Consum record de gaze in ultimii doi ani - cum se va reflecta in factura

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 17:26
2168 citiri
Consum record de gaze in ultimii doi ani - cum se va reflecta in factura
Foto: wallpaperforcomputer.net

Consumul de gaze la nivel national a atins vineri, 31 ianuarie, cel mai mare nivel din ultimii doi ani, respectiv 67 de milioane de metru cubi, cu 35% mai mult decat intr-o zi normala de iarna, din cauza temperaturilor scazute.

In mod normal, la nivel national se consuma circa 50 de milioane de metri cubi intr-o zi de iarna. Recordul absolut al consumului de gaze s-a inregistrat la inceputul lunii februarie 2012, cand la nivel national s-au utilizat 72 de milioane de metri cubi pe zi.

Gerul arde romanii la buzunare: Cu cat s-ar putea umfla facturile

"In cursul zilei de vineri au aparut mici deficite de furnizare, insa am echilibrat imediat sistemul acolo unde a fost cazul. Nu au fost situatii unde alimentarea sa fi fost intrerupta. Vineri seara sistemul de gaze este in echilibru, insa miscarile sunt rapide si pe perioade foarte scurte. Speram sa trecem cu bine seara si noaptea asta, iar sambata o luam de la capat, pentru ca se estimeaza temperaturi foarte scazute", au declarat, vineri seara, surse oficiale din cadrul Transgaz.

Potrivit acestora, importurile de gaze au crescut semnificativ, respectiv cu peste 50% fata de acum doua saptamani.

"Cheia rezolvarii acestor probleme este sa fim siguri ca furnizorii sunt pregatiti sa-si estimeze corect necesarul de gaze pentru clientii lor pentru a doua zi. In continuare, Transgaz este pregatita sa-si foloseasca resursele de care dispune, adica asa-numita zestre de gaze. Insa trebuie sa tinem cont ca aceste resurse nu sunt infinite", au mai spus sursele mentionate.

Potrivit acestora, in sistemul energetic nu mai exista statutul de consumator intreruptibil, cum era pana acum, insa marii consumatori pot fi deconectati de la reteaua de gaze in caz de situatii de urgenta.

Pana acum, marii consumatori puteau opta sa fie intreruptibili, adica iarna sa fie deconectati pentru a se asigura furnizarea de gaze catre populatie. In schimb, acesti consumatori intreruptibili primeau anumite facilitati, precum tarife mai mici la transportul gazelor si la rezervarea de capacitate prin conducte.

"Acum suntem intr-o perioada de schimbare legislativa, iar noul cod al retelei, care va intra in vigoare la 1 iulie 2014, va stabili cu exactitate aceste reguli. Cert este ca, in caz de situatie de urgenta, Dispeceratul de gaze poate decide intreruperea unor consumatori mari, pentru a furniza cu prioritate gaze populatiei", au explicat sursele citate.

Cand se pune problema de situatie de urgenta

Potrivit acestora, situatia de urgenta se declara doar daca temperaturile scad foarte mult pentru o perioada lunga de timp, in cazul in care importurile sunt sistate sau daca exista vreun incident sau accident in sistemul de gaze.

In momentul in care este declarata situatia de urgenta, populatia are prioritate absoluta in alimentarea cu gaze, urmand apoi spitalele, scolile, gradinitele si institutiile de protectie sociala.

In cazul declararii unei situatii de urgenta, autoritatile au la dispozitie o serie de masuri, precum majorarea productiei interne, suplimentarea extractiei din depozite si a importurilor, trecerea termocentralelor pe pacura si deconectarea marilor consumatori industriali.

In dimineata zilei de miercuri, surse din cadrul Dispeceratului de gaze au declarat ca, la nivel national, consumul de gaze era mai mare cu 24% fata de o zi normala, iar importurile de gaze s-au triplat, pentru ca alimentarea cu gaze a populatiei si a industriei sa fie echilibrata.

Acestea au avertizat, insa, ca pot aparea oricand probleme, intrucat productia interna de gaze este la maximum, la fel si extractia din depozite, astfel incat singura sursa de echilibrare a sistemului este importul din Rusia.

"Chiar si rusii, cu toata bunavointa, nu pot da chiar la comanda un volum mare de gaze in plus fata de ce era contractat. In aceste conditii, sigur ca pot aparea probleme", au mai spus reprezentantii Dispeceratului.

"De ce s-a ajuns aici: furnizorii de gaze, care utilizeaza sistemul national pentru a livra gaze catre clientii lor, isi fac o prognoza de consum. Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) are tendinta sa tina pretul cat mai mic, asa ca orice import in plus fata de ce au prognozat initial ar putea sa nu fie recunoscut drept cost justificat.

Asa ca toti furnizorii sunt prudenti si mai degraba dau comenzi mici de importuri. Sigur ca acum ii costa mai mult sa creasca volumele importate de la o zi la alta sau chiar de la o ora la alta. Noi ii atentionam mereu, cand vedem ca incep probleme de dezechilibru, si ne tinem de capul lor pana cand avem confirmarea ca au cumparat acele gaze din import, altfel riscam sa avem probleme in sistem", au mai spus cei de la Dispeceratul de gaze.

Potrivit surselor, in prezent functioneaza cinci combinate chimice - patru din grupul Interagro si Azomures. Acestia sunt cei mai mari consumatori de gaze din tara.

In iarna 2012, cand temperaturile au fost foarte scazute, alimentarea populatiei a putut fi asigurata prin majorarea importurilor si prin intreruperea livrarilor catre marii consumatori industriali de gaze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#consum record gaz populatie, #cost facura gaz ianuarie , #gaz