CE ne trage de urechi pe tema aprovizionarii cu gaze. Ministrul Energiei: Nu ne facem probleme

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 16:05
3755 citiri
CE ne trage de urechi pe tema aprovizionarii cu gaze. Ministrul Energiei: Nu ne facem probleme

Comisia Europeana (CE) a lansat, miercuri, un infringement impotriva Romaniei, solicitand in mod oficial tarii noastre sa asigure respectarea deplina a normelor UE in materie de securitate a aprovizionarii cu gaze naturale.

"Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului ca statele membre sunt bine pregatite pentru a face fata unor eventuale intreruperi ale aprovizionarii.

In acest scop, statele membre ar trebui sa permita fluxul bidirectional de gaze naturale la nivel transfrontalier si sa pregateasca in prealabil planuri de actiune preventiva si planuri de urgenta. Comisia Europeana a adresat astazi (miercuri - n.red.) Romaniei un aviz motivat", se arata in comunicatul CE.

Institutia a avertizat ca pana in prezent, Romania nu a notificat Comisiei adoptarea unui plan de actiune preventiva si a unui plan de urgenta, asa cum prevede regulamentul privind securitatea aprovizionarii cu gaze naturale.

Mai mult, tara noastra nu a informat Comisia nici cu privire la deciziile referitoare la fluxurile bidirectionale de gaze naturale.

"Autoritatile competente din statele membre trebuiau sa adopte planurile de actiune preventiva si planurile de urgenta deja pana la data de 3 decembrie 2012. Deciziile privind fluxurile bidirectionale de gaze naturale trebuiau sa fie adoptate pana la 3 septembrie 2012", se mai arata in comunicat.

Romania are la dispozitie doua luni pentru a se conforma obligatiilor sale. In caz contrar, Comisia poate decide sa inainteze cauza Curtii de Justitie, aceasta fiind ultima etapa a procedurii.

Reactia ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Razvan Nicolescu, a precizat ca "nu este un subiect de care sa ne facem probleme".

Intr-o interventie telefonica la Antena 3, el a mentionat ca notificarea Comisiei Europene pe aceasta tema se va face "in cateva zile".

"Trebuia sa introducem in aceste planuri de actiuni cat la suta putem sa importam si sa exportam, gazoductul cu Moldova era in constructie si sunt multe proiecte de infrastructura energetica care sunt in derulare. In zilele urmatoare o sa transmitem documentele. Le-am comunicat celor din Comisia Europeana, dar nu in mod oficial, printr-o scrisoare", a explicat ministrul de resort.

"Nu e un subiect despre care sa ne facem probleme, CE ne spune ca trebuie sa ii dam oficial niste documente, pe care o sa le transmitem", a adaugat acesta.

Nicolescu a mentionat si faptul ca Romania s-ar descurca din rezervele proprii la iarna daca Rusia va inchide robinetul de gaze.

De asemenea, el a sustinut ca Executivul european incearca sa ne incurajeze sa ne ajutam vecinii, insa momentan noi nu putem face acest lucru, deoarece trebuie sa asiguram in primul rand resursele necesare pentru populatia tarii.

Ce este avizul motivat

Avizul motivat isi propune sa stabileasca pozitia Comisiei Europene fata de incalcarea dreptului Uniunii si sa determine obiectul eventualei actiuni in neindeplinirea obligatiilor, fiind insotit de invitatia de a pune capat acestei incalcari pana la o data stabilita.

Avizul motivat trebuie sa contina o prezentare coerenta si detaliata a motivelor care au condus Comisia Europeana la concluzia ca statul in cauza nu si-a indeplinit una dintre obligatiile care ii revin in baza tratatului. Ulterior, CE poate sesiza Curtea de Justitie, iar acest lucru initiaza faza contencioasa.

Conform unei jurisprudente constante a Curtii de Justitie, Comisia Europeana dispune de putere discretionara in ceea ce priveste lansarea procedurii de incalcare a dreptului Uniunii si sesizarea Curtii, inclusiv in momentul introducerii actiunii in neindeplinirea obligatiilor.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Comisia Europeana infringement gaze, #CE infringement gaze, #Romania infringement gaze, #Comisia Europeana infringement Romania , #gaz