Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Expert: Guvernul reintroduce cosul de gaze, desi acesta i-a cauzat Romaniei pierderi de miliarde de dolari

Sambata, 22 Decembrie 2018, ora 07:45
9749 citiri
Expert: Guvernul reintroduce cosul de gaze, desi acesta i-a cauzat Romaniei pierderi de miliarde de dolari
Foto: Arhiva Pixabay

Odata cu plafonarea pretului gazelor romanesti - pe care Guvernul o instituie prin ordonanta de urgenta - se va reintroduce si asa-numitul "cos de gaze".

Acesta e un instrument administrativ prin care autoritatile ii obliga romani sa consume, in locul gazelor autohtone, un amestec de gaze romanesti si de import.

In sine, sistemul nu e rau. Problema este ca, in urma cu cativa ani, in Romania acest sistem a fost deja folosit in devafoarea romanului, cauzand pierderi de circa 3 miliarde de dolari, sustin specialisti in energie consultati de Ziare.com.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, sub pretextul de a evita saracirea romanilor, Cabinetul Dancila va plafona pretul gazelor din productie interna. Cu alte cuvinte, le va impune producatorilor romani - dintre care cei mai mari sunt Romgaz si OMV Petrom - sa incaseze cel mult 68 lei pe MWh, nu 90 de lei sau chiar mai mult, cum fac acum.

La o prima vedere, o astfel de plafonare ar putea parea lipsita de consecinte. In realitate, insa - din motive pe care Ziare.com vi le-a relatat pe larg - masura risca sa faca foarte mult rau Romaniei.

In plus, pentru implementarea ei va fi nevoie si de instrumente pe care autoritatile au demonstrat deja ca nu reusesc sa le foloseasca in interesul romanului.

Despre ce este vorba a explicat pentru Ziare.com expertul in energie ing. Dumitru Chisalita.

"Este limpede ca, daca plafonezi pretul gazului la 68 lei/MWh, toata lumea va incerca sa cumpere la acest pret.

Problema este ca, la noi, oferta (de gaze din productie interna - n.red.) este mai mica decat cererea. Asta inseamna ca nu toti cei interesati vor ajunge sa cumpere gazul romanesc. Iar asta poate fi o problema serioasa.

Sa luam exemplul a doua fabrici de sticla. Ambele intra pe aceeasi piata si, fiind concurente, trebuie sa poata oferi produse la preturi similare. In aceste conditii, daca prima fabrica reuseste sa cumpere gaz din productie interna cu 68 lei MWh, iar a doua nu reuseste, aceasta din urma iese de pe piata. Si n-ar fi corect sa se intampla asa.

In aceasta logica ar avea un sens sa introduci cosul de gaze, pentru a te asigura ca toate lumea consuma si gaz romanesc de 68 lei/MWh, dar si gaz din import, care va fi mai scump", a precizat Dumitru Chisalita.

Cosul de gaze le-a facut romanilor mai mult rau decat bine

De fapt, Romania a mai avut cos de gaze pana la inceputul lui 2013 si n-a reusit sa foloseasca acest instrument asa cum trebuie. Iata cum functiona sistemul si unde au aparut problemele.

Producatorii transmiteau catre Transgaz ce cantitati urmau sa extraga, in luna urmatoare. In acelasi timp, consumatorii si furnizorii transmiteau de cat gaz urmau sa aiba nevoie.

In consecinta, Transgaz putea calcula de cat gaz de import e nevoie, in fiecare luna. Odata facut calculul, Transgaz trimitea procentele la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), pentru aprobare.

Asa cum Dumitru Chisalita explica intr-o ampla analiza publicata pe site-ul Asociatiei Energia Inteligenta - de multe ori intre procentele trimise de Transgaz si cele aprobate de ANRE erau diferente majore, semn ca sistemul nu a functionat corect.

Ba mai mult, sustine specialistul citat de Ziare.com, diferentele indicau faptul ca piata era manipulata, cu sprijinul autoritatilor.

De pierdut, de pe urma acestor manevre, au avut toti romanii, in conditiile in care tara noastra a platit cu 3 miliarde de dolari mai mult decat ar fi trebuit pentru gazele importate, in perioada existentei cosului, dupa cum reiese din datele prezentate de Dumitru Chisalita.

Din pacate, asa cum Ziare.com v-a relatat deja pe larg, insasi plafonarea pretului gazelor pe care Cabinetul Dancila a adoptat-o vineri seara ii va favorira nu pe producatorii romani, ci pe cei rusi. In aceste conditii, ce garantie are romanul ca - prin institutirea cosului de gaze - Guvernul nu va lua si mai multi bani din tara pentru a-i baga in buzunarului rusului? La acest moment, din pacate, nimeni nu poate oferi nicio garantie, in acest sens.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ordonanta Teodorovici plafonare pret gaze, #cos gaze plafonare pret, #Dumitru Chisalita cos gaze plafonare pret , #gaz