EFE: Romania alege gazul din Marea Neagra in fata dependentei de Rusia

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 09:38
3578 citiri
EFE: Romania alege gazul din Marea Neagra in fata dependentei de Rusia

Rezervele mari de gaze descoperite recent in Marea Neagra vor reduce dependenta energetica a Romaniei de Rusia in urmatorii ani.

Corespondentul agentiei spaniole de presa EFE de la Bucuresti semnaleaza ca acestea sunt planurile cu care lucreaza autoritatile romane, si acest lucru este prevazut de specialistii in energie din mediul public si privat deopotriva, dupa ce compania austriaca OMV a anuntat existenta de "rezerve enorme" in Marea Neagra.

OMV si compania americana Exxon sustin ca au gasit, numai in perimetrul romanesc pe care il exploateaza, zacaminte ce cuprind intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale - adica o cantitate suficienta pentru a garanta consumul pentru patru ani in Romania. Si este doar o portiune din zona romaneasca, la care trebuie adaugate zacaminte de 100 de miliarde de metri cubi, despre care expertii sustin ca se pot extrage din apele teritoriale, si fara a mai pune la socoteala ce se poate gasi in zona corespunzatoare a Ucrainei.

In prezent, Romania importa din Rusia 20% din necesarul de gaze naturale, insa rezervele nationale cunoscute sunt pe cale de a se epuiza. De asemenea, si Bulgaria, si Ucraina depind tot de Rusia pentru a face fata consumului de gaze, astfel ca exploatarea rezervelor din Marea Neagra ar putea incepe pana la sfarsitul deceniului, semnaleaza EFE, si ar schimba brusc situatia Romaniei si a vecinilor ei.

EFE consemneaza ca directorul general al filialei romanesti a OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat pentru presa locala ca independenta energetica ar fi posibila numai daca Romania isi respecta obligatiile privitoare la investitiile in infrastructura, pentru a extrage si transporta gazele.

Iar depasirea protectionismului de pe piata energetica romaneasca ramane inca de facut pentru a profita de potentialul descoperit in Marea Neagra, dupa cum arata Otilia Nutu, consultant pe teme energetice. Ea considera ca preturile la care statul obliga acum companiile sa vanda gazul pe piata interna nu ar face posibila exploatarea rezervelor din Marea Neagra, pentru ca aceasta ar fi mult mai scumpa decat in cazul gazelor care se extrag de pe uscat.

"Era prevazut ca piata sa se liberalizeze in 2007", odata cu intrarea Romaniei in UE, insa acest lucru nu s-a petrecut inca, dupa cum semnaleaza Otilia Nutu, subliniind faptul ca, in cazul liberalizarii preturilor, ar exista sase sau sapte surse de gaze naturale, vreme de pana la douazeci de ani. Liberalizarea ar presupune, noteaza EFE, o crestere a preturilor pentru consumatorul roman, insa statul ia deja in consideratie formule pentru a combate efectele asupra populatiei.

In context, este importanta existenta gazoductului Nabucco, un proiect european care urmareste aducerea gazelor din Marea Caspica si Orientul Mijlociu in intreaga UE. De asemenea, interconectorul AGRI este un alt proiect, efectuat in comun de Azerbaidjan, Georgia si Romania.

Aceste conducte ar duce la dezvoltarea exploatarii rezervelor din Marea Neagra si intrarea in functiune ar avea drept efect reducerea dependentei de Rusia pentru intreaga Europa centrala si de vest.

Dincolo de temerile istorice fata de Rusia, inca prezente in regiune, Otilia Nutu considera pozitia rusa in termeni strict economici: "un monopolist ar abuza mereu de pozitia sa, iar comportamentul Rusiei este perfect rational pentru a extrage cel mai mare beneficiu din aceasta situatie". Chiar daca deocamdata nu sunt analizate cifre, decoperirii zacamantului de gaze naturale i-ar putea urma cea a unuia de petrol.

"In general, acolo unde exista unul, exista mari sanse sa fie gasit si al doilea zacamant", dupa cum a dat asigurari consultantul citat de EFE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#dependenta energetica Romania, #gaz Marea Neagra , #gaz