CE a demarat procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza plafonarii preturilor la gaze prin OUG 114

Joi, 07 Martie 2019, ora 15:57
7733 citiri
CE a demarat procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza plafonarii preturilor la gaze prin OUG 114
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei, din cauza ordonantei 114 prin care s-a decis plafonarea pretului gazelor, si cere Guvernului sa transpuna corect normele UE.

Institutia precizeaza ca, dupa ce a fost analizata OUG adoptata la finalul anului trecut, a constatat ca sistemul preturilor angro reglementate nou introduse pe piata gazelor din Romania este contrar cerintelor juridice ale UE.

"In urma analizarii masurilor legislative adoptate de Romania in decembrie 2018, Comisia a constatat ca sistemul preturilor angro reglementate nou introduse pe piata gazelor din Romania este contrar cerintelor juridice ale UE.

De asemenea, Comisia considera ca aceste masuri nu sunt adecvate pentru atingerea in mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici impotriva cresterilor excesive de pret", precizeaza Comisia Europeana intr-un comunicat.

Asadar, CE a trimis Romaniei o "scrisoare de punere in intarziere pentru nepunerea corecta in aplicare a anumitor cerinte prevazute de Directiva privind gazele naturale si de Regulamentul privind siguranta furnizarii de gaze". Este prima etapa a procedurii de infringement.

"Aceste instrumente vizeaza asigurarea competitivitatii pe pietele gazelor din UE, garantand in acelasi timp aprovizionarea in conditii de securitate a gospodariilor si a altor clienti care necesita o protectie speciala", precizeaza Comisia Europeana.

UPDATE Ministerul Energiei asteapta comunicarea oficiala a Comisiei Europene privind elementele semnalate de Executivul comunitar in sectorul gazelor, pentru a incepe dialogul, au declarat, joi, pentru Agerpres, reprezentantii ministerului.

ANRE a stabilit normele de plafonare a pretului gazelor romanesti.

La finalul lunii februarie, Comitetul de reglementare al ANRE a stabilit normele de aplicare a OUG 114 in domeniul gazelor naturale.

Cu alte cuvinte, conducerea institutiei a decis prin ce mecanisme se plafoneaza pretul la gazele romanesti si cum va functiona piata de profil, in urmatorii 3 ani. Din pacate, au declarat sursele din Energie pentru Ziare.com, normele adoptare de ANRE risca sa faca loc pe piata unui nou val de "baieti destepti" din Energie.

La scurt timp dupa adoptarea normelor, institutia a comunicat ca a luat masurile necesare pentru ca populatia Romaniei sa primeasca, in urmatorii 3 ani, doar gaz ieftin, autohton. In plus, a tinut sa precizeze ANRE, masurile adoptate nu vor duce la scumpirea gazelor pentru clientii casnici.

De fapt, ceea ce anunta ANRE este ca romanilor nu le vor creste facturile la gaze. In schimb, institutia nu are cum sa ofere mentinerea la un nivel scazut si a gazelor pentru agenti economici. Iar daca acestia din urma vor cumpara gaze mai scumpe, vor avea cheltuieli de productie majorate si, in consecinta, isi vor vinde produsele catre populatie la preturi mai mari. Asa ca, pana la urma, romanul tot va suporta, fie si indirect, o scumpire a gazelor.

Cum s-a ajuns la plafonarea preturilor

Sub pretextul ca vrea sa le dea gaze ieftine romanilor, Cabinetul Dancila a decis prin OUG 114/2018 ca, in urmatorii 3 ani, producatorii de gaze din Romania - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - nu isi vor mai vinde productia cu un pret mediu de 90 lei MWh (asa cum s-a stabilit pe piata libera), ci cu un pret plafonat de stat la 68 lei MWh.

In teorie, o astfel de masura ar putea parea utila atat pentru simplul cetatean - caruia nu i-ar mai creste factura la gaze - cat si pentru intreprinzatorul care, avand acces la energie mai ieftina, si-ar reduce costurile de productie. In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa.

In repetate randuri, expertul judiciar in domeniul gazelor naturale Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, a atras atentia asupra faptului ca multe dintre normele de aplicare ale OUG 114 propuse de ANRE par scrise de oameni care nu cunosc aspectele tehnice ale sectorului de gaze.

iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
Detalii noi despre mult așteptatul iPhone SE 4 au fost dezvăluite recent de două surse de încredere din industria tech, Evan Blass și Sonny Dickon. Aceste informații aduc o imagine mai clară...
Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
Bulgaria este mai aproape decât oricând de aderarea la moneda euro, setată, se pare, pentru data de 1 ianuarie 2026. O analiză publicată recent arată că vecinii de la sud de Dunăre au...
#infringement Romania plafonare gaze, #plafonare pret gaze infringment , #gaz
  1. iPhone SE 4 surprinde! Ce știm până acum despre telefonul de buget al Apple
  2. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat
  3. Modificări cruciale în 2025 pentru raportările ANAF. Ce s-a schimbat în Declarația Unică și cum se împacă „simplificarea” formularului cu nevoile plătitorilor de impozite
  4. Trump, cu toporul prin economia europeană: După fuga de gazul rusesc, UE riscă să intre pe mâna americanilor
  5. Putin lovește dur o bancă occidentală, cu filială și în România: Impune daune colosale de miliarde
  6. După interzicerea TikTok, utilizatorii americani descoperă alternativele. Dar la ce riscuri se expun?
  7. Ciolacu și Bolojan, liderii de la guvernare, să prezinte urgent planul de reducere a cheltuielilor statului. "Aparatul bugetar a mai crescut cu 5.900 de posturi", semnalează USR
  8. Descoperire revoluționară! Enzima care poate încetini îmbătrânirea, reactivată în laborator
  9. Constructorul auto european care recheamă la service aproape 100.000 de mașini. Ce modele sunt vizate și care este riscul pentru șoferi
  10. Importanța scuterelor în localitățile aglomerate