Desi a acceptat sa investeasca pentru extragerea gazelor din Marea Neagra, Black Sea Oil & Gas ia in calcul sa dea in judecata guvernul

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 16:34
4169 citiri
Desi a acceptat sa investeasca pentru extragerea gazelor din Marea Neagra, Black Sea Oil & Gas ia in calcul sa dea in judecata guvernul
Foto: Arhiva Pixabay

Compania Black Sea Oil&Gas - care a anuntat joi ca incepe pregatirile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra - nu exclude posibilitatea de a-si apara in justitie drepturile, in cazul in care statul roman nu va renunta la masurile impovaratoare pentru sectorul petrolier off-shore.

La solicitarea Ziare.com, compania a anuntat ca - in baza investitiilor pe care le va face in perioada urmatoare - anticipeaza ca in primul trimestru din 2021 ar putea incepe sa extraga gaze din Marea Neagra.

In acest context, sustine directorul general al Black Sea Oil&Gas (BSOG), Mark Beacom, compania asteapta cu nerabdare un dialog cu autoritatile romane privind "restabilirea tuturor drepturilor (sale - n.red.) in ceea ce priveste dispozitiile fiscale, comercializarea gazelor si alte aspecte de reglementare". In cazul in care dialogul va esua, insa, compania si-ar putea apara drepturile in instanta.

"BSOG si partenerii sai si-au luat angajamentul ferm sa dezvolte acest proiect offshore. In ultimii 10 ani, am depus eforturi sustinute si am realizat investitii considerabile cu intentia de a lua decizia finala de investitie in anul 2017.

Acest lucru nu a fost insa posibil, intrucat lipsea un cadru de reglementare clar pentru operatiunile offshore. Blocajele respective au fost solutionate (desi nu in intregime) de legea offshore adoptata la sfarsitul anului 2018.

Din pacate, au aparut si alte schimbari, cum ar fi introducerea unor modificari impovaratoare ale cadrului fiscal pentru proiectele offshore si restrictiile privind pretul si libera circulatie a gazelor naturale. Aceste schimbari neprevazute au avut un impact negativ major asupra viabilitatii investitiei noastre.

Tinand cont de cheltuielile efectuate pana in prezent pentru aceasta concesiune, BSOG si partenerii sai, prin luarea deciziei finale de investitie, au decis cu buna-credinta sa demareze proiectul (fiind anticipat ca productia va incepe in trimestrul 1 al anului 2021), si nu sa opteze pentru incetarea lui.

Cu toate acestea, desi ne-am angajat sa dezvoltam proiectul MGD, vom realiza, in paralel, demersuri pentru restabilirea tuturor drepturile noastre in ceea ce priveste dispozitiile fiscale, comercializarea gazelor si alte aspecte de reglementare care, impreuna, submineaza viabilitatea dezvoltarii proiectelor de gaze naturale din Marea Neagra.

Asteptam cu nerabdare sa purtam un dialog constructiv cu autoritatile competente in vederea solutionarii acestor probleme, dar nu excludem posibilitatea de a urma o actiune juridica in cazul in care calea dialogului nu va avea un rezultat pozitiv", a declarat Mark Beacom.

Intrebat care sunt prevederile legislative pe care compania le gaseste cele mai impovaratoare, Mark Beacom a transmis pentru Ziare.com:

"Noul sistem de taxare si obligatia de comercializare pe piata centralizata prevazute in Legea Offshore precum si plafonarea pretului gazelor naturale si contributia pentru activitatile licentiate ANRE de 2% din cifra de afaceri prevazute in OUG 114, submineaza dorinta investitorilor de a face progrese in Romania si contravin dispozitiilor legale si asigurarilor oferite de statul roman la momentul intrarii investitorilor in concesiune. Suntem de parere ca efectele negative ale acestor masuri se vor reflecta in toate industriile conexe industriei gaziere".

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, pana la acest moment doar BSOG si-a exprimat intentia de a incepe pregatirile pentru extragerea gazelor din Marea Neagra. OMV Petrom, in schimb, a transmis ca isi amana decizia de a extrage gazele din Marea Neagra, din cauza efectelor negative pe care le vor avea asupra industriei petroliere Legea offshore si a Ordonantei 114.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#BSOG stat roman judecata Legea offshore, #petrolisti gaze Marea Neagra offshore, #petrolisti gaze Marea Neagra OUG 114 , #gaz