Cresterea pretului la gaze este iminenta - Care e situatia in Romania

Sambata, 28 Iunie 2014, ora 08:35
4054 citiri
Cresterea pretului la gaze este iminenta - Care e situatia in Romania

In urmatoarele 6-8 luni ar trebui sa ne asteptam la o scumpire a gazelor naturale.

Spre deosebire de petrol, gazele naturale reprezinta o resursa ce se gaseste din abundenta, insa exista alti factori care influenteaza pretul, scrie Wall Street Daily.

Acestia sunt: consumul, cererea, rezervele, speculatiile pe bursa si vremea.

O sa vi se faca parul maciuca citind facturile! Interviu

Sursa citata a analizat primii patru factori:

Consumul: Consumul de gaz va creste in urmatoarea jumatate de an, in special in sectorul de transporturi, dar si pentru generarea de electricitate. Iar avand in vedere ca reglementarile in ceea ce priveste emisiile de carbon sunt din ce in ce mai dure, multe fabrici nu mai folosesc carbune si se orienteaza catre gaze.

Cererea: In conditiile in care piata imobiliara isi revine, vor exista tot mai multi consumatori care au nevoie de gaze pentru a-si incalzi locuintele.

Rezervele: In SUA, rezervele de gaze au ajuns la nivelul minim al ultimilor 11 ani, din cauza cresterii consumului cauzat de o iarna friguroasa.

Pe de alta parte, UE si-a facut rezerve serioase, dupa ce Rusia a inchis robinetul Ucrainei. In consecinta, unitatile de stocare de pe batranul continent erau pline in proportie de 65%, procent similar cu cel inregistrat in 2011, scrie Bloomberg. Insa problemele vor fi grave daca Moscova va depasi limita si va sista livrarile si pentru Europa, avand in vedere ca rezervele ar ajunge doar pentru cateva luni.

Speculatiile pe bursa: In 17 iunie, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia, pretul gazului natural pe pietele de capital a crescut cu 8,8%, intr-o singura zi.

De asemenea, mai trebuie sa luam in calcul inca un factor, cel mai imprevizibil dintre ele: vremea. "Daca va urma o iarna grea, atunci rezervele de gaz nu vor putea fi reumplute la timp", sustine Wall Street Daily.

Cu cat va creste pretul la gaze in Romania

Populatia si micii consumatori vor plati de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru ca au crescut importurile de gaze din Rusia, a declarat miercuri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Nicule Havrilet.

Facturi mai mari la gaze de la 1 iulie - Cum explica autoritatile

El a aratat ca importul mai mare pentru luna iulie creste ponderea gazelor aduse din Rusia in cosul de consum, astfel ca pretul final va fi majorat cu 1,5% la firme si cu 2,5% la populatie.

Cresterea pretului pentru populatie este sub nivelul de 3% prevazut in programul de liberalizare a pietei, a mentionat seful ANRE.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa renunte treptat la preturile reglementate la electricitate si gaze.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...