dinspre tara noastra, sa fie distribuit din Ungaria inspre Slovacia, Ucraina, Croatia sau Serbia.

"In paralel, FGSZ ar urma sa continue discutiile cu operatorul de transport gaze din Austria (Gas Connect) pentru a identifica in continuare posibilitati de transport fizic dinspre Ungaria inspre Austria", mai spun reprezentantii Transgaz.

Reamintim ca lucrarile la gazoductul BRUA vor incepe la sfarsitul acestui an, iar conducta va fi functionala in 2020, cand ExxonMobil si OMV Petrom vor incepe extractia gazelor naturale din Marea Neagra.

GNL-ul american ar fi mai scump

Zona sud-est europeana are nevoie de mai multe surse de aprovizionare, asa ca gazele din SUA sunt binevenite, in orice port maritim european ar ajunge, subliniaza Valentina Ivan.

Deja se importa GNL in Spania, Marea Britanie, Franta, Belgia, Portugalia, Grecia, Olanda, Lituania, Malta, Polonia. SUA nu sunt in prezent cea mai semnificativa sursa de import, cantitati mai mari venind din Qatar, Algeria, Nigeria etc.

Companiile americane care ar exporta gaze in Europa sunt companii private pentru care gazul lichefiat reprezinta o comoditate menita a aduce profit, tranzactionata pe considerente economice.

Importurile de GNL in Europa in primul trimestru au scazut cu 5% (potrivit raportului trimestrial DG Energy realizat de Comisia Europeana), deoarece pentru companiile americane exista o marja mai mare de profit daca exporta tarilor asiatice (in special Japonia).

Pe de alta parte, Gazprom, detinuta de guvernul rusesc, are o istorie in a folosi gazele pentru jocuri politice, cu preturi discretionare, diferite in functie de afinitatile sau parteneriatele comerciale cu statele europene.

"Exista un intreg proces prin care gazele din SUA ajung in Europa, si bineinteles, costuri sporite: pretul de productie, transportul pana la terminale, comprimarea pentru a putea fi transportate, transportul transatlantic al containerelor, ajungerea in porturile care au statii pentru decomprimarea gazelor, toate acestea fac gazele din GNL mai scumpe cand ajung in Europa", mentioneaza Valentina Ivan.

Pretul gazelor in Europa a fost in primul trimestru, in medie, 5,8 USD/mmbtu (18,5 euro/MWh), iar in SUA, in aceeasi perioada, media a fost mai mica (de aproape 2 ori), 3,0 USD/mmbtu.

Japonia, cea mai atractiva piata pentru SUA pentru GNL, a avut preturi in medie de 7,2 USD/mmbtu, arata datele din raportul trimestrial DG Energy.

"Gazele tranzitand conductele de pe teritoriile statelor europene (venind din Rusia, Norvegia, Algeria, Libia sau alte surse descoperite, a fi exploatate sau acum in procesul de exploare) vor fi cel mai probabil mai ieftine decat gazele naturale lichefiate din SUA", arata Valentina Ivan.

Ar trebui sa ne bazam mai mult pe resursele interne

Inainte de a ne pune intrebarea pentru ce ar trebui sa opteze Romania, gazele din Rusia sau cele din America, Romania trebuie sa isi imbunatateasca siguranta in aprovizionare plecand de pe plan intern, arata Valentina Ivan.

Acesta ar presupune:

  • - crearea unor interconectari functionale din punct de vedere tehnic, conducte ce permit fluxul bidirectional cu statele vecine,
  • - crearea infrastructurii adecvate pentru valorificarea resurselor din Marea Neagra si a unui cadru transparent si predicitbil pe termen lung pentru impozitarea acestora, asa incat sa sporeasca atractivitatea pentru investitorii interesati,
  • - rejuvenarea campurilor mature existente pentru sporirea procentului de extractie,
  • - crearea depozitelor strategice pentru depozitarea gazelor,
  • - realizarea proiectului de infrastructura finantat partial de UE, BRUA, care implica si construirea unui terminal la Constanta (acest terminal nu inseamna insa ca Romania poate deveni un hub regional, aprovizionand zona cu GNL din SUA, ci doar ca mai exista o alta sursa de aprovizionare).

"Pentru ca tarile invecinate care nu sunt membre ale UE sunt totusi esentiale pentru rutele si sursele de energie (Ucraina, Moldova, Serbia), UE trebuie sa contribuie (prin ajutor financiar) la integrarea pietelor si a politicilor in cadrul Comunitatii Energetice. Interconectarea fizica zonala/europeana va da Uniunii Energetice, in piata de gaze, o putere egala de negociere cu Gazprom.

Romania, prin interconectarea functionala din punct de vedere tehnic cu statele vecine, poate contribui astfel la imbunatatirea securitatii energetice a zonei. State membre sau nu europene (precum Ungaria) intrand in parteneriate cu Gazprom pe proiectul Turkish Stream sau pe altele nu reprezinta un semn bun pentru planurile UE de integrare a pietelor si fundamentarea uniunii energetice, insa pot pune presiune pe UE in a urgenta proiectele de infrastructura pentru interconectarea pietelor", mai subliniaza Valentina Ivan.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Romania gaze Rusia, #romania gaze sua, #romania brua, #brua , #gaz