Ce lovituri va suferi Rusia dupa anexarea Crimeii

Duminica, 30 Martie 2014, ora 08:49
8899 citiri
Ce lovituri va suferi Rusia dupa anexarea Crimeii

Impactul economic al anexarii Crimeii ar putea arunca Rusia in recesiune, din cauza sanctiunilor impuse de Occident. Mai mult, SUA vor sa ajute Europa sa reduca dependenta de gazele Moscovei, pentru a o izola cat mai mult.

In raportul anual lansat in aceasta saptamana, Banca Mondiala a aratat ca Rusia va fi lovita puternic dupa obtinerea peninsulei controversate de la Ucraina, arata Business Insider, care citeaza Reuters.

PIB-ul va scadea

Produsul intern brut al Federatiei Ruse s-ar putea contracta cu 1,8% in acest an, in cazul in care criza persista, au mentionat specialistii institutiei.

"O intensificare a tensiunilor politice ar putea conduce la sanctiuni mai dure din partea Occidentului, astfel ca ar scadea si mai mult increderea investitorilor in Rusia", se arata in raportul citat.

"Credem ca riscurile politice vor escalada pe termen scurt", au mai precizat specialistii Bancii Mondiale.

Totusi, a fost lansat si un scenariu mai optimist, in care economia Rusiei ar creste cu 1,1% in 2014, in cazul in care apele s-ar calma rapid. Insa si aceasta estimare este inferioara celei publicate in decembrie 2013, cand Banca Mondiala a apreciat ca PIB-ul Rusiei va avansa cu 2,2%.

SUA promite ca va ajuta Europa

Evaluarea pesimista realizata de institutia internationala, total opusa celei lansate de Moscova, a venit in aceeasi zi in care presedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a intalnit cu reprezentantii Uniunii Europene, pentru a discuta despre reducerea dependentei Europei de gazele rusesti.

Mai mult, seful statului american a discutat cu partenerii sai si despre intarirea armatei la granita de Est a NATO.

Obama: Suntem hotarati sa izolam Rusia si s-o facem sa plateasca!

Intr-un discurs tinut dupa aceasta reuniune, Barack Obama a transmis ca vrea sa izoleze Rusia si sa o faca sa plateasca pentru faptele sale.

"E important ca Europa sa gaseasca solutii pentru diversificarea importurilor de energie, pentru a nu mai fi dependenta de Rusia. Exista si noi tehnologii. Am cerut Congresului sa incepem exporturile de gaz din SUA catre Europa. Nu se va intampla peste noapte, dar ne-am dat seama ca trebuie sa actionam acum", a spus Barack Obama, care a vorbit si despre faptul ca Europa trebuie sa aiba in vedere exploatarea gazelor de sist.

"Important pentru Europa este sa isi dezvolte propriile resurse energetice, pentru ca nu exista un mod facil de a ne apara", a spus presedintele american.

Obama a insistat pe faptul ca NATO va oferi securitate tuturor membrilor sai, fara discriminare.

Sanctiuni economice

Pe de alta parte, natiunile G7 au fost de acord sa aplice sanctiuni economice mai dure Rusiei, daca Vladimir Putin va continua sa destabilizeze Ucraina sau alta tara fosta membra a URSS.

In principal, ingrijorarile s-au concentrat pe fortele armate rusesti de langa granita cu Ucraina. Insa premierul Poloniei, Donald Tusk, a spus ca sanctiunile aplicate pana acum vor opri dorinta de expansiune a lui Vladimir Putin.

Pana acum, SUA si UE au inghetat activele unor rusi apropiati lui Vladimir Putin si au interzis eliberarea de vize pe numele lor.

La scurt timp dupa aceste evenimente, rubla a fost lovita puternic, iar investitorii s-au grabit sa isi scoata banii din tara. In primul trimestru din 2014, retragerile de capital au insumat 70 miliarde de dolari, fata de 63 miliarde de dolari, cat s-a inregistrat in tot anul trecut.

Pana acum, Ministerul rus al Economiei nu si-a revizuit prognoza de crestere de 2,5% pentru 2014, dar un oficial de la Moscova a preciat ca PIB-ul va stagna in primele trei luni din acest an.

Avantajul Rusiei

Putin are un as in maneca, avand in vedere ca o treime din petrol si 40% din gazul importat de UE vine din Rusia prin Ucraina.

Misiunea de a reduce aceasta dependenta a determinat tarile de pe batranul continent sa accelereze eforturile de a dezvolta o piata energetica interna si sa ia in calcul surse alternative, precum gazul natural lichefiat, energia nucleara si gazele de sist, in ciuda controverselor.

Marti, premierul britanic David Cameron a transmis ca independenta energetica si adoptarea unor tehnologii precum fracturarea hidraulica trebuie sa fie in prim-plan pentru liderii europeni si a calificat situatia din Crimeea drept "un semnal de alarma" pentru statele care stau la mana Rusiei.

El a mai aratat ca rezervele de gaze de sist din S-E continentului, dar si cele din Marea Britanie si Polonia, trebuie exploatate dupa modelul Statelor Unite.

Totusi, activistii sustin ca tehnica folosita poate cauza cutremure si poate contamina panza freatica. Mai mult, tari precum Franta si Bulgaria au interzis-o, iar in alte state, inclusiv in Romania, a provocat proteste.

Recent, fostul premier al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele partidului Forta Civica, a apreciat ca tara noastra nu trebuie sa evite oportunitatea pe care o reprezinta exploatarea gazelor de sist.

"Statele Unite au devenit exportatoare de gaz in momentul in care au utilizat toate resursele disponibile in subsolul tarii. Asta inseamna gazele de sist. Raspunsul la posibilul santaj energetic inseamna gazele de sist. Cine se impotriveste exploatarii gazelor de sist face, voit sau nevoit, jocul Federatiei Ruse, inclusiv pe teritoriul Romaniei", a precizat Mihai Razvan Ungureanu, la Digi 24.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#efecte anexare Crimeea Rusia, #sanctiuni Occident Rusia, #economie Rusia , #gaz