De ce ramane Romania saraca

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 08 Septembrie 2018, ora 12:49
36745 citiri

Romania este a treia cea mai bogata tara din Uniunea Europeana in rezerve energetice primare, cu un total de 1,263 miliarde barili echivalent petrol, din care 600 milioane de barili de titei si 105,5 miliarde mc gaze naturale (fara rezerva de gaze din Marea Neagra).

Inaintea noastra se afla Olanda, cu aproape 5 miliarde barili echivalent petrol (760 miliarde mc gaze naturale in zacamantul Groningen) si Marea Britanie, cu peste 4 miliarde barili echivalent petrol (2,7 miliarde barili titei si 205 miliarde mc gaze naturale).

Ca productie, ne situam tot pe locul 3 in Uniune, cu 100 milioane barili echivalenti petrol pe an, dupa Marea Britanie si Olanda (605, respectiv 325 milioane barili echivalenti petrol pe an).

Si datorita acestor resurse de hidrocarburi, Romania este pe locurile 3-4 in Uniunea Europeana ca bogatie naturala. Cu toate acestea, Romania este a doua cea mai saraca tara europeana!

Cam asta este pe scurt paradigma statului nostru: bogati in resurse, dar nedezvoltati, saraci si codasi in Europa la nivel de trai. De ce?

Oare cum reusim sa fim atat de saraci, avand atata bogatie naturala? Mult timp am crezut ca de vina era suzeranitatea otomana, care ne-a adus pe cap obiceiurile orientale: al bacsisului si al toaletei din fundul curtii; dupa care am dat vina pe pradalnica Armata Rosie, apoi pe "odiosul dictator si sinistra sa sotie", iar dupa 1990 a venit vremea sa gasim explicatii precum conspiratia universala impotriva Romaniei, perfidia Budapestei sau chiar "greaua mostenire" pasata de la un guvern la altul, exoticul Soros sau efectele secundare ale globalizarii...

Intre timp, batem pasul pe loc pe antepenultima pozitie din Uniunea Europeana, nu putem sa construim o autostrada care sa strabata Carpatii si tremuram de frica unui viitor cutremur care, probabil, va reusi sa desavarseasca opera nenumaratilor valcovi care ne conduc.

Ce-ar fi sa vedem oare cauzele reale? Si sa plecam de la lucruri simple si usor de "digerat"? De exemplu, sa vedem ce facem cu bogatiile naturale, cati bani facem de pe urma lor si unde se duc acei bani.

Zilele acestea, un anunt banal trece neobservat printre pariurile legate de soarta rectificarii bugetare: anul trecut, Romania a incasat, pentru gazul natural extras, redevente de 175 milioane euro; pentru 1,36 miliarde mc extrasi din Marea Neagra (de catre OMV, sa nu ne facem iluzii) redeventele incasate au fost de 25 milioane euro!.

Cu alte cuvinte, este indiferent cine va castiga razboiul pentru rectificare, Dragnea sau Iohannis; ei nu pot sa se certe decat pe impartirea gaurii de la covrig...

Titeiul si gazul din subsolul romanesc au fost cedate catre compania Romgaz (detinuta de stat in proportie de 70%) si catre compania Petrom, capatata de austriecii de la OMV. Productia de gaze naturale a Romgaz in anul 2017 a fost mai mare decat cea aferenta anului 2016 cu 22,3% (5,15 miliarde metri cubi fata de 4,21 miliarde mc) si cu 8,6% mai mare fata de productia programata (conform Adevarul), iar Petrom a extras 25 milioane barili de titei (3,8 milioane tone) si 5,2 miliarde mc de gaze naturale (rezultand un total national de 10,35 miliarde mc de gaze naturale extrase).

Romgaz a avut, anul trecut o cifra de afaceri de 4,58 miliarde lei (sursa aici), cu o valoare a veniturilor din exploatare de 4,98 miliarde lei; cheltuielile de exploatare s-au ridicat la 2,8 miliarde lei din care:

  • 656 milioane lei salarii (137 milioane contributii sociale si de sanatate), pentru cei 6.200 salariati;
  • 689 milioane lei impozite, taxe si alte tipuri de cheltuieli asimilate;
  • 102 milioane lei prestatii externe;
  • 378 milioane lei alte cheltuieli.

A rezultat, asadar, un profit brut de 2,18 miliarde lei, pentru care s-a platit un impozit pe profit de 368 milioane lei si a rezultat un profit net de putin peste 1,85 miliarde lei, din care s-au platit dividende de 925 milioane lei (aproape 650 milioane de lei catre bugetul statului).

Romgaz a platit in 2017 272 milioane de lei redeventa petroliera catre bugetul statului si nu a cheltuit absolut niciun leu pentru cercetare-dezvoltare sau pentru inovare. Rata dividendului a fost de 15,33% anul trecut.

Petrom, firma controlata de catre austriecii de la OMV, a avut, anul trecut o cifra de afaceri de 14,76 miliarde lei (sursa aici); veniturile din exploatare au fost de 15,6 miliarde lei, iar cheltuielile de exploatare s-au ridicat la 12,9 miliarde lei, rezultand un profit din exploatare de 2,7 miliarde lei:

  • 1,65 miliarde lei s-a cheltuit cu personalul (peste 13 000 angajati), din care 332 milioane lei contributii virate fondurilor de pensii si de sanatate;
  • 962 milioane de lei au fost platite ca impozite, taxe si alte cheltuieli asimilate;
  • 2,6 miliarde lei prestatii externe!!??;
  • 732 milioane de lei alte cheltuieli.

Din profitul brut de 2,7 miliarde lei, s-a platit un impozit pe profit de 308 milioane lei, rezultand un profit net de 2,4 miliarde lei.

SNP a platit in 2017 565 milioane lei redeventa petroliera catre bugetul statului si a cheltuit 23 milioane de lei pentru cercetare-dezvoltare si 8,8 milioane lei pentru inovare; rata dividendului a fost de 6% anul trecut.

Ia sa vedem acum cu ce s-au ales in tot anul 2017 romanii de pe urma cedarii intregii rezerve de titei si gaz catre Romgaz si OMV: redevente totale de 837 milioane lei (adica 206 milioane USD), plus 676 milioane lei impozit pe profit (166 milioane USD), plus inca 469 milioane lei contributii la fondurile de pensii si sanatate (115 milioane USD).

In total, cele doua companii au contribuit la PIB-ul nostru (salarii + impozite si taxe) cu doar 3,48 miliarde lei, sub 17% din veniturile obtinute din vanzarea rezervelor extrase! Adica 0,4% din PIB-ul Romaniei.

Dreptul de a sta cu fundul pe intreaga rezerva de titei si gaze a Romaniei este platit cu numai 837 milioane de lei in 2017, desi au vandut rezervele extrase cu vreo 15 miliarde de lei in acelasi an. Adica au platit tarii doar 5,5% din ce au extras! Si n-au cheltuit aproape niciun ban pe cercetare-dezvoltare sau pe inovare....

Cand am scris prima oara cat de mici sunt redeventele, au sarit imediat aparatorii de serviciu ai austriecilor de la OMV (din presa sau fosti si viitori ministri din toate partidele) sa ceara sa adunam si impozitul pe profit si dividendele si contributiile si impozitele pe salarii.

Si uite ca le-am adunat. Si ce-a iesit? O mizerie pe care toate guvernele o stiu si o ocolesc cu grija de foarte multi ani. Daddy se face ca se lupta cu OMV, in timp ce acestia se fac ca mai declara profit din an in paste, iar cand il mai si declara, acesta e mic-mic-mic, de-abia se mai vede. Ce om sanatos la cap ar crede ca detinatorul monopolului a 70% din rezervele de titei si gaz din Romania are o rata a profitului brut de doar 18%? Pai daca o covrigarie ar fi declarat asta, a doua zi o calareau 10.000 de inspectori de la Fisc...

A propos de asta, va vine sa credeti ca OMV-Petrom declara un profit comparabil cu cel al Romgaz, desi are o cifra de afaceri de 3 ori mai mare si un numar dublu de angajati? Ei bine, totalul impozitelor platite de OMV (nedrept numita si Petrom) este doar cu 40% mai mare decat totalul impozitelor platite de Romgaz si noi ne mai plangem de ineficienta firmelor de stat!

O armata bine antrenata de consultanti internationali se lupta sa ne bage in cap, insa, ca Romania smulge si pielea bietilor detinatori de rezerve, comitand rapoarte savante numai pentru a ne ne convinge ca taxarea de tip redeventa la noi ar fi, de fapt, dubla decat in restul Europei, ajungand, de fapt, la 13,9% in 2017, desi bilanturile contabile ale Romgaz si OMV (Petrom) arata alte cifre. De fapt, ce fac consultantii platiti regeste (printre ei, fosti demnitari si fosti lucratori ai OMV)?

Ei bine, ei calculeaza medii europene fara a lua in calcul cea mai importanta rezerva de gaze a Uniunii Europene, zacamantul Groeningen, al zecelea cel mai mare din lume, situat langa Slochteren: De ce fac acest calcul inselator? Simplu, pentru ca statul olandez percepe impozite totale de 51,9% (2016) pentru exploatarea acestui zacamant, cu mult peste cei 13,9% invocati pentru cazul exploatarilor romanesti! (sursa aici) . Si acel zacamant tot de ExxonMobil este exploatat, mai, consultantilor!

Iata, asadar, primul si cel mai la indemana raspuns la intrebarea: de ce suntem atat de saraci, desi stam cu fundul pe bogatii importante in contextul european? Pentru ca bogatiile le iau firmele de stat, abonate la angajarea sobolanilor partidelor de guvernamant, precum si firma austriaca OMV, la care tot romanul vorbitor se inchina mai ceva ca egiptenii zeului Ra. Iar Romania reala nu se alege decat cu dispretul suveran afisat de proaspat-decoratul lui Putin.

Si cand te gandesti ca sarmanii votanti asteapta dreptate de la guvernul Vioricai Dancila, al carui sot este platit de OMV cu fabulosul salariu de 8 000 Euro/luna, de 16 ori mai mare decat salariul mediu din tara. Oare ce-o sti sa faca Cristinel, sotul Vasilicai, de banii astia?

Un raspuns mai amplu ne umple de obida faptului ca tot ce se extrage in Romania nu este prelucrat astfel incat sa aduca si dezvoltare: ce exploatam acum ardem la aragaze sau in centrale, iar ce vom exploata din Marea Neagra vrem sa cedam Budapestei, sub deviza "Mandri ca suntem romani". Austriecii ne-au inchis o mare parte din petrochimie, iar restul l-am inchis singuri.

Macar astfel, in ciuda scolii slabite de prea multe reforme, a invatat si Viorica Dancila vocalele din alfabetul latin, afland adevarul cuprins in deviza imparatului habsburg Frederick al III-lea (1415-1493): A.E.I.O.U., adica "Alles Erdreich ist Osterreich untertan" sau (pe intelesul multilor "doctori" de la noi) "Austriae est imperare orbi universo".

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#redevente gaze , #gaz