Facturi umflate la gaze: Cu cat vor creste de la 1 iulie (Video)

Joi, 25 Iunie 2015, ora 13:28
6784 citiri
Facturi umflate la gaze: Cu cat vor creste de la 1 iulie (Video)

Guvernul va discuta marti noul calendar de liberalizare a pretului gazelor, dupa ce Consiliul Concurentei a solicitat sa fie incluse si date privind sprijinul acordat CET-urilor, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

"Se introduce in sedinta de marti si se adauga un amendament, o specificatie pe care o cere Consiliul Concurentei privitoare la schema de ajutor economic pe care o primesc CET-urile privind gazele subventionate din zona producatorilor. Acest lucru trebuie cuantificat, trebuie stabilite conditiile, cantitatile si toate elementele pentru a putea notifica acest ajutor.

Practic, el este un ajutor pe care societatile de termoficare il primesc, gaze ieftine pentru populatie, dar totusi ele sunt socieati comerciale si acest lucru induce ideea ca o alta societate comerciala, respectiv un producator de gaze ar subventiona o alta societate comerciala, respectiv producatorul de termie. Sunt permise de lege, dar trebuie cuantificate si de aceea Consiliul Concurentei a solicitat ca in corpul HG sa se introduca aceste elemente", a afirmat joi Havrilet.

Adevarul despre cresterea pretului la gaze: Motivele pentru scumpirile din ultima vreme Interviu

El a adaugat ca dupa sedinta de Guvern ANRE va organiza un comitet extraordinar de reglementare, astfel incat noile tarife vor intra in vigoare la 1 iulie.

Gazele naturale pentru populatie si CET-uri se vor scumpi astfel la 60 de lei/MWh, de la 53 lei/MWh in prezent.

Nou calendar

Guvernul a convenit cu Comisia Europeana un nou calendar de liberalizare a pretului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorari anuale, nu trimestriale ca pana in prezent, cu cate 6 lei pe MWh.

Conform noului calendar, preturile la gazele pentru consumatorii casnici vor creste de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh in 2016, la 72 lei/MWh lei in 2017 si la 78 lei/MWh in 2018.

Cu cat se vor scumpi gazele: Avem un nou calendar de liberalizare (Video)

Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International sa elimine preturile reglementate in sectorul gazelor si energie electrica.

Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.

Ce au cerut CE si FMI

In negocierile de la inceputul anului, Fondul Monetar International si Comisia Europeana au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat pretul de 58 lei, neacceptat de FMI si CE.

Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost incheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern in 2011 cu FMI si CE, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h in iulie 2014, la 54,6 lei in octombrie 2014, la 56,1 lei in ianuarie 2015, la 58,9 lei in aprilie 2015 si la 62 lei in iulie 2015.

Cresterea pretului a fost insa amanata de Guvern, care doreste prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pana la 30 iunie 2021.

Quarterly Report - Editia 4

Vestea așteptată de toți utilizatorii Galaxy! Samsung lansează Camera Assistant pentru Galaxy S21 FE
Vestea așteptată de toți utilizatorii Galaxy! Samsung lansează Camera Assistant pentru Galaxy S21 FE
Samsung a lansat aplicația Camera Assistant pentru Galaxy S21 FE. Deși până acum doar telefoanele flagship au beneficiat de această aplicație, utilizatorii de Galaxy S21 FE se pot bucura acum...
iFixit își încheie parteneriatul cu Samsung. Compania critică politica de reparații
iFixit își încheie parteneriatul cu Samsung. Compania critică politica de reparații
Compania iFixit, cunoscută pentru vânzarea de instrumente și piese de reparații pentru electronice, precum și pentru ghidurile de reparații oferite utilizatorilor, a anunțat încetarea...
#calendar liberalizare gaze, #scumpire gaze calendar, #scumpire gaze, #gaze scumpire ANRE , #gaz