Europa de Est, speriata ca Rusia o "ingheata" la iarna, isi face provizii de gaze - cum sta Romania

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 18:02
4511 citiri
Europa de Est, speriata ca Rusia o "ingheata" la iarna, isi face provizii de gaze - cum sta Romania
Foto: Ria Novosti

Statele din Europa de Est isi cresc rezervele de gaze naturale, dupa ce Rusia a redus livrarile catre mai multe tari din regiune, pe fondul crizei din estul Ucrainei.

Statele est-europene se tem ca Rusia sa nu le lase fara gaze chiar in toiul iernii, potrivit unei analize Bloomberg.

Depozitele subterane ale Cehiei si Poloniei sunt pline, in vreme ce Slovacia se asteapta sa ajunga la capacitate maxima in zilele urmatoare, sustin companiile de gaz din aceste tari.

Serbia, ale carei depozite au o capacitate de 450 de milioane de metri cubi de gaze, ar putea cere tarii vecine Ungaria sa o ajute si sa inmagazineze 200 de milioane de metri cubi de gaze in depozitele sale, potrivit ministrului sarb al Energiei, Aleksandar Antic.

Rusia taie gazul Poloniei, Polonia taie gazul Ucrainei

Masurile vin dupa ce Rusia a redus livrarile de gaze pentru tari ca Polonia, Slovacia si Romania, primele doua state asigurand furnizarea de gaze catre Ucraina, pentru care gigantul rus Gazprom a inchis robinetul in luna iunie.

Rusia a redus livrarile de gaze catre Romania cu 5%, fara nicio explicatie

Rusia a redus vineri livrarile de gaze cu 5% si in ceea ce priveste tara noastra, care poate rezista aproximativ sase luni fara importurile de gaze din Rusia, avand in vedere ca Romania produce intern o cantitate considerabila de gaze, dupa cum a pecizat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

In plus, Romania are o capacitate de depozitare de 2,8 miliarde de metri cubi de gaze, care in prezent este plina in proportie de 50%.

"Vedem situatii similare pe teritoriul Europei - in Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania, in incercarea Rusiei de a limita orice surplus de gaze in regiune, intrucat acesta s-ar putea intoarce in Ucraina", a declarat Timothy Ash, director al Departamentului de piete emergente din Standard Bank Group.

Iateniuk: Ucraina se rupe de gazul rusesc in cinci ani

Totusi, specialistul Mikhail Korchemkin de la Institutul de Analiza a Gazelor din Europa de Est, sustine ca "doar Letonia are suficienta capacitate de depozitare pentru a supravietui peste iarna fara gazul rusesc".

Tari precum Bulgaria si Serbia sunt cele mai vulnerabile in fata acestor intreruperi in livrarile de gaze, din moment ce sunt 100% dependente de gazul rusesc care tranziteaza Ucraina. La randul ei, Estonia are rezerve de gaze naturale pentru a rezista numai cinci zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#Europa Est gaze Rusia, #Europa Est rezerve gaz, #Romania rezerve gaz, #Romania gaz Rusia , #gaz