Cine vrea sa aduca in Romania gazele din conducta care a "omorat" Nabucco

Joi, 18 Septembrie 2014, ora 20:59
3367 citiri
Cine vrea sa aduca in Romania gazele din conducta care a "omorat" Nabucco
Foto: Socar

Statul azer doreste sa exporte si in Romania o parte din gazele care vor fi aduse in Europa prin viitoarea conducta TAP, insa pentru acest lucru este nevoie de infrastructura suplimentara care sa lege Grecia de Bulgaria si Romania, a declarat, joi, Hamza Karimov, CEO al SOCAR Romania.

"Avem in vedere pentru urmatorii ani sa aducem gaze prin conducta TAP in Romania si continuarea proiectului AGRI", a spus Karimov, intr-o conferinta organizata cu prilejul aniversarii a 20 de ani de cand statul azer a semnat primul contract de exploatare a petrolului in colaborare cu mai multe companii internationale.

Ulterior, el a precizat ca nu este vorba de extinderea TAP in Romania, ci de faptul ca gazele aduse din Azerbaidjan prin acest gazoduct ar putea ajunge si in Romania, insa numai in conditiile in care vor fi asigurate interconectari intre Grecia, Bulgaria si Romania.

In ceea ce priveste proiectul AGRI (interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania), Karimov a punctat faptul ca statul azer este inca interesat de aceasta ruta de transport al gazelor, insa studiul de fezabilitate nu a fost inca finalizat, deci nu a fost luata pana in prezent nicio decizie.

AGRI presupune transportul gazelor prin conducte din Azerbaidjan in Georgia, apoi lichefierea lor si transportarea pe mare pana la Constanta, unde vor fi regazeificate.

E oficial: OMV confirma esecul proiectului Nabucco (Video)

Conducta TAP a fost selectata anul trecut drept ruta de transport al gazelor azere in Europa, in detrimentul proiectului Nabucco.

Statul azer aniverseaza, joi, 20 de ani de la semnarea "Contractului Secolului" intre compania de stat SOCAR si cele mai mari companii petroliere din lume pentru exploatarea in comun a zacamintelor de petrol si gaze din sectorul azer al Marii Caspice.

Semnarea acestui contract a marcat inceputul livrarii de petrol si gaze spre Europa si alte regiuni.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#azeri gaze Romania, #Romania gazoduct TAP, #Romania proiect TAP , #gaz