Financial Times: Dezvoltarea gazelor de sist in Romania - Nu in ograda mea!

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 00:04
3605 citiri
Financial Times: Dezvoltarea gazelor de sist in Romania - Nu in ograda mea!
Foto: Arhiva

Compania americana de consultanta si audit KPMG afirma, intr-un studiu, ca dezvoltarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est este "inevitabila", insa jurnalistii de la Financial Times sustin ca exista intotdeauna un pericol in utilizarea cuvantului "inevitabil".

Desigur, aproape toate tarile din regiune vor energie accesibila, dar unii localnici vad lucrurile diferit. Contingentul "Nimby" (Not in my back yard - Nu in ograda mea), favorizat de tehnologia moderna, este foarte activ in regiune. Iar politicienii tin cont de acest aspect.

Aceasta este e o parte din motivul pentru care noul guvern din Romania, condus de premierul de centru-stanga Victor Ponta, a impus un moratoriu cu privire la explorarea si extractia gazelor de sist la sfarsitul lunii mai.

Au avut loc o serie de proteste de mare amploare, inclusiv in estul Romaniei, confruntat cu o mare lipsa de locuri de munca si unde a fost declansata o campanie impotriva deciziei fostului guvern de a acorda companiei petroliere americane Chevron licenta pentru explorarea potentialelor depozite de gaze de sist din perimetrul Barlad, in apropiere de granita cu Republica Moldova, scrie Financial Times pe blogul beyondbrics.

Chevron a anuntat pe pagina sa de Internet ca a castigat mai multe licente de explorare pe o suprafata totala de peste 9.000 de km patrati, in nord-estul si sud-estul regiunii Dobrogea, in apropiere de frontiera cu Bulgaria.

La cererea de a explica actuala sa pozitie in Romania, compania a raspuns printr-o declaratie: "Chevron se angajeaza sa colaboreze cu Guvernul pentru a raspunde oricarei preocupari privind dezvoltarea gazelor naturale in Romania. S-a dovedit ca dezvoltarea si productia de gaze naturale din formatiuni de sisturi se face intr-un mod sigur, responsabil fata de mediu".

In mod nesurprinzator pentru jurnalistii britanici, exista multa confuzie. Nu este clar daca moratoriul privind explorarea (si extractia/productia) este in vigoare in prezent si ce anume acopera el.

Moratoriul lui Ponta: ratiuni de mediu sau realiniere politica?

Ideea unui moratoriu din ratiuni de mediu nu este o surpriza prea mare - Ponta este cunoscut pentru preocuparile sale de mediu - desi unii observatori apropiati se intreaba daca atitudinea sa nu reprezinta mai mult o simpla realiniere politica a noii conduceri.

"Noul guvern a pus toate contractele in asteptare, probabil pentru ca au fost proiecte ale presedintelui Traian Basescu. Legaturi mai stranse cu Rusia si companii producatoare de petrol locale inseamna intarzieri mari pentru proiectele privind fracturarea hidraulica. Multe lucruri vor depinde de abordarea adoptata de Chevron si alte parti interesate. Toate potentialele campuri [de gaze de sist] sunt situate in regiuni dominate de actuala coalitie, astfel ca perceptia publica va fi, de asemenea, importanta", citeaza FT un analist roman.

Guvernul lui Ponta cu siguranta nu a exclus optiunile, spunand ca va ridica moratoriul daca cercetarile privind fracturarea hidraulica se dovedesc sigure pentru mediu.

Cele mai recente schimbari in Romania au venit prea tarziu pentru a fi incluse in studiul regional al KPMG. Tara importa in prezent mai putin de 20% din gazul consumat, desi cererea este in crestere.

"Una dintre concluziile noastre cheie este ca procesul de reglementare privind gazele de sist este in mare masura in desfasurare in regiune, in contextul in care mai multe tari (inclusiv Romania) trebuie inca sa stabileasca cum vor reglementa (si impozita) extractia gazelor de sist", a spus Steve Butler, co-autor al raportului KPMG.

Mai mult, faptul ca au existat mai multe schimbari de guverne in aceasta primavara, cu preluari ale puterii de catre alte partide politice, inseamna inevitabil ca pozitia unei tari privind gazele de sist se poate schimba. Acest lucru poate avea un impact asupra unei abordari individuale a investitorilor si asupra nivelului de investitii dintr-o tara.

"In mod clar, recenta schimbare a guvernului din Romania a dus la aceasta schimbare de politica. Ramane de vazut cat de mult va dura acest moratoriu si daca ar putea fi schimbat din nou ca rezultat al unui studiu ulterior, sau printr-o alta posibila schimbare de guvern", a afirmat Butler.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#explorare gaze sist Romania, #Financial Times gaze sist Romania , #gaz