Europa nu trebuie sa se culce pe o ureche: Gazele din SUA nu le vor putea inlocui pe cele rusesti

Marti, 20 Mai 2014, ora 11:35
2578 citiri
Europa nu trebuie sa se culce pe o ureche: Gazele din SUA nu le vor putea inlocui pe cele rusesti

Uniunea Europeana nu va putea inlocui gazele rusesti cu gazul natural lichefiat (GNL) venit din Statele Unite, a avertizat o companie americana cu afaceri in acest domeniu.

Mesajul vine pe fondul crizei din Ucraina, care ar putea duce la un scenariu extrem: Rusia va inchide robinetul, astfel ca batranul continent s-ar confrunta cu o criza energetica.

Rusia ameninta ca inchide robinetul. Iranul neaga ca i-ar lua locul, dar vrea sa livreze gaze Europei

Cantitatile de GNL care vor fi exportate de americani incepand din 2016 nu vor fi suficiente pentru a inlocui gazul rusesc, care reprezinta 30% din consumul Europei, a transmis Jean Abiteboul, seful diviziei de marketing si aprovizionare al companiei Cheniere, informeaza Bloomberg.

"Cel mai probabil, va determina oamenii sa se gandeasca mai bine la diversificarea surselor, la securitatea lor si nu doar la pret", a declarat acesta, la o conferinta care a avut loc la Amsterdam.

Pe de alta parte, Will Pearson, care conduce divizia pentru energie globala si resurse naturale la firma de consultanta Eurasia Group, sustine ca GNL-ul american va ajunge cu precadere pe pietele din Asia, unde poate fi vandut mai scump.

Comisia Europeana a anuntat ca pana in luna iunie va pregati o harta ce va arata planul celor 28 state membre pentru reducerea dependentei de gazele rusesti.

Aproape jumatate din gazele rusesti ajunge pe batranul continent prin intermediul conductelor din Ucraina.

Tensiunile dintre cele doua tari au condus la sistarea furnizarii resursei in 2006 si 2009.

Joe Biden: Vom ajuta Europa!

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a precizat ca tara sa va sprijini batranul continent pentru a-si reduce dependenta de gazele rusesti.

Biden: SUA pot ajuta Romania sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti

"Pana in prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise conditionate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atat catre tari cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cat si catre cele cu care nu avem, de exemplu in Europa. Vorbim despre volume semnificative.

Pentru a pune datele in context, acest volum este mai mare decat volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importa in prezent si egal cu peste jumatate din volumul de gaze pe care tarile europene le importa in prezent din Rusia. Stiu ca lucrand impreuna vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur si mai prosper pentru Romania si aceasta regiune", a mai spus vicepresedintele SUA.

Secretul dintr-o țară neutră din Europa, dezvăluit: Națiunea care este un mare cumpărător al unei bogății din Rusia
Secretul dintr-o țară neutră din Europa, dezvăluit: Națiunea care este un mare cumpărător al unei bogății din Rusia
Regimul lui Putin a pierdut o mare parte din piața europeană, în special la petrol și gaze naturale, după invazia Ucrainei și aplicarea sancțiunilor occidentale. Însă există o țară...
Samsung va crește prețurile pentru Galaxy Tab S10: Ce oferă noile modele și ce alternative rămân?
Samsung va crește prețurile pentru Galaxy Tab S10: Ce oferă noile modele și ce alternative rămân?
Samsung se pregătește să lanseze seria Galaxy Tab S10, iar zvonurile indică o creștere semnificativă a prețurilor pentru noua gamă de tablete. Față de modelele anterioare, Galaxy Tab S10...
#exporturi gaze SUA Europa, #export gaze SUA UE, #export gaze SUA, #gaze UE , #gaz
  1. Topul celor mai ample investiții imobiliare din țară în ultimele trei luni. Orașul care „ia în piept” Capitala la dezvoltarea spațiilor comerciale mari
  2. Secretul dintr-o țară neutră din Europa, dezvăluit: Națiunea care este un mare cumpărător al unei bogății din Rusia
  3. Samsung va crește prețurile pentru Galaxy Tab S10: Ce oferă noile modele și ce alternative rămân?
  4. Revoluția entertainment-ului. Trei giganți din industria tech lucrează la ochelari smart de realitate mixtă
  5. Lovitură grea pentru giganții tech: UE obligă Apple și Google să plătească taxe și amenzi uriașe
  6. Ajutor de stat pentru Renault România. Peste 600 de milioane de lei pentru investițiile societăților din țara noastră
  7. Funcția pe care toți utilizatorii de iPhone o așteptau este aici. Ce opțiune a introdus Apple
  8. Experți de top din real estate deschid prima ediție a The Real Estate Event
  9. Ce șanse are România să adopte euro în următorii ani. Unde ne situăm față de Bulgaria, după amânarea aderării la moneda unică în 2025 ANALIZĂ
  10. Prețul petrolului continuă să scadă. Barilul Brent costă sub 70 de dolari