De ce vor ramane romanii cei mai saraci europeni si de ce nu vom avea niciodata petrochimie

de Petrisor Peiu , analist
Sambata, 30 Mai 2020, ora 14:13

   

De ce vor ramane romanii cei mai saraci europeni si de ce nu vom avea niciodata petrochimie
Petrisor Peiu
Statul roman s-a decis sa fie un anti-Robin Hood, adica sa isi saraceasca propria populatie si sa umple buzunarele a doua dintre cele mai mari si bogate firme din Europa. Povestea celei mai mari escrocherii comerciale din ultimii ani este la fel simpla si de evidenta ca toate binecunoscutele inselaciuni la care acest popor a fost supus.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

In spatele unor cuvinte mari, precum "liberalizare", "practici concurentiale", "piata reglementata" se ascunde de fapt, o poveste sordida: desi pretul de piata al gazului scade la mai putin de jumatate, romanii vor fi obligati sa plateasca acelasi pret catre firmele care au primit cadou, de la acelasi stat, drept clienti, jumatate din populatia tarii.

Trei milioane si jumatate de familii din aceasta tara sunt obligate, de catre statul care ar trebui sa le apere interesele, sa contribuie la bunastarea a doua firme, carora cineva le da, prin lege, marje de profit de peste 50%. Da, ati citit bine, administratia publica a noastra a facut o lege pentru a garanta pentru doua firme profituri de peste 50%! In perioada in care 1 milion de romani se zbat in somaj, iar majoritatea firmelor se lupta sa isi salveze afacerile cu marje de profit de cateva procente, doua fericite companii au fost alese de catre niste oameni platiti cu zeci de mii de euro sa prospere, fara a misca un deget. Cele doua firme se numesc Engie si E.On. si vin una din Franta si cealalta din Germania.

Dar hai sa vedem cifrele. Prin celebra, de acum, ordonanta 114, producatorii de gaze din Romania (Romgaz si OMV Petrom) vand astazi catre Engie si E.On gazul destinat populatiei cu fix 68 lei/Mwh. Acest gaz ajunge sa fie platit de catre romani la un pret dublu: 125 lei/Mwh de catre cei din sudul tarii si 136 de lei de catre cei din nordul tarii. Ca o pata de culoare, sa reamintim ca ordonanta cu pricina a fost emisa de guvernul PSD-ist inspirat de Liviu Dragnea si a fost mentinuta de catre guvernul PNL-ist al lui Ludovic Orban, desi liberalii isi incepeau fiecare zi de opozitie criticand infama ordonanta si promitand abrogarea ei in primele saptamani de guvernare.

Ei bine, guvernantii nostri, profund devotati valorilor franco-germane, s-au hotarat sa "liberalizeze" piata gazelor pentru consumatorii casnici (adica noi, fraierii care, din 4 in 4 ani, devenim votanti) de la 1 iulie 2020. Ei, si acum tineti-va bine: un dracusor mic si zglobiu, pe nume ANRE (Autoritatea pentru Reglementare in Energie), isi vara coada in legislatia nationala si emite un ordin (79/2020), prin care fixeaza mecanismul prosperitatii vesnice a tandemului franco-german Engie-E.On. Ordinul a fost promovat pompos "gas release program" si are ca obiect obligarea producatorilor de gaze (Romgaz si OMV Petrom) sa rezerve 30% din productie pentru distribuitorii de gaze pentru populatie la un pret de 95% din pretul CEGH (CEGH - Central European Gas Hub- piata din Austria). Bun, ia sa vedem acum cat este pretul in Austria la diferite scadente:


Sursa: AICI


Adica, la 1 iulie pretul cu care Engie si E.On. vor primi gazul va fi cam de 23 lei/Mwh, in septembrie ar fi vreo 30 lei/Mwh, cu previziunea de a fi vreo 45 lei/Mwh la iarna si vreo 53 lei/Mwh in primele 3 luni din 2021.

Care va sa zica, pretul platit de distribuitorii de gaze pentru marfa pe care o primesc scade de la 68 lei/Mwh, cat este astazi, la jumatate de la 1 iulie si apoi ar putea ajunge la 80% in lunile friguroase ianuarie-februarie. Ei bine, acelasi reglementator al pietei care se grabeste sa le asigure distribuitorilor un pret cat mai mic pentru gazul cumparat, uita de populatia votanta si ii ocroteste si incurajeaza pe distribuitori sa pastreze aceleasi preturi pentru consumatori, adica cel putin 125 lei/Mwh. Ei, dragii mei, ia ganditi-va cum ar fi sa ai o firma si statul sa te ajute sa cumperi o marfa cu 1 leu si sa le impuna cumparatorilor sa iti plateasca 2 lei pe aceeasi marfa? Fara sa faci nimic, fara sa misti un deget? Si asta, luna de luna, an de an.

Dar hai sa vedem cine sunt fericitii castigatori ai protectiei statului roman. Engie, firma frantuzeasca, fosta "Gaz de France", este un colos cu o cifra de afaceri de peste 60 de miliarde de euro si un profit de peste 10 miliarde de euro (date din 2019 - AICI). In Romania, cu doar 655 de angajati, francezii au incasat peste 6 miliarde de lei si au facut un profit de jumatate de miliard de lei (date din 2018).

E.On este un alt colos, de data asta german, cu o cifra de afaceri de peste 41 de miliarde de euro si un profit de 3,2 miliarde de euro (date din 2019- AICI). In Romania, cei doar 175 de angajati ai nemtilor, au incasat 3,7 miliarde de lei, cu un profit de 66 de milioane de lei (date din 2018).

Vor zice unii: stai, domnule ca sunt peste o suta de firme care distribuie gaz in Romania: Da, sunt pe hartie, numai ca aproape 90% din piata este data furnizorilor Engie si E.On inca de acum 15 ani. Engie are cam 45% cota de piata, iar E.On vreo 42%.

Cei dedicati trup si suflet "valorilor europene", cei care se trezesc si adorm cu "virtutile pietei" pe buze ma vor certa ca nu vad in perspectiva: mult-adulata liberalizare va aduce cu sine concurenta si concurenta va conduce la scaderea preturilor. Numai ca acestia nu ma cunosc si nu stiu cat de carcotas sunt. Asa ca m-a pus curiozitatea sa caut niste dovezi despre virtutile "liberalizarii" in varianta romaneasca. Si am gasit cu usurinta chiar in buletinul sacrosant al Eurostat-ului. Ce aflam noi de la institutia suprema a statisticii europene despre piata gazelor pentru firme, piata demult liberalizata si la noi? Iata harta preturilor europene la gaz pentru firme asa cum este tiparita de Eurostat in ultimul sau raport, dedicat trimestrului IV din 2019 (sursa: AICI):Ce minunat! Iata ca, desi Romania este a doua detinatoare de gaz din UE, industria noastra primeste al saselea cel mai scump gaz din Uniunea Europeana: 2,77 eurocenti/kwh plateste o fabrica din Romania gazul consumat, mai mult decat platesc francezii (2,47 eurocenti/kwh), nemtii (2,74 eurocenti/kwh), austriecii (2,40 eurocenti/kwh). Ceilalti detinatori de gaze, olandezii, se rasfata cu 2,49 eurocenti/kwh pentru industrie. Acum sa nu uitam ce consecinte au aceste preturi asupra marilor intentii strategice trambitate de catre toata floarea partidelor noastre: industria petrochimica va fi sublima, dar va lipsi in continuare cu desavarsire la asemenea decalaj intre pretul platit de fabricile romanesti si cel platit de concurentii nostri. Si ne mai miram cum de producem astazi de trei ori mai putine ingrasaminte decat acum 30 de ani? Pai uite de-aia, ca producatorul roman are de platit un gaz mai scump decat cel maghiar sau decat cel german, francez sau austriac.

Poza de mai sus ne spune totul despre succesul partidelor care conduc Romania in a guverna o piata libera. Sa ai a doua rezerva de gaze din Uniunea si sa ai 21 de tari cu un pret mai mic pentru industrie reprezinta, cu adevarat, o performanta!

Oameni buni, sa stiti ca vina nu apartine unor sigle de partid, ci unor oameni concreti, cu nume si cu chip. De la legendar de prosperul Dan Ioan Popescu pana la comicul Anton Anton (care isi propunea sa inmagazineze subteran energia electrica), toti ministrii care au pastorit energia au promis marea cu sarea, s-au laudat cu gazele patriei, au declamat atatea lozinci in limba comisarilor europeni, iar astazi ne "bucuram" de rezultatele demagogiei lor...

Acum, gardienii statului, pusi sa pazeasca piata gazelor, sunt doua figuri celebre: Dumitru Chirita, presedinte al ANRE si Niculae Havrilet, secretarul de stat din Ministerul Economiei, cel care pastoreste sectorul energiei din tara.

Dumitru Chirita este un om modest, care a plecat din cariera de ...electrician (1981-1990), a devenit rapid seful etern al unui sindicat (Sindicatul Liber Independent "Energia") si si-a inobilat peretele cu diploma unei facultati particulare (Universitatea Nicolae Titulescu - Facultatea de Drept si Relatii Internationale). Din calitatea de mana dreapta a vocalului lider sindical Dumitru Costin, Chirita a devenit deputat PSD in 2000, apoi a bifat si scaunul pufos de vicepresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a redevenit deputat PSD in 2008 si n-a mai parasit acesta functie decat pentru pozitia de presedinte al ANRE, semnatar al ordinelor prin care domneste despotic asupra energiei nationale. Lui Dumitru Chirita i-am platit noi, contribuabilii, peste 51.000 de lei pe luna ca salariu in anul 2019. Pentru cei socati de suma s-o spunem si in euro: 11.000 de euro incaseaza lunar Dumitru Chirita de la casieria ANRE (sursa: AICI).

Niculae Havrilet macar are o facultate "pe bune", Universitatea Tehnica din Cluj Napoca (terminata in 1982) si are si o experienta reala in ingineria gazelor. Dar nu s-a abtinut sa bifeze in 2014 si cursurile Colegiului National de Informatii, asa ca sa nu mai punem intrebari dificile, la care avem raspunsurile in CV-uri.

Havrilet si-a construit cariera vietii la ANRE, unde altundeva? Pus de alianta PD-PNL membru in Consiliul Consultativ al institutiei pentru 7 ani (2005-2012), omul a fost inscaunat apoi chiar presedinte al ANRE (2012-2017), calitate de unde a incasat cateva sute de mii de euro ca salarii pentru a "liberaliza" piata pentru consumatorii industriali. Cu rezultatele mai-sus prezentate. In cruntul regim de teroare PSD-ista, Havrilet a fost consilierul ministrului Energiei (deh, si ALDE tot "liberali" de-ai lui!) si, se putea altfel?, administrator al Romgaz, pentru a nu trai ca un bugetar de rand.

Evident ca, odata cu venirea liberalilor la putere, Havrilet a fost rapid reciclat si promovat secretar de stat peste domeniul energiei romanesti, calitate de unde pleaca acasa cu cateva mii de euro lunar pentru a ne recita mantrele "liberalizarii" pe la simpozioane, inainte de bufetul suedez. Am uitat sa va spun ca, la plecarea sa de la Cotroceni, in 2000, Emil Constantinescu i-a oferit lui Havrilet distinctia "Steaua Romaniei"; l-a cadorisit in avans pentru ceea ce avea sa faca, probabil. Havrilet este, de multi ani, in centrul tuturor acestor fratii ale smecherilor care ne-au demolat industria chimica si ne-au curatat buzunarele; Havrilet este ideologul si practicianul imbogatirii romanilor prin reprezentantii lor franco-germani.

In urma articolului de saptamana trecuta in care mi-am permis sa critic lipsa restructurarii in cheltuielile statului, am primit multe mustrari si critici de la unii distinsi cititori. Una dintre critici ma punea la punct pentru faptul ca am lucrat pentru doi prim-ministri, fara sa comentez atunci decizii pe care astazi le critic. Si eu raspund: Aveti dreptate, numai sa tineti cont de faptul ca atunci aveam 30 de ani si nu stiam si nu intelegeam ce inteleg si stiu astazi la 50 de ani. Ei bine, dragi cititori, Chirita si Havrilet sunt doi oameni, cam de 60 de ani, care spun si fac aceleasi lucruri ca si acum 20 de ani. Acesti oameni reprezinta administratia romaneasca in domeniul energiei si au in spate partidele lor, cele mai puternice partide din tara. Acesti oameni au avut tot timpul printre cele mai mari salarii din Romania. Si pentru ce, care e rezultatul?

Acesti doi oameni sunt principalii raspunzatori pentru asa-zisa "liberalizare" a pietei gazelor, prin care industria romaneasca este impovarata de unul dintre cele mai mari preturi din UE, iar populatia este pusa sa plateasca facturi uriase, numai pentru a asigura profituri de multe zeci de procente unor firme care au fost cadorisite de statul nostru si cu clienti si cu contracte grase.

Ar mai fi multe de spus despre piata gazelor, despre modul in care guvernele succesive care au condus aceasta tara au pus pe tava concurentului din Austria jumatate din rezervele de gaz ale natiunii, despre modul in care aceleasi guverne neiubitoare de romani au securizat piata pentru firma austriaca OMV, dandu-i acesteia cel mai mare zacamant de gaze din Marea Neagra si impreuna (guvern+OMV) asigurandu-se ca gazul acela nu se va extrage, despre modul in care PSD-ul lui Dragnea a ingropat ideea de a construi un terminal LNG la Constanta, despre modul in care Romgazul este condus de catre un director (Volintiru se numeste) care a ratat finalizarea constructiei centralei de la Iernut si care este rasplatit pentru asta cu aducerea sa in PNL, ca protectie politica clara.

Multe ar mai fi de spus, dar dezlegarea acestui sistem ruinator de fabrici si de venituri ale familiilor tine doar de vointa politica. Klaus Iohannis si Ludovic Orban pot, daca doresc, sa schimbe toate aceste lucruri in zece secunde: pot sa reduca salariile de la ANRE la niveluri pamantesti, pot sa gaseasca un om cu carte pentru sefia ANRE, pot sa ii ia lui Havrilet butoanele gazelor si sa le joace ei insisi in mod transparent, pot sa impuna legi normale, precum in toate tarile din Europa de care ne vorbesc.

Pot sa ne scape si de catastrofa de la Romgaz si de subinginerul inconjurat de epoleti de la Transgaz. Nu trebuie decat sa isi propuna bunastarea si normalitatea pentru romani si sa uite, macar cu ocazia crizei, de formula politizarii economiei si de servirea intereselor unor companii. Lasati-i pe francezii de la Engie si pe nemtii de la E.On sa aiba profituri normale. Pana la urma si unii si altii sunt oricum putred de bogati.

De final, va reamintesc ca guvernul poate oricand salva niste banuti in plina criza, reducand salariile nesimtite ale directorilor companiilor de gaze ale statului. Ar putea guvernul sa dea chiar si un semn de solidaritate si normalitate interzicand companiilor de stat Romgaz si Transgaz sa plateasca jumatate din concediile tuturor angajatilor, indiferent unde merg. Dar n-o s-o faca. Si stiti de ce? Ia uitati-va pe lista sotiilor de politicieni care lucreaza acolo...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 49945 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
nolticus
rank 5
Am citit dimineata articolul d-lui Peiu si pana acum aceiasi amara-
ciune ma incearca: indiferent cat de bine ar fi zugravit tabloul saracirii romanilor, degeaba; parca am devenit imuni, ca sa nu spun indiferenti si iresponsabili. Se pare ca "fiecare se descurca" functioneaza ireprosabil in democratia noastra bananiera.
Pentru ca statul e primul care da tonul la acumularea de bogatii sub prezumptia cinstei, indiferent de culoarea politica a guvernului, a momentului sau a imprejurarilor. Atitudine copiata firesc de mai toti romanii care vor ceva in plus de la viata si care nu vor sa riste confruntarea cu stilul de viata occidental unde economia de piata e mult mai libera decat simulacrul national care duduie sau gafaie.
Oare atat de inapoiati mental si cultural suntem ? Oare asa am fost mai mereu ? Oare mai exista sanse sa scapam de complexul umilitor al slugii umilite de vesnicul stapan corupt de lacomie si de putere ?
Am revazut comentariile, sarace ca nr si ca mesaj, cu o doza de sceptimism infiorator: pai daca la nivelul asta de exprimare liberala refuzam continuu sa recunoastem ca statul fura, corupe si profita fara urma de discernamant, la ce altceva ne mai putem astepta din partea romanilor care mai si gandesc ? Sa plece eventual toti ?
D-le Petrisor Peiu, apreciez marturisirea dvs referitoare la lipsa de experienta a carierei dvs politice, deasemenea raspund si intrebarii generice de la final de articol(Despre ce vrei sa scriem ?) si va rog cat de frumos este posibil sa scrieti cat mai curand un articol cald, sincer si real despre mentalitatea care guverneaza RO si care genereaza automat atitudinea iresponsabil de toleranta a cetatenilor; exemple sunt nenumarate, acum vedeti cu alti ochi cum isi fura romanii singuri speranta de civilizatie tot asteptand de la politicieni sa redevina in primul rand oameni, apoi chiar sa evolueze in adevarati oameni de stat. Caci fara indoiala am avut si inca mai avem asemenea romani.. pana nu pleaca toti, bineinteles!
valll
rank 5
De ce?
De ce gazele vor fi mai scumpe pentru romani, de ce guvernele, politicienii ajuta unele firme, unele tari in defavoarea Romaniei? De ce industria Romaniei a fost distrusa si aruncata la fier vechi, iar romanii au devenit capsunarii Europei? De ce de 30 de ani s-a format o clasa politica mediocra, corupta, care face cele mai nerusinate tampenii?
Stiti ce ce? Din cauza domnului Peiu. Din cauza altora ca el care inteleg aceste ticalosii, ii revolta prostia si ticalosia care stau la baza lor, ni le explica, in care e impotmolita tara, dar se multumesc cu atat.
De ce, d-le Peiu, nu va constituiti intr-o forta care, cu rabdare si cu efort ar convinge poporul sa nu mai voteze acesti politicieni mediocri sau corupti care au distrus tara?
De ce meritocratia se multumeste cel mult sa critice? E timida? E comoda?
tgg
rank 5
romanii au conducatorii pe care singuri
i-au votat...nefortati de nimeni
daca votezi niste hoti sa iti adiministreze proprietatea, nu veni pe urma sa te plangi ca ti-au furat tot ce aveai mai de pret prin curte...
doua lucruri se platesc intodeauna...domnia si prostia...noi am optat pentru ultima...
Veorica
rank 1
Nu putem vota decat tentacule ale mafiei
Mafia este foarte bine organizata.
Nu poti vota decat diverse tentacule ale mafiei.
Daca cineva inteligent, cinstiti, corect, competent, incearca sa intre in politica, daca incearca sa formeze un partid al oamenilor cinstiti si competenti, mafia intra in actiune, aruncand tone de mizerii in capul sau.
Intreaba "valll", "De ce ?" nu constituie autorul o forta care sa convinga alegatorii sa nu-i mai voteze pe infractori. Pentru ca imediat mafia, care detine majoritatea televiziunilor, trusturilor de presa, institutelor se sondare a opiniei publice, va difuza si va publica informatii, pe surse, ca autorul a fost informator, securist, ca este homosexual, pedofil, ca are multe dosare penale, ca este betiv, afemeiat etc. Nu conteaza ca nimic nu este adevarat. Daca nu se astampara, exista si metode mai dure.
Nonpolitikon
rank 5
Nu conducători-s de vină, nici cei ce i-au pus, ci, cei ce-i
suportă!
Dacă statu-i cel mai prost administrator, de ce toate concernele falite sunt "naționalizate" pană-s puse pe picioare și-apoi "deznaționalizate"? Unele, chiar cu repetiție, ca renumita firmă auto Franceză!
"Maiestate" care n-au firme de stat de importanță strategică?
McKinley
rank 1
de la Traian pana la Angela de azi,via turkish,cccp, sau pro Axis
power/hitler/wwII...Romania a fost o fatuca nevinovata care s-a aplecat cand trebuia ca sa-si apere saracia,nevoile si neamul. Conceptul de libertate are alte definitii in Romania,iar indepedenta e un vis frumos
VoxPopuli
rank 1
@mckinley: Corect si adevarat. Romania a fost dintotdeauna o
tara fara identitate. In America,4 iulie,ziua nationala inseamna Ziua Independentei,la fel ca in multe alte tari. Cati romani stiu unde,cand si cum a devenit Romania "independenta"? Apropo..ziua nationala a Bulgariei e pe 3 Martie.In 1878 tara a devenit independenta fata de imp Otoman.
raulbaal
rank 5
La 3 martie Bulgaria a devenit Principat autonom
in cadrul Imperiului Otoman!Independenta a obtinut-o in 1908!Mai citeste!
tieues
rank 5
Astia noi va aia vechi...
Se pare ca penelistii sunt total pesedisti...
In tzara asta nu se invata nimic decat hotzia?...
Acum cativa ani am spus ca penelistii sunt pesedisti cu blana de oaie...
Hotzii nu-si schimba naravul...
Isi maresc salariile...si fura...
Presedintele si-a marit salariul cu 10 la suta...
Adica exact cat castiga un palmas intr-o luna...vreo 2000 de leí din start...
In primul mandat un inútil...
In al 2-lea un profitor...
Cred ca si asta vrea o pensie speciala...din aia mai mare decat salariul...
Hmm....
Tot-la-vale
rank 4
Iar bătaia de joc
față de părinții noștri pensionari a ajuns ACUTĂ. Au mărit soldele la securiștii și milițieni, dar pentru pensionari nu au bani. Au promis că taie pensiile speciale, dar au tăiat doar pădurile cu acceptul lui Alexe-Drujbă, pupil de-al infractorului "liberal" Relu Fenechiu (bine reprezentat in PNL prin interpuși)
ioanrus
rank 5
pentru Johannis si Orban
ceea ce scrie domnul Peiu dupa parerea mea trebuie investigat de urgenta, fiind vorba de populatia la nivel de tara. ---e de neconceput ca tu sarac roman sa "ajuti" din putinul tau, mult peste nivelul normal, pe cei bogati!--- businessul e business, munca sa-ti fie rasplatita, dar limita bunului simt trebuie pastrata.--- si aici ca peste tot se vede rodul muncii psd-ului care in mod nescuzabil e neatinsa de bratul legii din guvernul actual!--- sa speram ca actualul guvern isi va rectifica comportamentul cu indulgenta zis nepasator sau mai pe dea directul necinstit.
mod de contactare ....diaspora@presidency.ro pt Johannis si maisimplu.gov.ro pt.Orban, (sper sa mai fie inca bune adresele), ---domnului Orban sa-i mai amintim si despre angajamentul luat prin programul de guvernare assumat la inceputul guvernarii.--- trebuie sa-i multumim domnului Peiu pentru semnalizarea nelegiuirilor.
florescujohn
rank 3
Blestemul lui Ceausescu
Altfel nu se explica demolarea sistematica a tuturor industriilor.
Un cizmar a fost mai destept decit toti technocratii de dupa.
Au un singur lucru in comun: au studii dubioase.
Marea diferenta e ca Ceausescu nu a acumulat nici o avere, si nu oferea pensii speciale.
Istoria va consemna perioada de dupa 89 ca perioada coruptiei si incompetentei. Daca nu construia el blocurile lumea statea tot cu toaleta in fundul curtii.
Mare nenorocire.
Emigrantul-Anonim
rank 5
ceausescu a fost cel mai criminal dictator din istoria namului
*
florescujohn
rank 3
Eu nu am spus ca a fost bun
Dar comparind cu cei ce au urmat el e deasupra.
Ce *** au facut astia.
Un prieten de al meu imi spunea in 1994 ca daca nea Nicu era in puscarie ei lar fi scos pentru porcarai era pre mare.
Vorbim de peste 25 de ani decind piliticienii erau deja minjiti din cap pina in picioare.
Pe mine nu ma afecteaza ca individ dar pentru cei care traiesc in tara e un dezasstru.
Romania e mult mmult in urma unei tari normale.
info
rank 5
Confuzie intre sisteme
Ceausescu nu avea cum sa detina proprietate privata pentru ca in comunism proprietatea privata era interzisa. Este adevarat, existau niste exceptii, dar extrem de limitate: o singura locuinta de familie (repet, de familie, nu de persoana) care era de dimensiuni reduse, in general un apartament la bloc sau o casa mica in mediul rural sau in periferiile oraselor. Pamantul era totul al statului. Oamenii nu puteau detine terenuri. Pamantul de sub casa si eventual o curte limitata era data in folosinta pe termen lung celui care avea casa acolo. Proprietarul tuturor terenurilor intravilane sau extravilane era statul, inclusiv cele din cooperativele agricole de productie (CAP).
Nu numai Ceausescu, nici activistii importanti ai partidului comunist si nici nomenclaturistii nu aveau proprietati decat, eventual, ce am prezentat mai sus. Dar, desigur, aveau foarte multe privilegii acordate de statul comunist. Statul asigura familiei Ceausescu tot ce aveau nevoie si tot confortul.
Daca un nomenclaturist locuia intr-o casa mai mare si pozitionata central, nu era proprietar, statea cu o chirie simbolica intr-o proprietate a asa numitei Gospodarii de Stat.
Dupa caderea comunismului (care a distrus total conceptul de proprietate privata si indeosebi a proprietatii folosite ca mijloc de productie) si trecerea la societatea libera caracterizata prin proprietatea privata si activitatile libere ale oamenilor, nu am stiut, nu am putut, sau nu am vrut sa asiguram un transfer corect si echitabil a imensei proprietati de stat comuniste catre proprietatea privata capitalista. Parerea mea este ca acest transfer, dupa 45 de ani de comunism in care situatia demografica s-a schimbat foarte mult, foarte multe proprietati au fost distruse sau inlocuite cu altceva, transferul de proprietate (cu putine exceptii: resursele naturale si domenii considerate strategice) ar fi trebuit sa se faca prin improprietarirea celor care erau acolo si se puteau ocupa de proprietati in scopul de a fi puse in valoare si utilizate ca mijloace de productie, nu ca mijloace de a face tranzactii speculative (ca maestrul Gigi Becali, de exemplu). Retrocedarile, in majoritatea lor, ar fi trebuit inlocuite cu despagubiri (cum au procedat ungurii si cehii) iar vanzarile de proprietati ale statului comunist de catre functionari limitati si corupti ar fi trebuit sa fie interzise. Corect si echitabila ar fi fost o impropritarire a populatiei in functie de timpul trait si/sau munciti in comunism. "Improprietarirea" (observati ghilimelele" cu cei 30% actiuni la intreprinderi comuniste falimentare inca din anii '80 a fost, desigur, praf aruncat in ochi. De exemplu, s-ar fi putut aplica o schema asemanatoare cu stabilirea punctajului pensiilor publice, pornind nu de la valoarea salariilor primite in comunism, ci de la numarul anilor munciti in comunism. Apoi copiii mosteneau de la parinti si asa mai departe.
marin123
rank 5
Dece oare romanii au fost, sunt si vor fi cei mai saraci din Europa!
Pentru a ne da seama de acest lucru este bine sa vizionam filmul de scurt metraj,"Romanian tradition", regizat recent de Pavel Bartos. Incultura si lipsa de civilizatie, bata-le vina, sunt principalele cauze ale saraciei si inapoierii cronice in care traim. Mai mult de jumatate din populatia tarii noastre care locuieste la sate se mai comporta ca in Evul Mediu. Shalom
misulica1
rank 5
As
fi fost curios sa citesc cateva randuri si despre d-l Iulian Iancu,sa vad parerea autorului...
firczak gheorghe
rank 5
Răspunsul e simplu...
...de aia!
arsul
rank 2
dilema romanului
daca alegi PSD , alegi hotii , injustitia , baroneala ,hotia banului public minciuna nepotismul.Daca alegi PNL alegi taierea padurilor , interesele stainilor , alegi sclavagismul , astfel romanul tot prigonit tot amarat tot iobag .Bine ca macar unii bugetari ies la pensie la 40 de ani cu pensii babane urmand restul sa inchida ochi cu tarnacopul in mana incercand sa reconstruieasca o tara normala.
CH 1291
rank 5
Cred ca taierea padurilor
a mers cel mai bine pe vremea lui Dragnea.
raulbaal
rank 5
Touche,d-le Peiu!Dar ce folos ,concluzia e in finalul articolului!
Si eu cand spun de bubuli si transnationale ,primesc numai note mici,pe aici 😁😁!De ,,romanii'' care ne conduc ,ce sa mai zicem!!!!
PROUE
rank 1
Peiu a adus multinationalele
ca sef al Agentiei pt Investitii Straine sub maleficul Adrian Nastase, Petrisor al nostru a adus(atras) toate multinationalele de care se plange acum.
Doar frustrare?
csaba
rank 2
petrol
se pare că domnul Peiu trage in ultma vreme tot mai mult la căruța psd, ce vrea ca in pandemie acest guvern să repere tot ce a stricat psd in 30 de ani??
TheEconomist
rank 2
Ce spune Peiu aici
Sunt toate motivele pentru care Liviu Dragnea a fost bagat in puscarie.
Sunt toate motivele pentru care de un an de zile nu se mai aude de Statul Paralel.
Si sunt toate motivele razboiului romano-roman care, aflat in formele incipiente in anii '90, s-a declansat la furie maxima dupa 2004 incoace.

Sunt motivele pentru care multi dintre romani si-au jurat in barba ca vor sta contra Dreptei, a Serviciilor, Bruxelles-ului, Ambasadelor, ONG-urilor si #rezistentilor, ca mai degraba ar pune mana pe pusca daca s-ar putea, ca sa se termine odata cu nesimtirea, cinismul, si saracia programata!

Asta e mesajul Dreptei pe care il aud de la austeritatea din 1991, a lui Stolojan: "Voi romanii nu aveti dreptul s-o duceti bine! Nu sunteti nici nemti, nici olandezi, nici macar englezi! Voi nu aveti dreptul la bunastare! Bunastarea este comunista si trebuie sa dispara! Totul este pentru multinationale! Nu trebuie sa existe populism!"

Si in modul cel mai bizar posibil, ceva ce nu pot intelege, aceasta forta care uraste bunastarea se autoidentifica cu "Vestul" si cu tarile avansate din Vest, care nu s-au construit pe ura, austeritate si politie politica.

Ce conteaza ca Vestul nu s-a construit pe austeritate si "liberalism" salbatic. Ce conteaza ca in Vest nu iese nici Boris, nici Merkel, sa-si imparta popoarele intre "englezii nostri" sau "germanii nostri" si ...ceilalti, social-democratii. Ce conteaza ca popoarele lor sunt neinteresate de vot, ca omului nu-i e frica de alegeri, ca nu-i e frica ca vin peste el austeritatea, taierile, scumpirile. Asta e anomalia Romaniei, o tara ca nicio alta, in care jumatate din clasa politica, justitie si administratie uraste poporul cu o visceralitate extrema. Ceea ce exista in Romania nu se va termina decat cu o revolutie sau un razboi civil. Este sfarsitul fiecarui regim autoritar, care isi calca in picioare cetatenii. Odata si-odata o sa se-ntample.

Si se va termina cu saracia, cu austeritatea, cu nesimtirea, cu cinismul, cu "anticoruptia" ca acoperire pentru politia politica, cu defrisarile de paduri, cu liberalizarile de preturi, cu redeventele aproape de zero care nici nu sunt platite, alternanta Dreptei la guvernare care sa strice toata bunastarea pesedista, alternanta produsa cu alegeri furate, cu autobuze si sectii speciale, cu tineret care voteaza noaptea ca hotii desi pot merge ziua, cu tablete si cu serverele STS.

Dar mai mult decat atat se va termina cu Serviciile. Cel putin cele actuale. Pentru ca data viitoare, spre deosebire de '89, cand Securitatea a reusit sa scape, data viitoare Serviciile vor fi tinta unei adevarate revolutii - nu a unei lovituri de stat ca in '89 - a poporului care isi cunoaste clar dusmanul si va dori sa-i vada in fata plutonului de executie.
PROUE
rank 1
Petrisor maica, ai fost sef la Investitii Straine!!!
Pai bine, Petrisorule, dupa ce i-ai adus in Romanica si le-ai dat idei cum ca ce ar fi bine (pentru ei) sa cumpere(sa ia, de altfel) si dupa ce te-ai mai si laudat ca uite pe cine aduc eu in Romanica, multinationale! nu ceva necunoscuti, acu" vii si spui ca stiti cine sunt EON-ul si GAZ de FRance-ul? Mega firme, si ne mai dai si cat castiga ele in lume ca sa sune bine anti- europenismul tau (recent) ca acu suna bine!
Ca sa nu zic ca tot articolul tau putea sa fie semnat tot asa de bine si de seful PUNR, Gh Funar!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor