Castigatorii si invinsii revolutiei gazelor de sist

Marti, 01 Ianuarie 2013, ora 18:12
4847 citiri
Castigatorii si invinsii revolutiei gazelor de sist
Foto: Energy.gov

Statele Unite trec printr-o noua revolutie industriala, datorita gazelor de sist, care ar putea schimba situatia geopolitica si, bineinteles, economica, la nivel mondial.

Totusi, discutia publica despre gazele de sist se invarte in jurul a doua aspecte: efectele exploatarii asupra mediului si influenta asupra pretului la gaze naturale. Astfel, nimeni nu pare sa vorbeasca despre adevarata amploare a revolutiei gazelor de sist.

Impactul real isi are originea in efectul asupra pietei petrolului. Gazele de sist vor permite cresterea furnizarii de combustibili fosili pentru transport, ceea ce va diminua cererea de petrol in acest scop.

Exista doua aspecte principale. In primul rand, tehnologia de extragere a gazelor de sist, prin fracturare hidraulica si foraj orizontal, poate fi utilizata fie ca rocile contin petrol sau gaze. De altfel, potrivit unui raport realizat recent de Belfer Center, ar putea exista o productie de 6 milioane de barili de petrol de sist pe zi, pana in 2020, in SUA.

Cifra este importanta, avand in vedere ca SUA au importat 11 milioane de barili de petrol pe zi, in 2011. Luand in considerare si potentialul rezervelor offshore si terestre traditionale, se estimeaza ca, pana in 2020, America ar putea fi aproape independenta din punct de vedere energetic.

Suporterii independentei energetice uita, insa, un lucru: impactul geopolitic al extragerii de gaze de sist nu sta neaparat in faptul ca SUA va fi autosuficienta, cat in modificarea pietelor mondiale de petrol, prin reducerea dramatica a cererii din America. In plus, prin dezvoltarea industriei de extragere de petrol de sist din China, Argentina, Ucraina si alte locuri se pune presiune suplimentara asupra preturilor petrolului la nivel mondial.

Al doilea factor este folosirea gazelor naturale pentru transport. Unii analisti sugereaza ca ar fi o perspectiva realista doar pentru flotele mari si pentru transporturile de cursa lunga, fara sa ia in calcul faptul ca, in America si Europa, infrastructura pentru gaze naturale este extrem de bine dezvoltata, ajungand aproape in fiecare casa, cladire de birouri sau magazin.

Odata ce pretul gazelor va fi mai redus si disponibil peste tot, ar fi posibil ca soferii sa-si poata cumpara dispozitive pentru a-si umple rezervorul propriei masini cu gaz chiar din teava de la aragaz.

Desi exista destule motive pentru dezvoltarea exploatarii gazelor de sist sau naturale, doar SUA a ajuns, pana acum, la momentul in care se observa efectele in pretul gazelor. Astfel, industrii importante, precum cea chimica si cea a otelului, s-au reintors in SUA, datorita preturilor scazute la gaze.

Urmatoarea etapa va fi reflectarea revolutiei gazelor de sist in pretul petrolului, care va incepe sa scada. Astfel, Statele Unite vor avea optiuni mai largi si posibilitati mai mari de negociere cu partenerii externi, potrivit analistilor The New York Times.

Ce inseamna pentru Europa?

Revolutia gazelor de sist va fi un lucru pozitiv si pentru europeni. Deja, o parte importanta din gazul natural lichefiat destinat, initial, Statelor Unite, a ajuns pe piata europeana, ceea ce a insemnat si preturi mai scazute.

Pana in 2020, gazele de sist, in forma lichefiata, vor incepe sa ajunga in Europa in cantitati semnificative, existand si posibilitatea exploatarii resurselor pe plan local.

Totusi, autosuficienta Statelor Unite ar trebui sa ingrijoreze Uniunea Europeana. Ar putea exista pericolul ca americanii sa nu mai aiba interes sa sprijine furnizarea din tarile Golfului Persic sau, cel putin, sa ceara europenilor sa investeasca mai mult in propria siguranta energetica.

O optiune pentru UE ar fi sa-si dezvolte reteaua de transport de gaze naturale, ceea ce ar duce, de asemenea, la presiuni asupra producatorilor de petrol.

Ce inseamna pentru China?

China are si mai multe motive sa-si exploateze resursele de gaze de sist. Potrivit Departamentului pentru Energie din SUA, China ar avea resurse chiar mai mari decat americanii, de 36 de trilioane de metri cubi.

Avand in vedere ca mare parte din petrolul de care are nevoie tara vine pe cale navala, iar Marina SUA controleaza mare parte din Pacific, exploatarea gazelor ar proteja China de posibile blocade impuse de SUA.

Din punct de vedere geopolitic, revolutia gazelor de sist intareste puterea SUA, reduce dependenta energetica a Chinei, insa destabilizeaza economiei Federatiei Ruse si a Arabiei Saudite, principalii furnizori de gaze si petrol la nivel mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#SUA gaze sist, #revolutie industriala gaze sist, #Europa gaze sist, #China gaze sist , #gaz