Uniunea Europeana nu va putea inlocui gazele rusesti cu gazul natural lichefiat (GNL) venit din Statele Unite, a avertizat o companie americana cu afaceri in acest domeniu.
Mesajul vine pe fondul crizei din Ucraina, care ar putea duce la un scenariu extrem: Rusia va inchide robinetul, astfel ca batranul continent s-ar confrunta cu o criza energetica.
Cantitatile de GNL care vor fi exportate de americani incepand din 2016 nu vor fi suficiente pentru a inlocui gazul rusesc, care reprezinta 30% din consumul Europei, a transmis Jean Abiteboul, seful diviziei de marketing si aprovizionare al companiei Cheniere, informeaza Bloomberg.
"Cel mai probabil, va determina oamenii sa se gandeasca mai bine la diversificarea surselor, la securitatea lor si nu doar la pret", a declarat acesta, la o conferinta care a avut loc la Amsterdam.
Pe de alta parte, Will Pearson, care conduce divizia pentru energie globala si resurse naturale la firma de consultanta Eurasia Group, sustine ca GNL-ul american va ajunge cu precadere pe pietele din Asia, unde poate fi vandut mai scump.
Comisia Europeana a anuntat ca pana in luna iunie va pregati o harta ce va arata planul celor 28 state membre pentru reducerea dependentei de gazele rusesti.
Aproape jumatate din gazele rusesti ajunge pe batranul continent prin intermediul conductelor din Ucraina.
Tensiunile dintre cele doua tari au condus la sistarea furnizarii resursei in 2006 si 2009.
Joe Biden: Vom ajuta Europa!
Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a precizat ca tara sa va sprijini batranul continent pentru a-si reduce dependenta de gazele rusesti.
Biden: SUA pot ajuta Romania sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti
"Pana in prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise conditionate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atat catre tari cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cat si catre cele cu care nu avem, de exemplu in Europa. Vorbim despre volume semnificative.
Pentru a pune datele in context, acest volum este mai mare decat volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importa in prezent si egal cu peste jumatate din volumul de gaze pe care tarile europene le importa in prezent din Rusia. Stiu ca lucrand impreuna vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur si mai prosper pentru Romania si aceasta regiune", a mai spus vicepresedintele SUA.