Ziare.com

Gas Wars - Atacul clonelor

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 17 Martie 2018, ora 13:03

   

Gas Wars - Atacul clonelor
Petrisor Peiu
4 din cele 8 milioane de locuinte din Romania se incalzesc cu lemne in anul 2018, la 11 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. De ce? Simplu, nu au acces la reteaua de gaze naturale din propria lor tara, altminteri a treia cea mai bogata in rezerve de gaz din Uniune. In aceeasi tara, peste 100.000 de locuinte nu au acces la reteaua de electricitate. De ce? Simplu, nimeni nu a electrificat localitatile in care traiesc acesti oameni.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Pentru ca am zdrobit total industria (considerata de politicieni "un morman de fiare vechi") din 1990 pana acum, consumul a scazut de la 58,1 la 32,4 milioane tone titei echivalent (in timp ce consumul global UE a crescut usor), cu 44%. Spre comparatie, in Polonia a scazut usor de la 103 la 95,4, in Ungaria a scazut de la 28,8 la 25,2 cu 12%, in Cehia a scazut de la 50,1 la 42,4 cu 15%.

La consum final (fara consumul sectorului energetic, transport si distributie), avem aceeasi cadere dramatica de la 40,8 la 21,9 milioane tone titei echivalent. Spre comparatie, Polonia creste usor de la 60 la 62,3, Ungaria scade usor de la 20 la 17,3 iar Cehia mai abrupt de la 32,7 la 24,2 milioane tone titei echivalent. Ce arata aceste cifre: nu mai consumam pentru ca ne-am "comprimat": 40% din forta de munca a plecat in strainatate, iar industria s-a redus cam la o treime!

Si cu toate acestea, importam energie electrica, desi suntem a treia cea mai bogata tara in resurse energetice din Uniunea Europeana!

Desi avem resurse de gaze naturale, iar consumul industriei a scazut foarte mult, importam gaze rusesti la un pret intrecut doar de gazele importate de bogatii din nordul Europei (Finlanda, Suedia si Estonia). Noi platim 18,44 euro/MWh (pret care este o estimare a pretului la granita pentru gazul importat din Rusia in perioada aprilie-iulie 2017), in vreme ce polonezii, care ar bea sange de rus de trei ori pe zi, au un pret de import de 17,08 euro, iar cehii, pentru care statistica DG Energy arata doua preturi, au 16,04 euro/MWh pret de import prin hub, si 15,85 euro, pret de import al gazului venit direct din Federatia Rusa; in cazul Bulgariei, gazul rusesc a avut un pret de 18,19 euro, iar pentru Ungaria, pretul gazului rusesc a fost de 17,91 euro MWh.

Ultima oara cand am avut o iarna normal de geroasa, in 2016, Romania a importat doar 1,48 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, adica 0,85% din toate exporturile Gazprom, in conditiile in care Petrom si Romgaz au produs, impreuna, 9,5 miliarde de metri cubi.

Ei, si printre atatea statistici intristatoare, apare si o raza de lumina: platoul continental al Marii Negre, parte din el castigat prin arbitraj international, este plin de gaze naturale, avand zacaminte estimate chiar si pana la 200 miliarde metri cubi. Gata, am crezut noi, avem resurse, hai sa le folosim: sa extindem alimentarea cu gaze pentru toti romanii, sa facem grupuri noi de productie de electricitate (oricum, cele pe carbune nu se retehnologizeaza si din 2021 nu vor mai putea fi folosite), sa dam de lucru petrochimiei!

Asta, am crezut, noi palmasii. Ei, insa, cei care conteaza de fapt, adica politicienii, sefimea gazelor si a energeticii, precum si o mica armata de clone din ONG-urile oficioase si din presa, au stabilit altceva: sa concesioneze exploatarile de gaze si apoi sa se imprumute de la banci pentru a construi conducte prin care sa exporte direct materia prima (gazele, adica) la Viena.

Coincidenta sau nu, cei mai importanti beneficiari ai concesiunilor de gaze din Marea Neagra sunt tocmai cei la care trebuia sa ajunga aceasta materie prima, bogatii si cinicii vienezi:


Coincidenta sau nu, imediat dupa primirea concesiunii de exploatare a gazelor offshore, in decembrie 2009, austriecii cu pricina au vandut asa-numita Divizie Petrochimica Bradu de la Arpechim combinatului chimic Oltchim, pentru suma de 13 milioane de euro, renuntand astfel la activele fixe aferente activitatii de petrochimie, active care astazi sunt nefunctionale: instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate, polietilena de inalta densitate, o serie de rezervoare precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare; unitatea de extractie aromatice avea o capacitate de 50.000 de tone pe an, iar instalatia de piroliza putea produce pana la 200.000 de tone de etilena si 95.000 de tone de propilena pe an.

In anul 2011, austriecii cei smecherasi decid inchiderea definitiva si a rafinariei de la Pitesti, cu o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone/an (atinsa inclusiv in 2006), sub pretextul ca nu are iesire la mare (probabil ca rafinaria de la Viena are vreo iesire secreta la mare, cine stie?).

Pentru ca scena sa fie completa, in anul 2010 vienezii decid sa inchida si petrochimia de la Doljchim (specializata in producerea de ingrasaminte chimice minerale, de metanol si de intermediari), iar toate cladirile au fost demolate pentru decontaminarea zonei. Cu alte cuvinte, statul roman le da lor concesiunea celui mai mare zacamant de gaze si ei inchid petrochimia. Probabil o simpla coincidenta, vor zice armatele de clone...

Ei, acuma ce sa faca sarmanii austrieci cu atata gaz? Doar nu o sa-l lase pe fundul marii. Si atunci, tot coincidenta desigur, Transgaz decide sa imprumute si sa cheltuiasca 278 milioane de Euro pentru a construi o conducta intre Tuzla (Marea Neagra) si Podisor pentru a permite conectarea gazelor offshore la viitoarea conducta BRUA (pe atunci) in vederea ajungerii in imperiala si majestuoasa Viena. Desigur ca armata clonelor ne va explica doct ca statul nu ar fi putut sa cheltuie o suma similara pentru a face o centrala electrica pe gaze de 250 Mw.

Dar, cum Dumnezeu isi cam bate joc de planurile oamenilor (fie ei si austrieci), Ungaria decide in iulie 2017 sa le taie macaroana austriecilor si sa opreasca gazele la Budapesta, astfel incat vienezii sa ramana doar cu furnizorul lor traditional, Gazprom-ul. S-ar putea crede ca romanii nu vor accepta un joc in doi cu maghiarii lui Viktor Orban. Dar nu, clonele ne spun: BRUA este un proiect european care trebuie sa continue, Romania se opune vitejeste gazelor rusesti! Astfel incat, la nici doua saptamani de la anuntul maghiarilor, ANRE si Trasngaz (precis in urma unei mature chibzuinte) decid sa mearga mai departe cu proiectul, botezat inselator BRUA 2, care acum devine RU (Romania -Ungaria).

Ca urmare, Transgaz si omologul sau maghiar FGSZ (parte din grupul MOL) organizeaza o licitatie pentru atribuirea capacitatii noii conducte, licitatie facuta dupa "proceduri europene", dupa cum ne asigura clonele. Pai de unde stiti, stimabililor, ca erau proceduri europene, daca toata licitatia era secreta, inclusiv numele firmelor castigatoare? E drept ca procedurile europene nu se puteau aplica decat pe serverele din Budapesta ale FGSZ.... (sursa aici.)

Si iata ca apare cea mai mare si mai stranie coincidenta! Cine sunt firmele castigatoare ale capacitatii de livrare a gazelor din Romania spre Ungaria, adica cine sunt firmele unde va ajunge gazul romanesc din Marea Neagra? Una este o firma din grupul la care MOL este actionar majoritar, MET AG, iar cealalta se ascunde dupa misterioasa succesiune de litere MFGT.

MFGT inseamna Magyar Foldgaztarolo Zrt adica firma care detine si opereaza depozitele subterane de gaze din tara vecina si prietena. Da, numai ca MFGT este parte din grupul MVM, MVM Magyar Villamos Muvek Zrt, adica compania nationala maghiara care inglobeaza productia de energie electrica, transportul energiei electrice, depozitele de gaz si multe altele. Printre alte elemente uitate de catre clonele cantatoare ale comunicatelor Transgaz, MVM este si partenerul rusilor de la ROSSATOM pentru construirea centralei atomo-electrice Paks 2.

Ce nu inteleg eu este cum functioneaza "procedurile europene" mult invocate de Transgaz si ANRE? Cum se poate ca MOL sa fie co-organizator al licitatiei si in acelasi timp castigator? Sau cum se poate ca cele doua firme castigatoare sa fie legate de puternice interese comune si afaceri stralucite derulate impreuna? Oare regulile europene permit ca firmele castigatoare sa fie implicate impreuna intr-un scandal urias din Ungaria vecina, atunci cand MFGT a scos gaz ieftin din depozitele sale pentru a-l vinde catre scoli si spitale dar acest gaz a ajuns tocmai la MET? (sursa aici.).

Fondul problemei este, insa urmatorul: statul roman estimeaza ca va incasa anual 140 milioane Euro din exploatarea zacamintelor marine de gaz; cu banii astia nu face mai bine niste centrale electrice pe gaze sau nu mai bine extinde reteaua de gaze catre compatriotii nostri decat sa ii dea pe panselute si alte inventii de-ale lui Valcov? Sau in loc sa dea aproape 300 de milioane Euro pe o conducta de vandut materii prime, nu mai bine redeschide petrochimia de la Pitesti? Cu 300 de milioane de Euro faci si o rafinarie.

De altfel, conducta finantata cu bani europeni (BRUA originala) va fi construita pe teritoriul Romaniei de catre o firma austriaca, Habau PPS Pipeline Systems si un consortiu condus de INSPET SA (intamplator, amendat in trecut de Consiliul Concurentei cu 7,3 milioane lei pentru trucarea unei licitatii organizate de Transgaz in 2009).

Evident, ca tot o coincidenta este si faptul ca teava din care se va face gazoductul provine din statele non-UE Turcia si (surpriza?) Rusia, pentru ca producatorul galatean ArcelorMittal Tubular Products nu a reusit sa convinga exigentii austrieci! Iarasi e cam straniu ca UE sa finanteze un proiect care se face cu produse turcesti si rusesti, dar sigur clonele ne vor recita din manualul de licitatii "european".

Ce vor face insa clonele? Vor incepe sa descante noua conducta BRUSA (adica prin Slovacia tot la Viena), desi OMV o respinge? De altfel, Manfred Leitner, downstream executive board member in cadrul grupului OMV crede ca "Este acum in discutie atragerea Slovaciei in proiect, dar nu este o varianta care sa ne convina pentru ca asta inseamna costuri suplimentare pentru clientii nostri. Din aceasta cauza, traseul nu este conexiunea ideala. Ideea este ca nu tot gazul trebuie sa se duca spre Vest" (sursa aici).

Dar nu-i nimic. Clonele nu vor dezarma, ci se vor strange in jurul prea-cinstitului Ion Sterian de la Transgaz in vreo sala de marmura a unei cladiri istorice, sub acoperirea de "think tank" oficios si cu binecuvantarea unor fosti si viitori ministri. In asteptarea fripturilor fumegande, se vor convinge intre ei ca suntem o natiune europeana, cu companii puternice care se lupta cu rusii si mai ales ca respectam toate procedurile europene. Oricum ei nu pleaca din nordul opulent al Bucurestiului decat spre aeroport, nicidecum spre Romania care se incalzeste cu lemne. Sau poate spre o anumita adresa de pe Stirbei Voda?

P.S. Numele companiei MFGT a fost devoalat din greseala de una din clone intr-un articol care povestea cu incetinitorul un comunicat al Transgaz-ului.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10543 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Preturi...

Preturile pt. gaze, prezentate de dvs., reprezinta, evident, interes. Insa, in afara de faptul ca avem printre cele mai mari preturi, mai sint si alte multe variabile, neprezentate, care intra in stabilirea acelui pret. Una dintre variabile, foarte importanta, este si cantitatea totala de gaze pt. care s-a stabilit acel pret, si apoi poate si perioada anului cind vor fi livrate acele gaze. Pentru ca, daca Romania are gaze din surse proprii, inseamna ca va cumpara o cantitate mai mica de gaze, si atunci aceasta cantitate mica va veni, probabil, la un pret mai mare.. Doaer niste presupuneri...

 

Intalnire secreta

Acu vreo 3 luni, la București a avut loc o intalnire neașteptata, intrucat e de domeniul președinției relațiile cu țările straine, intalnire in care cei doi căpcăuni dragnea&tariceanu s-au intalnit cu ministrul de externe maghiar peter szijjarto. Totul a fost f secret, deși țara Codruta lupta impotriva coruptilor, s -a , aflat ca s-a primit peșcheșul pt cedarea gazelor. Beneficiari Dragnea & Cariceanu. Rusine lor!

Unde nu-i cap vai de picioare!

Va văicăriți ba ca nu sunt gaze ba ca nu sunt spitale ba ca nu sunt șosele ba ca nu sunt salarii decente ...
In loc sa tratați cauza voi doar va plangeți de efecte.
Știți ceva: LE MERITAȚI!

Ce voiai sa facem?

Sa plecam toti,cum ai facut tu? Atunci, in fatza cui mai faceai pe grozavul?

Draknea spunea -suntem un stat suveran-saptamana trecuta

Toti pesedistii spun ca soros si multinationalele ne mananca de vii.
Ori noi vedem ca cei care ingroapa romanii de vii si nu le pasa decat de bogatiile Romaniei sunt politicienii si clonele care s-au improprietarit cu tot ce este usor de vandut si care le aduce profit imediat.
Bun articol si bine documentat,dle Peiu.
Urcati o treapta intr-un viitor articol si spuneti cine sunt clonele nesatule si imbuibate .

 

"spuneti cine sunt clonele nesatule si imbuibate" ESTI F. NAIV

*

Nici macar acum nu ne trezim.

Inca un articol rascolitor! Felicitari domnule Peiu pentru ca nu sunteti indiferent, nu uitati, pentru ca indignarea si dorinta de a ne trezi va sunt mai mari decat neputinta si lehamitea. Oare cati oameni ar trebui sa gandeasca la fel pentru a opri macar de ticalosiille in desfasurare?
Am senzatia cumplita ca acest popor este ca un animal caruia o bestie i-a taiat cele patru membre si e lasat sa moara in chinuri, neputincios .
Din prostie si din nemernicie, cei care s-au perindat in ultimii 28 de ani la conducerea tarii s-au aliat cu altele din strainatate, impotriva propriei tari.
De ce au facut-o, de ce o fac si acum cu o criminala nerusinare si nu li se intampla mai nimic?
De ce oamenii adevarati sunt atat de putini si nu au succes la acest popor care alege, de fapt produce, aproape numai jivine ticaloase la conducerea tarii? Oare de ce? Nu cumva fiindca asa este si poporul, masiva lui majoritate?
De ce este poporul asa? Urmele otravirii cu care comunismului rusesc au imbolnavit Romania dupa razboi este o explicatie, dar nu singura. Nici macar acum nu ne trezim. In continuare, toleram.

Poporul roman este un popor care a fost abuzat

de peste 70 de ani, iar cosecintele se vad in frica de autoritati, slugarnicia in fata celor bogati si puternici dublate de fanfaronada si imbatosare prin spate. Consecintele se vad in inclinatia spre ciupeala, tendinta de a ascunde sau farda adevarurile nemagulitoare, lipsa de responsabilitate, si pasivitate civica. Ca sa poti vindeca urmele acestui abuz continuu, trebuie sa ai institutii ale statului puternice si domnia legii. Clasa politica nu poate fi garantul indreptarii societatii, pentru ca este la putere pe termen scurt, si pentru ca interesele ei vin adesea in contradictie cu interesele populatiei sau ale statului insusi. Ce i se cere clasei politice este sa activeze in limitele impuse de lege si interesele statului roman. Pentru aceasta trebuie amendata constitutia Romaniei, in sensul ca numai poporul roman este suveran, iar parlamentul ca parte a statului roman este in slujba poporului.

singura speranta ramine dna

daca va mai avea timp si loc...

de ce socialistii romani sint bot in rit cu iredentistii
hortysti,e o mare taina :)))

bozgorii stiu ca dragnea condamnatul penal e slab
si executa fidel orice le cer ei...

sper ca orban sa-i ceara vasalului dragnea dreptul
primei nopti :)))

 

Bineinteles ! Iata de ce iubesc romanii DNA ! Cand vad atatia

HOTI, mai ales printre politicieni si sefii numiti de partide la conducerea firmelor mari (mai puternic in energetica), romanii vad rezolvarea doar prin arestarea hotilor mafioti, ceea ce este cat se poate de normal si nu reprezinta deloc statul paralel inchipuit de Dragnea & co ...

Ceausescu a fost condamnat

si executat sumar pentru "subminarea economiei natzionale". Datele prezentate in acest articol, daca sunt adevarate - si eu cred ca SUNT, fiindca d-l Peiu nu a riscat niciodata vreun neadevar - sunt o dovada clara de subminare (a economiei natzionale). Deci, ce facem ? Oare regulile UE - daca chiar au fost aplicate corect, ceea ce mai este de domonstrat - chiar nu pot fi contracarate atunci cand interesul natzional (constand in ridicare nivelului de trai al populatiei Romaniei) o cer ? Cu ce-si pierd vremea pe la BRX reprezentantii RO la UE plus parlamentarii romani la Starsbourg, daca nu se trezesc si nu actioneaza in fata acestor date "ingineresti" cu mare valoare de incredere ? Tot vreo sfanta shpaga decide si atitudinea oficiala a RO in aceste probleme de subminare a interesului national ? Pana cand ???????????

 

Pai cum ce faceti? Luati-va dupa rusi :)))

confiscati si nationalizati depozitele (munca si investitiile companiilor private) http://www.energynomics.ro/en/black-sea-gas-and-international-expansion-are-the-answers-for-the-future-of-omv-petrom/
P.S. companiile private cel putin platesc la bugetul statului taxele de redeventa, TVA, taxe pe castig etc. Daca nationalizati sectorul energetic nu mai pupati niciun leu, dimpotriva (vezi cum rugineste Hidroelectrica si alte complexe energetice, unde guvenrul trebuie sa le stearga datoriile din cinci in cinci ani)

ai inteles gresit, amice,

sau n-ai vrut sa intelegi; carcotasul se referea la posibilitatea reala a unei interventii politice prin care contractul pagubos (dupa cum spune autorul articolului) pentru Romania, in chestiunea gazelor romanesti, sa fie blocat sau renegociat in interesul tarii. Nu a fost vorba nicairi de nationalizare.

circotasule,da' tu?i-ai votat!!chiar n-ai nicio vina, niciuna?

N-ai stiut ce votezi? Asa pretinzi? Cita ipocrizie!!

amice,

esti subtil doar pentru aplaudacii care te sustin, cand insinuezi ca as fi vinovat de votarea (fiindca eu chiar am votat) acelor "i-ai votat"... pe cine ? cine sunt acei "i" din expresie ? Am votat cu doua maini pentru UE, dar deloc pentru instalarea la putere si la izvorul de bani a celor ce dvalizaza bugetul public al Ro. Ce sa discut cu d-ta daca nici nu vrei sa intelegi ce spun eu ? Si sunteti la fel cam toti cei din "grupa" ta.

@circotasul

Ceausescu a fost executat de tovarasii de lupta.

Secretizarea

contractelor (defavorabile Romaniei) este o metodă favorită de fentare a DNA.

 

Nea asta

Nea asta ,a uitat că nu mai e comunism ,cand statul era in toate !!! Acum clientul plătește elctrificarea și conducta de gaz pană in fața porții ! Cine nu are lovele ,atunci la opaiț că in perioada interbelică !atunci erau petrol și gaze de mii de ori mai mult că acum și lumea trăia la lampa ! Noroc cu cizmarul ,ia mai scos pe țăranii la lumina cu porțile de fier ,Cernavodă ,bicaz,etc..

 

Dragi patrioti si mitici

1. Resursele subterane apartin "descoperitorului" care a riscat multi bani si multa munca in lucrari de explorare (OMW Petrom de exemplu a investit miliarde in lucrari de explorare.. iar rezultatul putea fi la fel de bine negativ). Exploatatorul plateste statului taxe de redeventa, taxe pe castig, taxe TVA, si alte axe, indiferent de originea actionariatului sau. In acest sens (si nu numai) nu exista nicio diferenta intre OMV-Rompetrom si alte companii controlate de capital autohton (asa scum a fost Rompetrolul patrihotului Dinu Patriciu spre exemplu).
2. Pana in prezent, exploratorii au descoperit doar un singur depozit comercial in apele Romaniei (in perimetrul Neptun) iar rezervele acestuia abea reusesc sa acopere epuizarea gazului din depozitele onshore... si asta doar pe o perioada limitata de timp (in jur de 10 ani din cate am inteles).
3. Investitii in pipelines de genul BURA precum si in rafinarii se planifica pe termen lung (investitii de acest gen nu se amortizeaza in timp de 10 ani). Eu propun "patriotilor" sa puna ei banul pentru constructia unei rafinarii, OMV-Petrom se va bucura sa vanda orice surplus de gaz (si cat se poate de mult) pe plan intern.

 

"patriotii si miticii" isi vind votul pt. ajutoare sociale!!!

Ce crezi ca voteaza acesti oportunisti (vezi ce frumos ii definesc? nu-i injur, desi merita!)?

QB aberezi la foc mare, s-au te-ai nascut ieri si nu stii

nimic, despre ale gaze "descoperite" acum ??? de OMW.
Daca te-ai fi nascut inainte de 89 ai cunoaste ca RO avea o intreaga flota de platforme marine (construite si gandite de ingineri si muncitori ro) cu care s-a facut exploarea si exploatarea rezevelor de hidrocarburi in marea cea neagra.
OMW nu a facut decat sa preia rezultatele explorarilor facute inaite de 89, adica cheltuieli zero. Ca e asa aminteste-ti ca un Tariceanu concesiona oarece zone marine aflate in litigiu cu Ukraina, inaite ca curtea internatzionala sa se pronuntze. O facea caci stia ce bogatii sunt sub apa marii !
Petrisor ne spune ce ne spune dar uita esentzialul. in primul rand uita sa ne zica ca RO nu importa gazul natural direct de la rusi, asa cum fac ungurii. Rezultatul este ca cumparam gazul pe piata libera, de multe ori si de trei patru ori mai mult decat cere pe el Gazprom-ul.
Ilustrativ este ultimul import "fortuit" din aceasta iarna, cand desi se stia ca peste mai putin de o saptamana vine primavara cu temperaturi de peste 16 grade, s-a importat masiv gaz natural la un pretz nesimtit de mare.
Raspunde cineva ??? Desigur ca nu, pt ca traim intr-o tara in care un condamnat definitiv penal si un inculpat fac legile !
Cat despre redeventze, mai citeste ! Sunt aproape inexistente ! Statul se tot chinuieste sa le aduca la normal de n ani de zile, dara nu are timp de chestii atat de marunte...
Si nu uita, energia este in toate statele incepand cu US si terminand cu Burkina Faso o problema de sigurantza natzionala doar la noi e o problema de piatza Obor, asa incat stabilim pretul gazelor dupe un hab din Austria si nici macar dupa cel mai mare ! Hotzie pe fatza !
Si nu in ultimul rand Hidroelectrica este cea care ne da lumina chit ca niste baietzi dastepti, cum pari si tu, au vreut sa o bage in faliment !

gresit !

citeste legea si vei vedea ca e tocmai pe dos: resursele apartin Romaniei, doar dreptul de exploatare este cedat - in conditii bine precizate - antreprenorului privat. Iar conditiile unui contract de interes national pot fi renegociate daca, de exmplu, DNA constata ca ele se datoreaza unor fapte penale de gen comisioane sau shpagi... ceea ce pare a fi tocmai cazul de fatza. Cei aia Qui Bono... poti oferi o traducere in romaneste ?

comunistii secu-militieni si-au decretat singuri economia...

..ün morman de fiare vechi".....ca sa se nhaiteze cu dipolu original in vederea de beneficii comune pe spinarea populatiei!...golanii occidentali ne-au luat tot capitalul si le-am si cerut scuze, iar dipolu nostru interior a primit in schimb rolls-roayse si villa la viena plus bilet lunar pt. table la monaco!.....asta s-a ntamplat dupa vinzarea din1045!......niik surprinzator de altfel.....
....nu stiam ca 4 milioane din 8 se ncalzesc tot cu lemne!....asta arata oroarea dipolica si nimicnicia din romeni!.....vai de noi!....treziti-va dreac odata!.....

 

Problema locala este ca indiferent cine exploateaza

resursele exista perceptia, ce putin, de coruptie, si/sau incompetenta. Perceptiile negative sint intarite de caracterul secretiv, netransparent, at contractelor, dupa cum a semnalat domnul Peiu. Ideea este ca “it’s not sufficient to do the right thing, you must be seen to do the right thing".

 

Nu vom mai avea dreptul nici să-i criticam

De 28 de ani Romania este victima unui jaf fără precedent, făcut cu complicitatea celor care o conduc, chiar inițiat de unii dintre ei.
Constitutia le-a permis sa emita legi care permit punerea Romaniei la discretia mafiilor politice și economice. S-au creat inegalitati inacceptabile intre drepturile categoriilor de romani, s-a pus in mainile unora multă putere, dar nu și raspundere, control sau sanctiuni pe măsura.
Parlamentarii s-au blindat cu inamovibilitati, in loc de raspunderi proportionale cu importanța greselilor. In ***and vor fi dezincriminate tot felul de ilegalitati pe care administratorii puterii le fac.
In locul obligatiei de a consulta poporul in cazul unor măsuri de importanța majora, și-au luat dreptul de a emite legi secrete, contracte secretizate, producand dezastru in economia țării.
Și-au creat statut de persoane care nu răspund pentru ceeeace fac. Cand DNA a avut unele suspiciuni legate de celebra ordonanta 13, din anchetator a devenit anchetat, cu concursul CCR!
In ***and, nu vom avea dreptul nici să-i criticam.
A semnala diversele crime impotriva interesului public va fi mult mai grav decat sa le comiți!
L-am auzit pe Dragnea despre necesitatea unei legi care să-i condamne pe cei care spun "minciuni" despre țara. Dar nimic despre cei care o jefuiesc, care o mint!

 

hm!

ma surprinde limbajul folosit intr-o analiza economica ce se vrea serioasa: "saramanii austrieci", "austriecii smecherasi" samd
e plina de manipulari: "am zdrobit industria dupa 90", consumul energetic s-a prabusit samd.
adevarul e diferit: industria are 23% din PIB, unul dintre cele mai ridicate din UE, si a crescut cu aproximativ 60% din 1990 pana in 2017, nu a scazut. ponderea industriei in PIB a scazut de la 58% la 23%, in linie cu economiile europene, care se bazeaza majoritar pe servicii, nu pe industrie/agricultura.
scaderea abrupta de consum energetic se datoreaza eliminarii masive a industriei energofage, perimate tehnologic
preamarirea Romaniei ca fiind a treia din Europa ca resurse energetice e tot o manipulare, fiindca toata Europa, inclusiv Romania este importatoare de resurse energetice. adica nu avem destule resurse oricum, productia de petrol si de carbune sunt in scadere continua, datorita epuizarii treptate a resurselor. directia de dezvoltare a productiei energetice s-a dus in directia corecta, spre regenerabile, unde suntem cam in Top 10 in Europa.
Patriotismele astea cu ne furati resursele nu duc nicaieri, mai ales cand sunt promovate de un analist care a fost in pozitii inalte in guvernul Nastase, in timpul negocierii si semnarii contractului de privatizare a Petrom.
Pe atunci nu comenta nimic despre smecherasii de austrieci, va asigur!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor