De ce apropierea de Putin ar fi o miscare inteligenta pentru Israel

Joi, 25 Februarie 2016, ora 08:38
6043 citiri
De ce apropierea de Putin ar fi o miscare inteligenta pentru Israel
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul premier israelian, Golda Meir, s-a plans ca Moise a condus poporul sau prin desert timp de 40 de ani, dar s-a stabilit in singurul loc din Orientul Mijlociu care nu are resurse energetice. Insa intre timp situatia s-a schimbat.

In 2009 a fost descoperit primul zacamant important de gaze naturale in aceasta tara, numit Tamar, aminteste Josh Cohen, care a lucrat ca agent in cadrul United States Agency for International Development, fiind responsabil pentru implementarea reformelor in fostele state URSS, intr-un comentariu publicat de Reuters.

In urmatorul an, israelienii au dat peste unul si mai mare, pe care l-au botezat Leviathan. De asemenea, in ianuarie 2016 a fost facuta o noua descoperire similara.

Aceste rezerve cumuleaza 32 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, cantitate suficienta pentru a acoperi consumul pentru urmatorii 150 de ani.

In consecinta, Israelul detine mai multe resurse decat are nevoie, deci poate exporta o parte din ele. Intrebarea este: cui sa vanda gazele in plus? Raspunsul este putin cam complicat, avand in vedere efortul financiar ce trebuie depus pentru exploatarea zacamantului Leviathan, dar si contextul geopolitic complex.

Pana acum, autoritatile israeliene au in vedere in principal trei optiuni: Egipt, Turcia si Grecia.

Insa Josh Cohen considera ca si Rusia ar trebui luata in calcul, pe motiv ca ar putea intari securitatea energetica a tarii din Orientul Mijlociu, precum si influenta la nivel regional.

Gazprom ar avea multe de castigat

Rusia are tot interesul sa fie implicata in afacerile cu gaze naturale ale Israelului. Tara condusa de Vladimir Putin depinde de gigantul Gazprom sa ii finanteze bugetul si sa ii ofere un avantaj in relatia cu statele care depind de resursele sale.

Mai mult, Josh Cohen sustine ca Rusia nu ar vrea ca Israelul sa-i devina competitor, mai ales ca tara din Orientul Mijlociu ar tinti aceeasi piata pentru export: Europa.

Tocmai de aceea, a incercat de mai multe ori sa intre in joc. In 2012, Gazprom a licitat pentru a primi 30 la suta din Leviathan, insa a pierdut in fata companiei australiene Woodside Petroleum.

In urmatorul an, gigantul rus a incercat sa incheie o intelegere in ceea ce priveste piata de gaz natural lichefiat, insa autoritatile din Israel au respins oferta, pe motiv ca piata interna ar fi prioritara.

De asemenea, nu cu mult in urma, Vladimir Putin a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu sa permita Gazprom sa participe la exploatarea zacamantului.

Ce avantaje ar avea Israelul de pe urma incheierii unui parteneriat cu Rusia?

In vreme ce legaturile cu Administratia Obama se racesc din ce in ce mai mult, nu ar fi rau ca Israelul sa-si gaseasca noi aliati, cum ar fi Rusia, India si China, considera Josh Cohen.

Sef al Institutului de Securitate din Israel: Obama mai are de invatat

De asemenea, tara condusa de Vladimir Putin are o prezenta militara semnificativa la granita de nord a Israelului si a transmis ca planuieste sa-si intareasca prezenta in Orientul Mijlociu.

In plus, daca Gazprom intra in scena, atunci rezervele sale ar putea fi protejate de viitoarele atacuri ale gruparii Hezbollah asupra lor. Motivul e simplu: Hezbollah face parte din alianta siitilor, care beneficiaza de pe urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Siriei.

Razboi in Siria: Avioane militare ale Rusiei si Israelului, aproape de confruntare

In consecinta, Putin ar putea cere acestei grupari sa nu atace exploatarile israeliene, altfel nu o va mai ajuta in Siria.

Exista si piedici

Aparent, o mare parte din problemele Israelului s-ar rezolva daca Rusia s-ar implica in exploatarea resurselor de gaze naturale. Insa acest parteneriat nu ar conveni tuturor. Cel mai mare opozant ar fi Statele Unite, care nu ar vrea ca Vladimir Putin sa-si extinda influenta.

De asemenea, Josh Cohen aminteste ca s-a intamplat de cateva ori ca liderul de la Kremlin sa foloseasca Gazprom in scop politic, oprind robinetul pentru ca sa obtina ce vrea de la partenerii sai de afaceri.

Nu in ultimul rand, economia Rusiei este pe rosu, asa ca investitiile si implicarea in proiectele straine ar putea fi limitata, deci Israelul tot ar mai avea nevoie sa incheie alt parteneriat, cum ar fi cu Turcia, pentru a-si maximiza veniturile obtinute din zacamantul Leviathan.

Cu toate acestea, Josh Cohen considera ca tara lui Vladimir Putin ar trebui sa reprezinte o piesa din puzzle-ul energetic al Israelului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#Rusia proiect gaze Israel, #Rusia relatii Israel, #gaze Israel, #Rusia proiect Israel, #Rusia gaze Israel , #gaz