Director OMV Petrom: Marea Neagra poate transforma Romania intr-un lider regional

Miercuri, 07 August 2013, ora 22:08
3003 citiri
Director OMV Petrom: Marea Neagra poate transforma Romania intr-un lider regional
Foto: Capital

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, este de parere ca gazul natural din Marea Neagra poate sa transforme Romania intr-un lider regional in ce priveste aceasta resursa naturala.

Mariana Gheorghe considera ca exploatarea la mare adancime in largul marii ofera posibilitatea tarii noastre sa aiba acces la gaze naturale mai ietine decat cele importante.

Cu toate acestea, mai sunt cativa ani pana la inceperea productiei, iar investitorii au nevoie, printre altele, si de un regim fiscal avantajos si de un sistem de redevente rezonabil, mai spune directorul OMV Petrom, citata de Capital.

"La aceasta ora, stim ca avem un potential pe Marea Neagra. Avem o singura sonda forata in Marea Neagra la mare adancime, dar si primul succes.Pe de alta parte, insa, noi vom avea prin 2019-2020 prima productie. Intre acest moment, descoperirea din 2012, si 2020, ce facem noi este sa reducem gradul de risc si gradul de incertitudine.

Potentialul gazelor de sist inca nu este dovedit.De ce spuneam eu ca diversitatea este buna pentru ca trebuie sa testam, sa vedem, care este potentialul, iar apoi decizia trebuie luata in mod suveran si conform principiilor democratiei de catre autoritati", a subliniat Mariana Gheorghe.

Primar din Bulgaria: Romania vrea sa ne fure o parte din Marea Neagra

Aceasta considera ca romanii castiga securitate energetica, adica acces la resurse fara a depinde de altii.

"Prioritatea pe care noi o avem pentru desfacerea produselor noastre este Romania. Si oriunde in lume prima piata in care incerci sa-ti desfaci produsele este piata in care produci. Mai mult, Romania nu va mai depinde de Rusia sau de Ucraina.

Producand in Romania avem contributie la PIB, avem locuri de munca. Noi direct si indirect avem 80.000 de oameni care traiesc ca urmare a activitatii Petrom. Taxele anuale pe care le platim sunt de 2 miliarde de euro", a mai spus directorul OMV Petrom.

Intrebata daca romanii vor avea facturi mai mici la gaze, odata cu accesul la resursele naturale din Marea Neagra, Mariana Gheorghe a raspuns: "Da".

"Este o dorinta legitima a oricarui consumator pentru ca este un element important in bugetul familiei. La aceasta ora Romania importa 20%, aceasta componenta fiind foarte scumpa. Si nu vorbesc ca este foarte scumpa fata de productia domestica, dar si fata de alte preturi europene", a subliniat directorul general al OMV Petrom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Romania independenta gaze naturale, #director OMV Petrom gaze Romania, #gaze naturale Marea Neagra , #gaz