Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Consilier prezidential: Romanii inca nu inteleg care-i treaba cu gazele de sist

Luni, 11 Martie 2013, ora 12:18
2615 citiri
Consilier prezidential: Romanii inca nu inteleg care-i treaba cu gazele de sist
Foto: presidency.ro

Cosul de cheltuieli al romanilor trebuie sa fie unul suportabil pe partea de energie, chiar daca este de inteles si dorinta de profit a oricarui investitor in acest sector, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate.

"Cand ma refeream la potentialul energetic al Romaniei, ma gandeam la noile exploatari din Marea Neagra. Investitiile din Romania pe reglementarile actuale cred ca vor avea o pondere importanta in economie. Inteleg dorinta de profit a oricarui investitor, dar este important sa ne gandim si la cosul de cheltuieli al romanilor. Aspectul de energie ieftina este important", a afirmat Fota.

Pe de alta parte, oficialul a mentionat ca, in ceea ce priveste explorarea gazelor neconventionale in Romania, populatia este departe de a intelege acest nou concept, dar problema trebuie explicata.

"In faza de explorare a gazului neconventional, trebuie sa fim increzatori, sa asteptam, iar daca rezultatele vor fi pozitive, acest lucru va duce la potentialul de crestere din punct de vedere energetic al Romaniei. Gazul neconventional este relativ o noutate, iar populatia este departe de a intelege aceste aspecte. De aceea, este bine sa lamurim in mod obiectiv despre ce este vorba.

Nu exista tehnologie fara anumite costuri sau riscuri, dar daca riscurile exista trebuie sa le minimizam. Cred ca este important sa stim ca energia in zona noastra are o semnificatie aparte. O tara care, din potential importator, se poate transforma in potential exportator poate schimba anumite aspecte strategice in zona. Aici nu este vorba despre o firma sau alta sau despre interesul unei televiziuni sau alta, ci de prosperitatea noastra ca tara, care nu poate fi suficient de ridicata fara o contributie a sectorului energetic", a mentionat consilierul.

Iulian Fota a precizat ca Romania are deja discutii cu parteneri din Europa care exploreaza acest tip de energie, iar deciziile vor fi luate dupa ce se vor formula toate argumentele.

Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei organizeaza, in perioada 11-12 martie, la Bucuresti, conferinta "European Unconventional Gas Developments: The Science, Technology and Best Practices", care are ca tema evolutiile europene in privinta practicilor de explorare a gazelor neconventionale, cum ar fi cele de sist, precum si descoperirea celor mai bune tehnologii in domeniu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#consilier prezidential explorare gaze sist, #consilier prezidential gaze sist, #Iulian Fota gaze sist, #explorare gaze sist, #gaze sist Romania , #gaz