Cristina Pruna (USR): Legea off-shore nu trebuie adoptata astazi, in graba. Inca n-am aflat, oficial, nici macar cat gaz avem in Marea Neagra

Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 11:47
4716 citiri
Cristina Pruna (USR): Legea off-shore nu trebuie adoptata astazi, in graba. Inca n-am aflat, oficial, nici macar cat gaz avem in Marea Neagra
Foto: Arhiva Facebook/Cristina Pruna

Deputatul USR Cristina Pruna sustine ca nici pana astazi Guvernul nu le-a comunicat membrilor Comisiei de Industrie si Servicii cat gaz s-a descoperit, de fapt, in Marea Neagra, cat poate fi exploatat si care sunt costurile estimative ale operatiunilor.

In consecinta, alesii USR vor incerca, astazi, in sedinta de plen a Camerei Deputatilor, sa impiedice adoptarea Legii off-shore - in forma dorita de PSD - si sa obtina retrimiterea ei pe masa de discutii a comisiilor de specialitate.

Marti, intr-o sedinta comuna, comisiile de Economie, Buget, Industrie si Administratie din Camera Deputatilor au adoptat un nou raport privind Legea off-shore, care stabileste modul de exploatare a gazelor din Marea Neagra.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja modificarile au vizat, de fapt, cresteri ale cotelor de impozitare pentru petrolistii care urmeaza sa exploateze gazele in regim off-shore si scaderea limitei in care acestia isi pot deduce investitiile in activitatea extractiva.

Cristina Pruna sustine ca deputatii PSD au depus amendamentele prin care s-au facut aceste modificari cu doua ore inainte sa inceapa sedinta reunita a comisiilor parlamentare. Iar asta inseamna ca n-a mai fost suficient timp pentru ca amendamentele sa fie analizate.

In plus, alesilor li s-a cerut sa ia decizii privind Legea off-shore, in ciuda faptului ca nu li s-au pus la dispozitie nici macar informatii elementare cu privire la gazele din Marea Neagra, cum ar fi volumul zacamantului.

"Discutiile care au avut loc, la comisie, s-au bazat pe datele vehiculate in spatiul public. Printre ele, cele din raportul intocmit de Deloitte pe aceasta tema. Dar date oficiale cu privire la gazele din Marea Neagra si la exploatarea lor n-am primit, la comisie.

Noi am solicitat de la Ministerul Finantelor informatii oficiale. In plus, in mod normal, la discutiile din comisii ar fi trebuit sa fie prezenti reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) si ai Ministerului Energiei, care sa comunice informatii oficiale cu privire la gazele din Marea Neagra si la exploatarea lor.

Noi am solicitat cifrele, doar ca inca n-am primit raspuns. De aceea, mi s-ar parea normal ca Legea off-shore sa nu fie adoptata, in forma actuala, de vreme ce nu avem suficiente informatii pentru a lua decizii cu privire la siguranta energetica a Romaniei pentru urmatorii 20-30 de ani.

Noi (USR - n.red.) vom sustine astazi, in sedinta de plen, intoarcerea legii la comisii, pentru discutie. In lipsa unor date certe, n-ar trebui sa luam decizii cu privire la bunastarea si siguranta energetica a romanilor pentru urmatorii 20-30 de ani", a declarat Cristina Pruna pentru Ziare.com.

Asa cum remarca profesorul universitar Petrisor Peiu, intr-un text publicat pe Ziare.com, Guvernul nu a comunicat informatii vitale cu privire la zacamintele de gaze off-shore, iar decizii de maxima importanta cu privire la siguranta energetica a Romaniei se iau, in aceste zile, in spatele usilor inchise.

Ghidul amnistiei fiscale, publicat de ANAF. Condițiile și termenul limită pentru „ștergerea” datoriilor la stat
Ghidul amnistiei fiscale, publicat de ANAF. Condițiile și termenul limită pentru „ștergerea” datoriilor la stat
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, luni, 7 octombrie, un ghid privind amnistia fiscală de care pot beneficia, în anumite condiții, firmele și alți contribuabili....
Schimbare de strategie a Rusiei! Cum încearcă să scape de sancțiunile internaționale
Schimbare de strategie a Rusiei! Cum încearcă să scape de sancțiunile internaționale
Rusia este angrenată încă de la anexarea peninsului Crimeea într-un efort de scoatere a economiei de sub influența dolarului american, pe scurt, de dedolarizare, efort intensificat după...
#lege off shore dezbatere Camera Deputatilor, #adoptare lege off shore, #plen Camera Deputatilor , #gaz
  1. Bucureștiul, cea mai bună alegere pentru un loc de muncă bine plătit. Cum îți poate afecta cazierul judiciar angajarea?
  2. Acuzații de îmbolnăvire intenționată a pădurilor pentru a tăia mai mult lemn. Cum ar funcționa schema firmelor de exploatare forestieră
  3. Ghidul amnistiei fiscale, publicat de ANAF. Condițiile și termenul limită pentru „ștergerea” datoriilor la stat
  4. Schimbare de strategie a Rusiei! Cum încearcă să scape de sancțiunile internaționale
  5. Majorarea indemnizației de creștere a copiilor, în dezbatere la Senat. Câți bani ar putea primi în plus mamele, dacă legea trece în Parlament
  6. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  7. Încasări nefiscalizate de peste 10 milioane de lei depistate de ANAF prin plăți ramburs. Legea care obligă de aproape 2 ani curierii să declare astfel de tranzacții
  8. Un an și jumătate întârziere pentru centralele pe gaze care ar trebui să înlocuiască Complexul Oltenia. Cum se justifică oficialii din Ministerul Energiei
  9. Schimbare majoră anunțată în producția noilor Samsung Galaxy S25. Cum îi va afecta pe utilizatori
  10. Nou avans în execuția Lotului 4 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș. Când este așteptată începerea lucrărilor