Franta si Germania ne preseaza sa scumpim gazele

Joi, 29 Iulie 2010, ora 11:08
3824 citiri
Franta si Germania ne preseaza sa scumpim gazele

Ambasadorii Frantei si Germaniei in Romania preseaza autoritatile de la Bucuresti sa scumpeasca gazele. Deocamdata, GDF Suez si E.ON, cei doi mari operatori de pe piata locala de gaze au obtinut o scumpire de aproape 6%, desi cerusera cel putin de doua ori mai mult.

Petru Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, a declarat ca gazele se vor scumpi, cel mai probabil cu 5,6%, dar aceasta va fi singura scumpire din acest an, potrivit Money.ro.

El a precizat, insa, ca Romania este presata de tarile din care vin cei doi operatori de gaze, iar scumpirea gazelor a fost deja inclusa in tinta de inflatie stabilita cu BNR.

"Ambasadorii Frantei si Germaniei fac presiuni serioase asupra institutiilor de stat ca sa se realizeze aceasta scumpire. Nu poti sa nu tii seama de ei. Totusi GDF Suez si E.ON sunt cei mai mari contribuabili la bugetul Europei unite", a spus Petru Lificiu, presedintele ANRE.

Acesta a adaugat ca scumpirea gazelor ii va afecta pe romani, in special pe cei saraci, asa ca e nevoie de un program de sprijin pentru ei. Lificiu crede ca acest ajutor ar trebui sa vina sub forma unei subventii directe, dar deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie care sa se poata transforma intr-o lege.

Motivul invocat de GDF Suez si E.ON este ca pretul reglementat nu acopera costurile lor de operare si, prin urmare, ca nu-si pot atinge rata de profit stipulata in contractul de privatizare. Astfel, surse din ministerul Economiei au declarat ca cererile celor doi operatori ar fi justificate si ca, in aceasta iarna, nu vom putea evita scumpirea gazelor, mai scrie Money.ro.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...