De ce Rusia nu e pedepsita mai dur de UE. Cum se poate proteja Romania de o criza energetica

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 07:33
3319 citiri
De ce Rusia nu e pedepsita mai dur de UE. Cum se poate proteja Romania de o criza energetica

Exista un motiv principal pentru care Uniunea Europeana nu a lovit Rusia unde o doare mai tare, adica in sectorul energetic, implicit in gigantul Gazprom.

"S-ar putea sa existe divergente intre statele membre daca sanctiuni mai severe ar fi in discutie, in special daca ar fi sanctiuni economice cu impact semnficativ. Cea mai puternica arma impotriva Rusiei (sanctiunea economica) ar putea fi folosita numai daca toate statele membre sunt de acord", a precizat pentru Ziare.com Valentina Ivan, analist specializat pe reglementarea pietei energetice la Candole Partners, firma de cercetare care realizeaza studii pentru firmele care investesc in Europa Centrala si de Est.

De ce Occidentul nu-l atinge pe Putin unde il doare

Pana acum, cativa oficiali si unele companii au fost vizate de sanctiuni, care au implicat inghetarea conturilor si interzicerea accesului in aceste tari. Desi au dreptul de a inaspri masurile, statele UE nu au luat atitudine.

Dezbateri pe South Stream

Valentina Ivan sustine ca Europa pare momentan divizata si ca statele de pe batranul continent inca nu actioneaza unitar in chestiunea Rusiei, iar unul dintre exemple il reprezinta atitudinea fata de proiectul South Stream, gazoduct care ar transporta resursele rusesti in vestul Europei, ocolind Ucraina.

Sursa: Wikipedia

Parlamentul European a adoptat recent o rezolutie prin care cere statelor membre UE sa impuna sanctiuni companiilor energetice rusesti care lucreaza pe pietele europene. De asemenea, ea face un apel catre liderii politici sa renunte la proiectul South Stream si sa revizuiasca sau sa suspende acordurile cu Rusia.

In ciuda acestui fapt, grupul austriac OMV a semnat pe 29 aprilie un memorandum de intelegere cu Gazprom pentru construirea sectorului austriac al gazoductului, la o zi dupa anuntarea sanctiunii impuse de SUA si UE.

O alta tara care sustine cu ardoare proiectul este Bulgaria, 100% dependenta de gazul rusesc. Autoritatile de la Sofia au incercat sa modifice legislatia astfel incat South Stream sa scape de reglementarile europene, dupa cum a aratat un analist local.

"Eforturile mari pe care le face guvernul bulgar de a servi interesele Moscovei (...) confirma faptul ca este calul troian al Rusiei in Europa", sustine Aleks Aleksiev de la Centrul de Studii pentru Balcani si regiunea Marii Negre din Sofia.

In negocierile pentru South Stream sunt implicate OMV-Austria, ENI-Italia, EDF-Franta, Wintershall-Germania, companii detinute in cea mai mare parte de guverne.

La polul opus se afla un alt grup de tari, in frunte cu Polonia si Lituania, care a cerut inasprirea sanctiunilor si adoptarea celui de-al treilea pachet energetic propus de Parlamentul European, unde exista o clauza (supranumita "clauza Gazprom") care mentioneaza, printre altele, garantarea conditiilor egale pentru toate statele membre in acest domeniu.

In fapt, el pune bazele infiintarii unei piete interne in sectorul de energie prin finalizarea interconectarilor de gaze intre statele membre UE, arata Valentina Ivan.

Mai mult, clauza impune disocierea companiilor straine care actioneaza pe piata UE (producatorii de energie nu au voie sa fie si distribuitori). Rusia s-a declarat impotriva ei.

Pretul gazelor, negociat la comun cu Rusia?

Pe de alta parte, premierul polonez Donald Tusk a militat si pentru ideea ca toate statele membre UE sa negozieze la comun pretul gazelor naturale primite de la rusi. Initiativa a fost sprijinita si de premierul roman si cel ungar.

UE pregateste o lovitura pentru Rusia: Pretul gazelor, negociat la comun - Ce zice Ponta

In teorie, planul ar avantaja tara noastra, avand in vedere ca platim unul dintre cele mai mari preturi pentru gazele importate de la gigantul rus Gazprom. Astfel, in martie 2011, am cumparat cu 400 de dolari/1.000 de metri cubi, in timp ce alte state europene (inclusiv Bulgaria si Germania) achizitionau gaze rusesti cu circa 360 dolari/1.000 metri cubi.

E pregatita Europa daca Rusia va inchide robinetul?

Liderii europeni si americani au declarat ca vor aplica noi sanctiuni Rusiei, care vor viza sectoare-cheie ale economiei, in cazul in care Moscova se va implica in alegerile din aceasta luna din Ucraina.

Americanii, despre sanctiunile ce vor fi aplicate Rusiei: Vom folosi bisturiul, nu barosul!

In consecinta, in cazul in care vor fi vizate si industria petroliera si cea conexa (motorul economiei rusesti), implicit Gazprom, atunci Rusia ar putea decide sa inchida robinetul pentru gazele transportate catre Europa. Acestea reprezinta 30% din consumul total al locuitorilor batranului continent.

Valentina Ivan considera ca UE se afla intr-o pozitie mai buna in a contracara efectele negative ale unei eventuale intreruperi in alimentare decat se afla in 2006 sau 2009, ani in care Rusia a sistat livrarea, datorita rezervelor semnficative de gaze si a proiectelor de interconectare, care sunt mai numeroase decat atunci.

"Pretul de tranzactionare pe hub-urile europene nu a fost pana acum afectat de criza din Crimeea, ba mai mult, arata continuarea tendintei de scadere ca urmare a temperaturilor blande, cererii scazute si nivelurilor ridicate ale rezervelor in unele dintre statele membre UE (Germania, Austria, Cehia). O Europa unita nu este vulnerabila.

Romania ar trebui sa se pozitioneze pro-UE, sa sustina proiectele de infrastructura europene de diversificare a surselor de aprovizionare, sa implementeze Pachetul al Treilea Energetic al Uniunii de interconectare. Statele membre ar trebui sa sustina nevoia ca UE sa negocieze unitar cu Rusia livrarile si preturile pentru gaze, consens care se va putea obtine cu atat mai usor, cu cat pietele vor fi mai bine interconectate", a transmis analistul Candole Partners.

Cum sta Romania

Chiar daca Romania ar fi afectata in mod direct de sistarea aprovizionarii cu gaze rusesti, are totusi posibilitatea de a achizitiona gaze din gazoducturile europene. Pe perioada verii, importurile de gaze sunt sub 10%, in timp ce in sezonul rece pot ajunge pana la 30%. Romania se afla astfel intr-o pozitie privilegiata, sustine Valentina Ivan.

"Cu toate acestea, securitatea in aprovizionare este un obiectiv care trebuie atins", a spus analistul Candole Partners.

In context, ea considera ca Guvernul Romaniei (impreuna cu autoritatile relevante in sectorul energiei-Departamentul pentru Energie, ANRE, Transgaz) ar trebui sa ia in considerare mai multe directii strategice cu obiectivul de a preintampina eventualele crize in alimentarea cu gaze naturale si a reduce dependenta de import precum:

  • crearea depozitelor strategice de inmagazinare
  • finalizarea interconectarii cu Bulgaria si sporirea operativitatii interconectarii cu Ungaria pentru a fluidiza accesul la hub-urile europene;
  • explorarea campurilor de gaze offshore, de pe platforma din Marea Neagra, dar ai ales a campurilor epuizate, utilizand noi tehnologii de extractie pentru imbunatatirea valorificarii zacamintelor, precum si punerea in functiune de noi campuri gazeifere;
  • sporirea masurilor de eficienta energetica pentru diminuarea cererii de gaze natural (in special pentru marii consumatori industriali) ;
  • optarea spre tehnologii care sunt mai putin intensive din punct de vedere al consumului de gaze sau spre alte tehnologii (precum cele de producere a energiei din surse regenerabile) dar si explorarea resurselor neconventionale (gazele de sist).

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#sanctiuni UE Rusia, #sanctiuni Rusia Gazprom, #sanctiuni Rusia sector energetic, #sanctiuni Rusia efecte , #gaz