Ziare.com

Exploatarea gazelor din Marea Neagra: Sub privirea atenta a Rusiei, Romania risca sa amaneteze viiitorul generatiilor urmatoare

de Gabriel Kolbay
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 21:55

   

Exploatarea gazelor din Marea Neagra: Sub privirea atenta a Rusiei, Romania risca sa amaneteze viiitorul generatiilor urmatoare
Modul in care va arata Romania copiilor nostri depinde, in foarte mare masura, de felul in care statul roman va sti sa traga foloase de pe urma gazelor naturale din Marea Neagra, potrivit fostului director al Romgaz, Dumitru Chisalita.

Din pacate, desi timp a avut din belsug, statul n-a fost in stare sa isi creeze, in anii din urma, politici clare si avantajoase de exploatare a uriasei cantitati de gaz. In consecinta, acum trebuie sa mearga pe sarma, riscand fie sa isi vanda resursa in conditii dezavantajoase, fie chiar sa ajunga sa o dea, de nevoie, pe mana rusilor.

In Romania se produc anual circa 10 miliarde de metri cubi de gaz, dar se consuma, in medie, nu mai putin de 11,7 miliarde de metri cubi, potrivit datelor din cel mai recent raport de activitate al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Acest consum n-ar avea motive sa creasca, in perioada urmatoare. Ar trebui, insa, sustinut, in conditiile in care in tara noastra exista 3,6 milioane de utilizatori casnici si industriali care depind de gaz. Problema este ca, exploatate in acest ritm, resursele de gaz on-shore (de la tarm) ale tarii noastre risca sa se epuizeze in cel mult 14 ani, se arata in proiectul de Strategie Energetica a Romaniei 2015-2035.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In aceste conditii, zacamintele de gaz din Marea Neagra sunt, momentan, singura speranta a Romaniei de a produce mai mult gaz, pentru o perioada mai indelungata.

De fapt, nu statul produce gaz, in tara noastra, ci companiile carora el le concesioneaza perimetre de exploatare pe uscat (on-shore) sau pe apa (off-shore) . Acestea ajuta insa economia platind redevente catre stat, dar si alte taxe si impozite.

Inca din 2012, doua astfel de companii care au concesionate perimetre in Marea Neagra - adica Exxon (SUA) si OMV Petrom (parte a grupului international OMV cu sediul la Viena) - au anuntat ca au identificat, la o adancime de peste 900 de metri, zacaminte de gaz care ar putea ajunge la 48 de miliarde de metri cubi. Adica intregul consum al Romaniei pe o durata de aproape 5 ani!

Ulterior, insa, s-a dovedit ca respectivul zacamant era chiar mai bogat si ca inca aproape 20 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea fi exploatati dintr-un perimetru aflat mai aproape de tarmul Marii Negre, care ii era concesionat fondului american de investitii Carlyle, prin intermediul companiei Black Sea Oil and Gas.

Era momentul ca statul roman sa profite de reursele pe care companiile i le descoperisera in Marea Neagra si sa isi creeze o strategie avantajoasa de exploatare a uriasei cantitati de resurse naturale.

Din pacate, guvernantii nu au procedat asa, ci au lasat timpul sa treaca. Abia in 2017, in timpul Cabinetului Tudose, a fost lansat un proiect coerent de lege care sa stabileasca reguli de exploatare off-shore. La acel moment, trecusera deja nu mai putin de 5 ani de cand se aflase ca salvarea consumatorului roman de gaz urma sa vina din Marea Neagra!

Amanarea adoptarii legii off-shore le deschide rusilor calea spre zacamintele romanestiProiectul de lege off-shore a fost adoptat de Senat, ca prima camera sesizata, pe 12 februarie 2018. Ulterior, el a ajuns in Camera Deputatilor, pentru avizare si raport din partea Comisiei de industrii si servicii condusa de Iulian Iancu (PSD) . Aici s-a blocat, din pricina faptului ca legiuitorii n-au reusit sa ajunga la un acord cu petrolistii in mai multe probleme care tin de taxare.

Apoi, se pare ca parte dintre cei care urmeaza sa exploateze zacamintele n-ar fi prea incantati nici de faptul ca legea prevede sanctiuni aspre - adica penalizari care ajung la 10% din valoarea contractului - pentru companiile care vor extrage gaz din Marea Neagra fara sa isi faca in Romania filiala si fara sa isi angajaze cel putin un sfert din personal din randul romanilor.

Proiectul de lege a primit deja aviz de la sase comisii si ar fi trebuit sa ajunga la vot. Comisia de fond - adica cea condusa de Iulian Iancu - a primit, insa, termen pana in septembrie sa prezinte raportul, necesar pentru ca proiectul de lege sa ajunga sa fie supus la vot in plenul Camerei Deputatilor.

Cu toate acestea, Iulian Iancu a spus ca legea va ajunge la vot mai devreme, adica in sesiunea parlamentara extraordinara din perioada 1-19 iulie.


Foto: Arhiva Pixabay


Multe depind de adoptarea acestei legi, a explicat pentru Ziare.com Dumitru Chisalita, fost director al Romgaz, actualmente presedinte al Asociatiei Energia Inteligenta.

"In lipsa acestei legi, nicio societate nu va hotari daca incepe sau nu sa exploateze gazul din Marea Neagra. Nici n-ar avea cum. Daca ar incepe acum, n-ar fi exclus ca, ulterior, la adoptarea legii, sa intampine probleme pe care nu le-a anticipat.

Si atunci vor astepta adoptarea legii inainte de a lua o hotarare ferma.

Problema este ca aceste societati au perimetrele respective in exploatare in baza unui acord cu statul, care va expira in perioada 2018-2019. In aceste conditii, actionarii firmelor pot incepe sa aiba indoieli cu privire la oportunitarea exploatarii din Marea Neagra.

Incertitudinea se prelungeste prea mult. Iar daca ar incepe sa aiba dubii, actionarii si-ar vinde din participatie, scazand astfel valoarea companiilor. Cu siguranta ca nicio companie nu isi doreste si nici nu isi permite asa ceva.

Nu este exclus, deci, ca mari exploatatori sa renunte la exploatarea respectiva. Iar intr-un astfel de context iti poate intra - chiar pe usa din fata - un mare investitor ca Gazpromul (cea mai mare companie ruseasca de gaze) . Si ai fi nevoit sa-l primesti din cauza unor probleme pe care ti le-ai creat singur. Sa nu uitam ca, in urma cu aproape o luna, Alexey Miller (director al Gazprom - n.red.) i-a intrebat pe oficialii OMV cand urmeaza sa discute si despre gazul din Marea Neagre", a declarat pentru Ziare.com Dumitru Chisalita.

Maghiarii au fost obraznici, dar au avut dreptateIntr-o conferinta organizata pe 27 iunie la Bucuresti, Kristof Terhes, director al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a subliniat - intr-o maniera destul de nepoliticoasa - faptul ca Romania nu va avea ce face cu tot gazul din Marea Neagra. Asta, in conditiile in care doar o treime dintre romani sunt conectati la o retea de gaz, fata de 95% din populatie, in Ungaria.

"Este pur si simplu prea mult (gaz - n.red.) pentru necesitatea interna a tarii. Vorbim despre 200 de miliarde de metri cubi! Nu aveti petrochimie, nu puteti folosi gazele naturale ca materie prima. Ce faceti cu gazul? Il ardeti, faceti un foc mare?", s-a intrebat Kristof Terhes, enervat de intrebarile presei.

Directorul FGSZ a mai spus ca - de vreme ce nu are posibilitata sa vanda gazul nici in sudul, nici in nordul Europei - Romania ar trebui sa fie multumita ca Budapesta vrea ca traseul BRUA sa se opreasca in Ungaria, in loc sa ajunga tocmai pana in Austria. Motivul: in loc sa fie transporat pana in Austria cu costuri pe care le-ar resimti si tara noastra, gazul ar putea fi livrat direct din Ungaria, prin punctele de interconectare, in tarile Europei Centrale si de Est (ECE).

Ce-i drept, Ungaria are o retea puternica de transport a gazelor, avand puncte de interconectare (conexiuni ale retelelor de gaz la granita dintre doua tari - n.red.) cu sase dintre vecini (mai exact cu Serbia, Croatia, Slovacia, Austria, Romania si Ucraina) . In plus, Ungaria isi construieste acum inca un punct de interconectare, la granita cu Slovenia.


Foto: Arhiva Pixabay


Si Romania are puncte de interconectare cu patru dintre cei cinci vecini ai sai. Din pacate, asta n-o va ajuta prea mult sa exporte gazul pe care-l va extrage din Marea Neagra pe o ruta care sa nu treaca prin Ungaria, este de parere Dumitru Chisalita.

"Lucrurile nu stau la fel, in cazul Romaniei. Din acest punct de vedere, directorul maghiar a avut dreptate, chiar daca a spus-o intr-o maniera obraznica: nu putem exporta nici spre nord, nici spre sud, nici spre est. Sa ne referim, insa, pe rand, la punctele noastre de interconectare cu statele vecine.

Le avem pe cele cu Ucraina. Dar ele sunt cu debit uni-sens, create doar pentru a aduce gaz in Romania, nu si pentru a livra de la noi catre statul vecin. Iar asta e doar motivul tehnic pentru care nu putem exporta gazul in respectiva directie. Exista, insa, si un motiv de natura comerciala. Atat in Isaccea (din estul Romaniei), cat si in Mediesu Aurit (din nordul tarii), capacitatile sunt la cheremul rusilor, pana in 2030, in baza unor acoduri comerciale.

Ca sa modifici datele transportului de gaze pe acolo ai avea nevoie de acord din partea partenerilor comerciali.

In plus, sa vinzi gaz in Ucraina si Moldova, chiar daca ai puncte de interconectare, e riscant. Ar fi ocupat deja rusii piata, daca erau siguri ca-si iau banii! In plus, ucrainienii, chiar daca ar cumpara, n-ar avea cum transporta cantitati importante de gaz, din cauza ca infrastructura lor e la pamant. Rusii au vrut sa o refaca si au ajuns la concluzia ca ar fi mai ieftin sa construiasca una noua", explica Dumitru Chisalita.


Foto: Arhiva Pixabay


Expertul in energie a explicat de ce nici macar celelalte variante de export care ne-ar permite sa ocolim Ungaria nu sunt viabile.

"Am stabilit ca in nord si est nu putem exporta. Din pacate, nici inspre sud n-o putem face. Este adevarat ca avem punct de interconectare cu Bulgaria - cel de la Giurgiu-Ruse - dar el este conceput doar pentru ajutor reciproc, pentru mic trafic de frontiera. Ar permite doar import si export rezidual", a mai spus Dumitru Chisalita.

Iar cum intre Serbia si Romania nu exista punct de interconectare, gazul din Marea Neagra nu mai poate lua decat drumul Ungariei, unde exista punctul de interconectare de la Horia-Csanadpalota si pe unde va iesi din tara BRUA. E tocmai varianta la care a facut referire si Kristof Terhes, directorul companiei magiare FGSZ.

Dumitru Chisalita: Putem exploata rational sau putem consuma totul repedePotrivit fostului director al Romgaz, Dumitru Chisalita, exista doua moduri in care Romania poate exploata gazele din Marea Neagra. In momentul in care va alege unul, va sti ce are de facut, pe viitor.

"Exista, inainte de toate, modelul american de exploatare, adoptat si de unele tari din Europa, printre care Olanda. Aceasta presupune pre-conservarea resurselor indigene. Asta inseamna ca nu extrag decat daca au nevoie. In rest, importa cata vreme pretul e bun.

Sau putem apela la celalalt model: extragem si valorificam tot si ne indestulam pentru urmatorii, sa spunem, 20 de ani. Dupa care nu vom mai avea gaz. E bine si asa, daca intre timp implementam o strategie de inlocuire a gazului cu o alta resursa. Sa spunem, cu energia electrica. Dar strategia trebuie facuta.

Tare ma tem, insa, ca noi vom scoate tot gazul intr-o maniera dezavantajoasa. Daca o societate va ajunge sa scoata considerabil mai mult decat altele, va impune un soi de monopol si, astfel, va putea sa isi impuna mult prea usor punctul de vedere in fata statului roman. La fel va putea face si cel care va vinde cel mai mult gaz din Marea Neagra si va impune, la randul sau, un soi de monopol", mai spune expertul in energie consultat de Ziare.com.

N-ar fi exclus, insa, ca Romania sa mearga, in continuare, pe calea nepasarii fata de generatiile urmatoare si sa isi epuizeze resursele acum.

"Avem, sigur, si posibilitatea sa extragem cat de mult se poate, in anii care vin si chiar sa ne si indestulam intr-o anumita masura si, cu toate astea, sa nu facem nicio strategie. Iar prin 2035-2040, cand ni se va termina gazul, sa nu stim incotro s-o mai apucam. Din acest punct de vedere, viitorul nu suna chiar atat bine", conchide Dumitru Chisalita.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre gaze Marea Neagra Ungaria
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23862 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
20 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Oligarhul Dragnea s-ar bucura daca ar veni rusii. Fiindca atunci

el devine vataful economiei. Daca nu-l omoara Putin intai, bineinteles.

 

@hc-ct

Aveti dreptate:sa le dam un sut undeva rusilor si sa ne ocupam de gazele noastre ,in folosul nostru!
Nici rusii nu dispun de tehnologii proprii pentru forari dificile,cumparandu-le de la vestici!
Problema esentiala,pentru orice in Romania este dubla:
-Venalitatea actualei guvernari,care vinde orice este romanesc,oricui da spaga mai mare,
-incompetenta masiva,unica pana si in istoria Romaniei,pe care o avem acum cu guvernul damcila!
In situatia actuala,pana cand mafiotii PSD-ALDE-UDMR vor infunda puscariile si vor fi maturati de la putere,este solutia Olandei:conservarea resurselor!persistent,trebuie reconstruita industria prelucratoare a gazelor pentru o utilizare superioara,si extinderea incalzitului cu gaze in casele romanilor!Teo

ce este de facut

ROMANIA sa cumpere mai putin gaz din Rusia si nu vom pierde bani in comertul bilateral. Romania vinde putine lucruri in Rusia pentru ca acolo este o piata bazata pe politica. Romania da bani Rusiei si ei ne urasc, ne fac rau. Sa ne rezervam gazele naturale pentru vremuri mai rele cand tarile vecine vor cumpara din Romania.

Rusia mai bine si-ar vedea de proprii cetateni....

O intamplare de-a dreptul GRETOASA,ARATA EXACT FATA NEVAZUTA SI ASCUNSA A RUSIEI,INTALNITA LA TOT PASUL
Un zbor al companiei aeriene Transavia a fost nevoit să aterizeze de urgență din cauza mirosului corporal al unui pasager, care s-a dovedit a fi muzicianul rock rus Andrey Suchilin.
In timpul zborului ce a avut loc pe 29 mai, mai multor persoane li s-a făcut rău din cauza mirosului ce provenea de la muzicianul RUS.
"Părea că nu s-a spălat de cateva săptămani. Catorva pasageri li s-a făcut rău și au vărsat", a declarat un pasager belgian ce s-a aflat la bordul aeronavei.
Membri echipajului au incercat să il țină pe bărbat in toaleta avionului pană ce pilotul a aterizat de urgență.

https://www.unica.ro/un-avion-aterizat-de-urgenta-din-cauza-mirosului-emanat-de-un-pasager-243815

Nu se poate coruptie fără incompetentă

Iar aceste zăcăminte trebuie apărate! Cum? Sfidand diplomatic SUA la sărbătoarea supremă.

Rusia , un bau-bau care nu exista

cand vrem sa-i pacalim pe oameni , o bagam repede cu bau-bau-l rusia . sunt o gramada de tari pe lumea asta care fac comert cu rusia si nu au iesit niciodata in pierdere .
austriecii si ungurii ne cumpara tot gazul din marea neagra de parca noi nu l-am putea folosi in industria noastra . ungurii sa faca focu' cu paie daca au nevoie de combustibil noi sa folosim gazul in industria textila ca iesim mai profitabil

politicieni , nu va vindeti tara !

Stai linistit

ca rusii deja au venit. A avut grija de ei s-ai aduca si s-ai legalizeze cu acte in regula prin notariatul lui fiis, Baselu (care la randui a semnat contractul decolaborare cu GRU inca de prin ani 80 cand era reprezentant Navrom la Anver) I-a fii atent la cine valorifica petrolul romanescsi remarca un lucru ca indiferent ca se numeste Gazprom, Lukoil, Socar, Rompetrol, OMW s-au Mol actionarii din spate peste tot sunt rusi (chiar daca zicem ca sunt azeri s-au kazahi)

la cat gaz

are rusia ce sa faca cu gazul romanesc care cere investitzie masiva pentru a fi exploatat. daca americanii lasa sa expire contractul fara al reanoi asta-i semnal de alarma ca nu-i economic de exploatat si vetzi ramane proprietari 100%.
din nefericire trebuie sa-l chematzi pe ceausescu sa-l exploateze ca el la descoperit, ca romania nu are nici tehnologie nici bani.

 

rusia nu are ce sa faca cu gazul nostru

insa,ca sa ne saboteze,l-ar exploata si l-ar deversa in aer
pur si simplu.
sau,pentru un timp,ar alimenta crimeea.

chestia cea mai sigura in viitorul apropiat este ca rusia
va ocupa militar toata peninsula balcanica.
aceste tari au guverne pro-ruse,vor simula o rezistenta
oarecare apoi se vor "intelege" cu rusii.

Nu conteaza cine cumpara gazul, important e sa dea

..banul! Atat! Poate sa-l cumpere si Arici Pogonici, e o marfa!

Romania va incasa bani chiar fara sa faca nimic. Daca va mai si face ceva va incasa si mai mult!

dl cucu...

fara sa vrei ai postat motto-ul natzional; 'romania va incasa bani fara sa faca nimic'. visul oricarui roman.
totzi avetzi mari sperantze cu zacamintele de gaz natural dar cred ca va vetzi alege doar cu un fart. tot gaz este. nu este strategie natzionala coerenta.

Ca de obicei aratam cu destiul spre rusi dara nu vedem ca in fapt

RO a daruit Exxon (SUA) si OMV Petrom (parte a grupului international OMV cu sediul la Viena) perimetrele petroliere detinute de RO in marea cea neagra...
Imi amintesc chiar ca un premier roman daruia unor americani un perimetru petrolier care era in disputa cu Ukraina, cu cateva saptamani inainte ca instanta internationala sa se pronunte... Premonitie nu gluma...
Mai zice cineva ceva de platformele de explorare sau de cele de exploatare construrite de inginerii si muncitorii romani ? Mai zice cineva despre faptul ca deja in 1989 erau descoperite campurile petroliere marine, pe care acum, cu mare cheltuiala le REdescopera Exxon (SUA) si OMV Petrom.
Cat a castigat si castiga RO din cedarea campurilor petroliere si ce control mai are RO asupra gazului si petolului din campurile sale petroliere, nu mai spune nimeni, caci se pare ca nu mai avem control deloc.
Iulian Iancu spunea mai ieri ca am ajuns de rasul rasului, importand iarna asta, pt incalzit c.rurile, gaze naturale rusesti din stocurile facute de Ungaria pretina..., pe care am platit de patru ori mai mult decat pretul cerut de Gazprom ungurilor. Dar cum noi nu avem contracte directe cu Gazprom luam gazele rusesti via germanica sau mai nou ungarica...
Politicul nostru a facut terci din economia acestei tari. Efectele fiind vizibile cand ne uitam ca ACUM importam gaze sa ne incalzim C.RURILE, caci am taiat fierul vechi reprezentat de industria noastra, in special cea chimica !
Si acum ne cainam aratand cu destiul spre rusii cei rai !

 

gurgui

un comentariu bun, dar nu am dat nimic nici celor de la exxon si nici celor de la omv. Au doar dreptul de explorare. Conform legilor internationale, cat timp resursele sunt acolo la locul lor, sunt ale Romaniei, in momentul in care incepe exploatarea (dupa plata taxelor, redeventele, etc.) intra in proprietatea celui care detine licenta de exploatare. Ce face cu ele este treaba noului proprietar.
In schimb, Ro poate sa-si reponeasca industria chimica, sa dezvolte industria cimentului, industria metalurgica (feroase si neferoase) si alte ramuri ale economiei mari consumatoare de gaze naturale, dar intr-o perioada de timp foarte scurta(2-4 ani). De asemeni trebuie utilizat la generarea de energie electrica. Consumatorul casnic trebuie incurajat prin pret sa consume mai mult, ajutat cel care nu este racordat prin eliminarea taxelor (care sunt uriase in Ro) si cresterea pretului pe m3 de lemne, subventie gen "prima centrala pe gaz". Dar asta dureaza intre 5-10 ani. Ar mai fi varianta transferului (prin cumparare) din off-shore in on-shore prin utilizarea depozitelor goale rezultate in urma exploatarii.
De asemeni ar trebui sa reprezinte o arma in negocierea pretului de import al gaze de la rusi pe termen mediu si lung.

Corect! Un comentariu echilibrat, profesionist!

Romania are de castigat in orice caz! Problema e ca gazul acesta va fi folosit in disputa politica de cei care nu au putere de decizie, adica Opozitia! Deja au inceput cu manipularea, oftica e imensa! Cititi titlul, "Romania risca sa amaneteze viiitorul generatiilor urmatoare".

Stati sa vedeti ce campanie de dezinformare urmeaza de ne vom gandi "ce ginion pe noi sa avem gaz in M. Neagra"! )))

100 de ani de la ,,pacea" de la Buftea...

Obiectivele austro-ungarilor au fost atinse peste un secol : padurile , petrolul si gazele, bancile Romaniei sunt in labele unor firme din Austria. Acum ne mai insulta si boanghenii. Eu zic sa le dam gaze de buda.
Gazele din Marea Neagra stau acolo de milioane de ani si atata timp cat nu le putem valorifica in Romania pot sa mai stea mult si bine. De ce guvernele Romaniaei nu au investit si nu au construit noi trasee de gaze care sa permita conectarea a cat mai multe gospodarii si astfel sa salvam paduri intregi ?
Se pare ca si ,,marele licurici" arde de nerabdare : d-na Birchall chiar in aceasta problema a fost la Washington unde ,,partea americana si-a manifestat interesul" pentru exploatarea resurselor Marii Negre.

 

de acord sa le dam gazele de buda dar sa

le dam si un foc. Toata industria auto din hu ar fi fost in ro daca am fi avut autostrazi. Dar si alte ramuri industriale, dar noi nu suntem in stare sa legam estul de west in 30 ani.
Si da, ar trebui sa protejam padurea si sa incurajam consumul de gaze in zona rurala, cum am mai zis, prin divese facilitati cum ar fi racordarea gratuita si subventie gen "prima centrala", concomitent cu cresterea pretului m3 de lemne.

Cucucorapshan Rank user: x3 29.06.2018, 11:00

"Stati sa vedeti ce campanie de dezinformare urmeaza de ne vom gandi "ce ginion pe noi sa avem gaz in M. Neagra"! )))"

nu exclud posibilitatea sa asistam la un astfel de scenariu in care argumentele economice vor fi aruncate la gunoi

 

Platforma Gloria

Toti absolventii UBB 86 am vrutv sa lucram pe platforma de Explorari Petroliere Gloria. Din pacate asa cum ni s-a declarat public in prima teleconferinta nationala postul era deja ocupat. Am incercat la Institutul de Fizica Atomica deorece cu Profesorul meu de cristalografie Distinsul domn Imre in aplicarile cristalelor in teoria laserilor.
Ghiciti! si acest post era ocupat de fii lui "Toasu"
Asa ca ce mai:
Nr1 si Nr3 au ramas la Universitate,
Nr2 a renuntat la profesie si s-a facut avocat, bineinteles dupa ce a facut a doua scoala.
Numarul 4 si Numarul 5 adica eu: am muncit in exterior.
Numarul 4 a lucrat si in Sierra Leone in nisipuri diamantifere. Este de aceea ca nu ii dau nummele.
Am fost absolventi de excelenta invatati de Profesori de Inalta Clasa.
Sigur ca noi depasim regurile. Dupa 30 de ani este gaz in Marea Neagra, dupu 30 de ani se constrieste primul si cel mai puternic de pe pamant la Baneasa.

Sa nu imi ziceti mie ca doar activistii de partid is "Desteptii"! si noi mucea daca vrem trebuie sa fim activisti

Sa inteleg bine:

Romania musteste de "doxe"!? Toti am fi vrut pe Gloria, facuta la Galati, dar nu'ncapeau pe ea decat vr'o suta...Imi amintesc ca era malul stang al Dunarii, in dreptul orasului plin de spectatori la iesirea platformei din santier si pregatirea ei pt. drumul spre Mare...
Cat despre chestia cu existenta gazului in Marea Neagra:
mergand cu taica-meu la pescuit la malul Dunarii acum peste 4o de ani il intrebam adesea exasperat fiind de rezultatele sub asteptari. Ma tata, da este peste aicea? Este, dar ii acoperit de apa...Fara acest sprijin moral eram demult plecat la joaca nu la pierdut timpul aiurea cu batul in balta.

.....pai....ma rog....acolo e dipolu instalat!....dragul de iel!....

......amerlok + aliat-tolerat-rusneac!....tipic dipolic!....si un "dac adevireat" a dat marea neagra la dipol!.....ce-i asa de surprinzator ???...iar felul in care bagati capu-n nisip e genial!....cica rusu, rusu!...de parca numa rusneacu e acolo!.......sunteti penibili!....si mai si credeti c-o sa ne scoatetem in istorie!.....cu amerlocea acu!....ca 2000 de ani cu barbarii orientali si imperialistii occidentali( nu-i scoate din poza mai dac lashhhh!!!) ne-am tot scos nu ???......pe linga toti tatarii persii mamelucii turkaletzii rusneacii care au venit aci, mai pune si celti romani hapleasburgi hitleristi si acu toti neoromanii astia deodata!.....cum dreac credeti c-o sa ne scoatem cu toti pe cap capushindu-ne de zor cand n-am putut 2000 de ani cu sabiutza si flinta ???!!!......cum ???....smintitilor!....vb. lui Tzepesh.....(ma rog....el " a zis" in film ceva de genu "imbirligaciunile voastre smintite!".....a dat vine pe "scula" nu pe...***)
......numai adevarata trezire aduce "mantuirea" nationala!.....niik altceva......

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor