Trump viseaza ca SUA vor deveni un jucator major pe piata gazelor din Europa. Dar Putin ii sta in cale

Sambata, 28 Iulie 2018, ora 19:26
7350 citiri
Trump viseaza ca SUA vor deveni un jucator major pe piata gazelor din Europa. Dar Putin ii sta in cale
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele american Donald Trump a transmis, dupa intalnirea istorica cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ca UE va cumpara mai mult gaz natural lichefiat din SUA. Insa, in realitate, e cam greu sa bati Rusia la acest capitol. Cel putin deocamdata.

Trump l-a primit pe Juncker la Casa Alba, iar dupa dialogul oficial a anuntat ca relatiile dintre Washington si Bruxelles intra intr-o faza noua.

"A fost o zi foarte mare pentru comertul liber si echitabil, intr-adevar o zi foarte mare", a adaugat el. "Incepem negocierile chiar acum, dar stim in buna masura unde vrem sa ajungem (...) tarife zero, bariere netarifare zero si subventii zero pentru bunurile industriale non-auto", a mai spus acesta.

Presedintele Statelor Unite a mai spus ca tara sa va colabora cu Uniunea Europeana pentru "reducerea barierelor si cresterea comertului cu servicii, produse chimice si farmaceutice, produse medicale, precum si soia; soia este o mare problema".

Potrivit lui Trump, UE va achizitiona mai mult gaz petrolier lichefiat (GNL) din SUA.

La randul sau, Juncker a anuntat ca a convenit cu liderul de la Casa Alba ca Uniunea Europeana si Statele Unite sa nu isi impuna reciproc noi tarife in timpul negocierilor.

Intalnirea a avut loc in contextul in care presedintele american a amenintat cu aplicarea unui tarif de 25% asupra importurilor de automobile; o astfel de masura ar afecta atat producatori europeni cum sunt BMW si Volkswagen, cat si firmele din domeniul auto din Japonia si Coreea de Sud.

SUA vor sa devina un jucator important pe piata energetica a Batranului Continent, dar acest lucru nu se va intampla peste noapte

Cererea pentru gazul natural - un combustibil mai "curat" ca petrolul sau carbunele - este in crestere la nivel mondial. In acelasi timp, SUA devin un furnizor din ce in ce mai solicitat de gaz natural lichefiat (GNL) . Pe de alta parte, UE vrea sa-si diversifice sursele de alimentare, ca sa isi reduca si mai mult dependenta de Rusia, cu care nu are o relatie prea roz, aminteste New York Times.

Dorinta lui Trump de a vinde GNL pe Batranul Continent in cantitati uriase nu se va implini insa prea usor.

Inainte de afla motivele, haideti sa vedem care este contextul.

Consumul de gaz natural la nivel european e in crestere, iar productia e in scadere. Prin urmare, cererea e mult mai mare decat oferta locala, asa ca statele UE au crescut importurile in acest sector. Iar acest lucru se va intampla si in anii urmatori.

"Intrebarea care se pune este: de unde vor cumpara cantitatea necesara?" - spune Marco Alvra, CEO la SNAM, o companie italiana ce se ocupa cu infrastructura de gaze.

Multe dintre centralele electrice din Europa nu mai folosesc carbunele, caci emite foarte multe substante toxice, asa ca s-au reorientat catre gaze, care sunt mai "curate" (cu toate ca nu in totalitate).

Problema este ca productia in cazul acestui combustibil a primit o lovitura dupa ce guvernul olandez a decis sa reduca drastic activitatea mega-centralelor de la Groningen, din cauza unor cutremure.

In plus, unele surse sunt deja exploatate la capacitate maxima.

Deci Batranul Continent trebuie sa caute unele noi.

SUA sunt intr-adevar o optiune?

Gazele naturale lichefiate se obtin prin lichefierea gazelor naturale la temperaturi scazute, dar la presiune atmosferica (foarte putin mai ridicata).

Lichefiate in zonele producatoare, aceste gaze se transporta in tarile consumatoare. Transportul gazelor naturale lichefiate se face, in cea mai mare masura, cu mijloace navale, deoarece intre locatia producatorilor si cea a consumatorilor sunt distante foarte mari. Navele care transporta GNL sunt denumite metaniere, au o constructie speciala si au exclusiv aceasta destinatie.

Astfel, gazele naturale lichefiate pot fi transportate din SUA in Europa, cu conditia ca in punctul de livrare sa exise un terminal dedicat stocarii acestora. Pe Batranul Continent exista cateva astfel de instalatii, care sunt folosite la jumatate din capacitatea lor.

Cel mai important avantaj al importului de GNL din SUA este reducerea dependentei de Rusia. Ce-i drept, unele tari sunt mai mult dependente de tara condusa de Vladimir Putin ca altele; Germania, de exemplu, isi ia jumatate din cantitatea necesara de gaze de acolo si urmareste construirea unui nou gazoduct care sa lege cele doua tari.

Polonia si Lituania, pe de alta parte, se tem de Rusia, asa ca investesc in construirea unor terminale pentru GNL.

Totusi, dependenta de gazele tarii conduse de Vladimir Putin are o justificare simpla: sunt ieftine.

Americanii nu sunt competitivi la acest capitol: pretul GNL transportat din SUA in Europa ar fi de doua ori mai mare decat cel al gazului rusesc, potrivit lui Jonathan Stern, fondatorul programului pentru gaze naturale de la Oxford Institute for Energy Studies. Iar companiile din Statele Unite nu ar vrea sa il coboare, caci ar insemna ca ar intra pe pierdere.

Un alt aspect de luat in calcul este ca daca europenii vor cumpara mai mult GNL de la americani, atunci Trump ar fi mai permisiv in negocierile comerciale dintre cele doua parti.

Totusi, adevarul este ca americanii ar putea face livrari doar iarna, cand consumul creste semnificativ, prin urmare si pretul. Insa pana se va pune la punct o strategie fezabila va mai dura cativa ani, caci SUA mai trebuie sa lucreze la sistemul de transport al GNL, iar Europa la facilitatile de stocare.

Situatia gazelor din UE si Romania

1. Europa e mai dependenta ca orcand de gazul rusesc

Gigantul rus Gazprom, furnizorul de gaze naturale al tarii conduse de Vladimir Putin, a anuntat pentru 2017 livrari record de gaze spre Europa. Asa cum arata Petrisor Peiu in analiza publicata in Ziare.com, in 2017, Europa a importat 423,4 miliarde mc, dintre care 189,3 miliarde mc din Federatia Rusa (45%), 109,2 miliarde mc din Norvegia (25%), 43,3 miliarde mc din Olanda (putin peste 10%), 33 miliarde mc din Algeria (aproape 8%) si 10,8 miliarde mc din Marea Britanie (2,5%); aceste tari sunt responsabile asadar de peste 90% din importurile realizate pe continent, mici contributii avand si Azerbaidjean, Libia si Iran.

Cine sunt importatorii? Aproape un sfert din importuri (95 miliarde mc) sunt adresate Germaniei, care aduce 48,5 miliarde mc din Rusia si 20 miliarde mc din Olanda; urmeaza apoi Italia (53,8 miliarde mc, 12,7%) care aduce jumatate din cantitate din Rusia si restul din Algeria si Libia; Olanda importa, la randul sau 40,9 miliarde mc (cam 10% din totalul Uniunii), dintre care jumatate din Norvegia, fiind astfel un mare hub continental.

In regiunea noastra, cei mai mari importatori sunt: Polonia (14,7 miliarde mc, (11,1 miliarde mc din Rusia si 3,5 miliarde mc din restul Europei), Slovacia (13,7 miliarde mc, adusi din Rusia in intregime), Austria (8,6 miliarde mc, intreaga cantitate din Rusia), Republica Ceha (8,5 miliarde mc - 5,4 miliarde mc din Rusia si restul din Norvegia) si Ungaria (8,2 miliarde mc, in intregime import din Rusia).

O contitate de 65,7 miliarde mc este importata in Europa si sub forma de gaz natural lichefiat (LNG), dintre care cea mai mare cantitate vine din Qatar (23,7 miliarde mc), Algeria (14,1 miliarde mc) si Nigeria (12,2 miliarde mc) . Norvegienii contribuie si ei cu 4,8 miliarde mc la securitatea energetica a continentului, iar americanii cu doar 2,6 miliarde mc.

2. GNL american, o alternativa pentru Romania?

Valentina Ivan, director Energy Investment Policy, EnerCap, a explicat anterior pentru Ziare.com ca GNL-ul american ar fi binevenit, in orice port maritim european ar ajunge, strict pentru ca zona sud-est europeana are nevoie de mai multe surse de aprovizionare, ca sa nu mai fie la mana Rusiei, care e cunoscuta pentru faptul ca a folosit gazul pentru jocurile geopolitice. Totusi, deocamdata, marea problema cu GNL american ar fi pretul.

"Exista un intreg proces prin care gazele din SUA ajung in Europa, si bineinteles, costuri sporite: pretul de productie, transportul pana la terminale, comprimarea pentru a putea fi transportate, transportul transatlantic al containerelor, ajungerea in porturile care au statii pentru decomprimarea gazelor, toate acestea fac gazele din GNL mai scumpe cand ajung in Europa", mentiona Valentina Ivan.

"Gazele tranzitand conductele de pe teritoriile statelor europene (venind din Rusia, Norvegia, Algeria, Libia sau alte surse descoperite, a fi exploatate sau acum in procesul de exploare) vor fi cel mai probabil mai ieftine decat gazele naturale lichefiate din SUA", adauga Valentina Ivan. In plus, noi nu avem nici macar un terminal GNL in tara noastra, cu toate ca discutii se poarta de cativa ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Europa gaze SUA, #romania gaze sua, #GNL, #Gaz natural lichefiat , #gaz