Ce va face Romania daca Rusia taie livrarea de gaze naturale catre Ucraina

Vineri, 21 Martie 2014, ora 07:11
8189 citiri
Ce va face Romania daca Rusia taie livrarea de gaze naturale catre Ucraina

Romania nu ar trebui sa se ingrijoreze in cazul in care Rusia va decide sa sisteze furnizarea gazului natural catre Ucraina, tara-tranzit pentru aceasta resursa catre statele europene.

Recent, oficialii din Bulgaria au precizat ca tara lor detine rezerve pentru doua luni de zile, in cazul unui astfel de scenariu extrem.

Raman vecinii Romaniei fara gaze daca se sisteaza tranzitul prin Ucraina?

In consecinta, Ziare.com a incercat sa afle care este situatia Romaniei.

"In principiu, n-am avea nicio problema, pentru ca noi inca avem gaze, avem productie interna. Bine, nu putem spune ca ele vor ajunge la infinit. Ideea e ca avem rezervele noastre. Mai mult, se pare ca daca rusii vor inchide gazul, atunci asta va fi un impuls ca europenii sa gaseasca diverse alte rezerve de gaz, fie in offshore, fie neconventionale sau clasice", a declarat Ionut Purica, expert in energie, pentru Ziare.com.

Ce cantitate de gaze naturale exista in rezervele Romaniei in acest moment

In contextul in care este posibil ca Gazprom, gigantul rus din domeniul energiei, sa sisteze furnizarea gazelor naturale catre Ucraina, in urma conflictelor recente si a datoriei de 2 miliarde de dolari pe care trebuie sa o plateasca Kievul, Ziare.com a vrut sa afle ce va face Romania in cazul unui scenariu extrem.

Avertisment UE: Ucraina trebuie sa se pregateasca de vremuri grele!

Astfel, reprezentantii Transgaz, operatorul tehnic al Sistemului National de Transport gaze naturale, ne-au transmis ca exista in acest moment in depozitele de inmagazinare o cantitate de 800 milioane mc de gaze naturale.

Mai mult, consumul actual e de aproximativ 34-36 milioane mc/zi si este acoperit in cea mai mare parte din productia interna, care este de aproape 31 milioane mc/zi, diferenta fiind completata prin extractia din depozite si din importul curent.

"In prezent, necesitatea de a folosi rezervele de gaze naturale existente in depozite este foarte scazuta. La momentul actual, in cazul unei potentiale crize energetice determinata de sistarea exporturilor de gaze naturale ale Federatiei Ruse catre Europa, Romania isi poate acoperi consumul, fara a avea o necesitate suplimentara de import gaze naturale", au precizat reprezentantii Transgaz pentru Ziare.com.

Din cantitatea totala de gaze naturale din depozite, 753,91 milioane de mc sunt inmagazinate in unitatile detinute de Romgaz. Aceasta cifra reprezinta circa 29% din stocul initial de la inceperea ciclului de extractie 2013-2014, potrivit datelor furnizate Ziare.com.

Compania este cel mai mare operator de depozite subterane de inmagazinare a acestei resurse din tara noastra, avand o cota de peste 90% din aceasta piata. Romgaz are sase depozite de inmagazinare, in care poate stoca 2,76 miliarde metri cubi de gaze, aproape jumatate din productia anuala a companiei.

Si alte grupuri petroliere detin astfel de unitati, unul dintre ele fiind Petrom, insa reprezentantii sai nu au raspuns la solicitarea Ziare.com, pana in momentul publicarii articolului.

Romania are un plan pentru cazuri de urgenta

Intrebati ce va face tara noastra in cazul unui scenariu extrem, reprezentantii Transgaz au replicat ca au depus la autoritatile competente, respectiv la Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, planul de actiune pentru situatii de urgenta.

"Desi nu credem ca acest plan va trebui sa fie folosit in acest moment, planul cuprinde toate masurile ce se impun pentru a mentine echilibrul fizic al sistemului national de transport gaze naturale si asigurarea necesarului energetic al populatiei", ne-au transmis reprezentantii companiei, fara a da detalii suplimentare.

Transgaz sustine ca o inrautatire brusca a vremii va schimba putin situatia, insa daca va fi nevoie, cantitatea de gaze naturale se poate suplimenta prin conducta de interconectare cu Ungaria.

Pe de alta parte, intr-o analiza pe aceata tema, analistii BCR au amintit ca Romania este pe locul trei in UE in topul tarilor cu cea mai redusa dependenta energetica, iar consumul de gaze naturale are un profil sezonier ridicat astfel ca ne putem baza in totalitate pe resursele interne pentru acoperirea cererii de consum.

Cat de tare va fi afectata Romania de razboiul comercial UE-Rusia sau de falimentul Ucrainiei

"Daca lucrurile se inrautatesc, pacura si carbunele pot substitui gazele naturale la productia locala de electricitate", se arata in documentul citat.

Ideea este intarita de reprezentantii Transgaz, care considera ca ar putea fi cateva probleme abia in sezonul rece.

"In perioada urmatoare nu prevedem o necesitate de import gaze naturale, Romania putand inregistra un deficit de gaze naturale doar in iarna, cand temperaturile extrem de scazute se mentin pe o perioada mai lunga, situatie in care vor fi puse in aplicare masurile din planul de actiune pentru situatii de urgenta", ne-au precizat reprezentantii Transgaz.

Basescu e optimist

Presedintele Traian Basescu este optimist si sustine ca Romania se poate descurca si fara importurile de gaze din Rusia.

"Romania, daca nu mai face importuri de gaze din Rusia, poate foarte bine sa isi duca viata, inchide productia de ingrasaminte de la un combinat sau doua si isi rezolva problema. Asta este situatia cea mai rea, dar Romania are o capacitate energetica mai mare decat propriile ei nevoi. Investitiile in energia eoliana au fost extrem de eficiente. Putem sa ne desfasuram activitatea fara import de gaze din Rusia", a declarat presedintele Traian Basescu, la Adevarul LIVE.

Basescu: Romania o poate duce bine si fara gazele rusesti. Tarile din jur au un mare deficit energetic

Mai mult, el aminteste ca putem scoate gaze naturale din Marea Neagra in perioada 2018-2020, iar companiile Chevron si Exxon Mobile sunt "determinate sa valorifice licentele primite de la statul roman".

Nu toata lumea crede ca lucrurile sunt foarte roz

Totusi, o analiza realizata de London School of Economics arata ca Romania se afla printre tarile care ar suferi cel mai semnificativ impact in cazul in care Rusia ar decide sa sisteze exporturile de gaze prin Ucraina.

London School of Economics: Lovitura puternica pentru Romania daca Rusia nu va mai livra gaze prin Ucraina

"Bulgaria este singura tara ale caror facilitati de stocare a gazelor nu vor fi suficiente pentru a inlocui importurile prin Ucraina, in timp ce Romania nu are astfel de facilitati, astfel incat nu va putea ajuta Bulgaria.

In schimb, Romania ar avea acces la stocurile Ucrainei, insa acest lucru nu este garantat. Macedonia depinde exclusiv de tranzitul prin Bulgaria pentru a avea acces la rezervele de gaze ale Rusiei. Prin urmare, Bulgaria, Romania si Macedonia se vor confrunta cu deficiente semnificative in ceea ce priveste importurile de gaze", se precizeaza in analiza citata.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Romania Rusia taie gaz Ucraina, #Rusia taie gaz Ucraina, #sistare Ucraina gaz Rusia, #ucraina gaz rusia , #gaz
Comentarii