Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sunteti de acord cu exploatarea gazelor de sist in Romania? Sondaj Ziare.com

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 20:09
7622 citiri
Sunteti de acord cu exploatarea gazelor de sist in Romania? Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Compania american Chevron va incepe exploatarea gazelor de sist din zona Barlad in a doua jumatate a acestui an, in pofida protestelor localnicilor.

De asemenea, Chevron mai detine perimetre si in Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, acordurile vizand explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor.

Miercuri, dupa anuntul privind forarea putului din Barlad, peste 700 de persoane au protestat fata de exploatarea gazelor de sist din regiune, avand in vedere riscurile de mediu pe care le presupune.

De altfel, Chevron are probleme similare si in Lituania, peste 500 de persoane demonstrand, marti, in capitala tarii, cerand guvernului sa nu sustina inceperea exploatarii. Potrivit estimarilor, Lituania ar putea 50 - 60 de miliarde de metri cubi de rezerve de gaze de sist, reprezentand necesarul de consum pentru tara timp de 20 de ani, la rata anuala consum.

Care sunt punctele negative

Exploatarea gazelor de sist este controversata, ecologistii si o parte dintre specialistii in domeniu fiind de parere ca poate dauna grav mediului.

Pe scurt, pentru extragerea gazelor de sist, se foreaza un put vertical pana la aproximativ 1.500 de metri, iar apoi unul pe orizontala, pe o distanta de circa 3.000 de metri.

Ulterior, se pompeaza cu presiune extrem de ridicata apa amestecata cu nisip si diverse substante chimice, astfel incat rocile sa se sparga, eliberand gazele.

Procedura poate avea efecte negative importante. Printre cele mai importante se numara poluarea aerului si a apei din regiune, prin scurgerea de produse chimice, in ciuda faptului ca societatile de exploatare sigileaza zona cu ajutorul unor "cutii" de beton.

De asemenea, potrivit specialistilor, exploatarea gazelor de sist elibereaza cantitati importante de gaze cu efect de sera in atmosfera, intr-un moment cand majoritatea tarilor se lupta sa le reduca. Totusi, aceste emisii sunt mai mici decat in cazul exploatarii carbunilor, de exemplu.

Din cauza folosirii unei cantitati imense de apa in timpul fracturarii hidraulice (numele procedeului), exista riscul limitarii accesului la apa pentru locuitori. In plus, tratarea apei folosite, dupa exploatare, se poate dovedi dificila si ineficienta.

Nu in ultimul rand, comunitatile pot fi afectate de zgomotul puternic produs de exploatare, precum si de constructia facilitatilor necesare pentru acest lucru, in timp ce unii specialisti sustin ca exista riscul producerii unor mini-cutremure.

Care sunt punctele pozitive?

Cele mai importante aspecte pozitive sunt economice si sociale. Pretul gazelor este mult mai scazut decat cel al petrolului, fiind, astfel, o sursa de energie cautata si de companii, si de consumatorii casnici.

In plus, industria exploatarii gazelor de sist cunoaste un adevarat boom, prin urmare se creeaza multe locuri de munca, intr-o perioada in care ratele somajului ating cote maxime.

Legat de mediu, exploatarea gazului este un proces mult mai curat decat extragerea petrolului.

Ziare.com va invita sa votati: Sunteti de acord cu exploatarea gazelor de sist in Romania?

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#exploatare gaze sist Romania, #avantaje gaze sist, #dezavantaje gaze sist , #gaz